Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.04.2013.
06:21
B. Grujić - Vesti A

Njujorčanin u banatskom kolu

Poznati američki koreograf i izvođač modernog plesa Vil Ravls iz Njujorka došao je u Kikindu na sopstvenu inicijativu kako bi proučio zanimljive motive iz pesama i igara s podneblja Banata i Vojvodine. Ravls je specijalni gost prijatelja iz kulturno-umetničkog društva Gusle iz ovog grada na severu Banatu. Vil Ravls je i honorarni predavač na tri koledža u Americi, između ostalih, i na poznatom Berkli univerzitetu.

Vil Ravis na sceni
 

Saradnja Njujorčanina i prijatelja iz Kikinde započela je nakon nekoliko razmenjenih mejlova sa Draganom Stojanović, etnomuzikologom po struci, koja predaje na Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača u Kikindi. Vil je 2008. godine prvi put boravio u Srbiji, kad je došao da razbije predrasude o našoj zemlji i Balkanu, a sada je izrazio želju da istražuje i izučava muziku i igre sa ovih prostora, kako bi ih uvrstio u svoj istraživački projekat.

Tradicija muzike

Najrasprostranjenije narodne igre u Vojvodini su Bačko kolo, Banatsko kolo i Sremsko kolo, a kao varijante javljaju se esnafska kola: Paorsko, Ratarsko, Majstorsko, Zanatlijsko, Opančarsko, Čobansko itd. Profesor Vil Ravls će uz druženje sa decom i 600 aktivnih članova KUD-a Gusle imati priliku i da upozna terenski rad istraživanja tradicije muzike na području Banata.

- Imam ogromnu želju da upoznam igre iz Vojvodine i Banata. Pune su ritma, zanimljivih tonova i osim što odmah ulaze u uvo, želim da naučim i da igram. Prijatelji iz Kulturno-umetničkog društva Gusle prihvatili su me kao da se znamo stotinu godina i zahvaljujući njihovoj brizi, osećam se kao deo ovog podneblja i to mi je znatno olakšalo učenje pesama i igara. Ušao sam lako u ritam i brže nego što sam mogao i da zamislim, savladao banaćansko, ali i ostala kolca - s osmehom ističe Vil, uz napomenu da će značajan deo igračkih motiva upotrebiti u svom novom projektu koji ozbiljno i studiozno priprema.


- Radim istovremeno i na jednom projektu u Francuskoj, gde ću takođe iskoristiti njihovu tradicionalnu igru i zvuk harmonike, koji je tako poseban i specifičan - dodao je Ravls.

Amerikanac igra kolo
 

Umetnički rukovodilac u Akademskom društvu za negovanje muzike Gusle Igor Popov kaže da je, kao i ostali članovi društva, počastvovan što je poznati njujorški profesor odabrao baš Kikindu i što je za kratko vreme uspostavljena izuzetno lepa saradnja koja će trajati dugi niz godina.

Vil sa članovima KUD Gusle
 

- Vil je upućen u svetsku muziku i igru, prati sve što se dešava, ali i istražuje prošlost specifičnih muzičkih pravaca, a tu spada i ova naša banatska muzika. Naša kola su energična i imaju raznovrsne tonove. Naravno, njegovo shvatanje igranja je potpuno drugačije od ovog što je video i doživeo ovde kod nas, a posebno nam je svima drago što je ushićen i oduševljen. Gostoprimstvom koje smo mu ukazali, najmanje je što smo mogli da učinimo za ovako poznato i priznato ime svetske muzike i modernog plesa - naglasio je Igor Popov.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online