Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.03.2013.
06:12
M. Purić - Vesti A

"Otpevao sam sve što sam želeo"

Srpski operski pevač Željko Lučić, jedan od najcenjenijih svetskih baritona, već nekoliko godina nastupa na sceni Metropoliten opere u Njujorku, jedne od najprestižnijih kuća klasične muzike u svetu.

Ostvario snove: Željko Lučić

Ovaj rođeni Zrenjaninac započeo je karijeru daleko od njujorškog sjaja i raskoši - u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Odatle se, na preporuku profesorke Biserke Cvejić, 1997. godine preselio u Frankfurt, gde je dobio angažman u tamošnjoj gradskoj operi. Iz Frankfurta, gde sada žive njegova supruga i sinovi, došao je u Njujork i tim profesionalnim potezom ostvario san svakog pevača.


- U Metropoliten operi sam prvi put nastupio 2006. godine, u operi "Đokonda" . Ono što predstavlja san svakog operskog pevača - meni se ostvarilo! Metropoliten je najbolja opera na svetu i čast je i privililegija biti deo ove velike institucije - kaže Lučić.
U Njujorku se oseća prijatno i kao da nije daleko od kuće. Kaže da američka kuhinja i nije baš neka kuhinja, ali, na sreću, tu su Kinezi i ostale nama drage "kulinarske nacije", pa se nekako snalazi.

Roker u duši

Na pitanje da li privatno sluša samo klasičnu muziku, Željko Lučić kaže:
- E, tu sam jako odan zvucima rokenrola koje sam onomad kao pubertetlija prvi put čuo! Ostao sam veran muzici Led Cepelina i ostalih velikana hard roka.

- Ono što jedino nedostaje je moja porodica, ali i oni, kad god su u prilici, dođu i onda uživamo zajedno. Poslednji put u Srbiji sam pevao na novogodišnjem koncertu 2011. godine u Centru Sava, a pre toga sam gostovao nekoliko puta na sceni Narodnog pozorišta s "Rigoletom", "Nabukom", "Trubadurom"... Uvek mi je drago da se vratim i ponešto otpevam, da vidim stare kolege i prijatelje, da udahnem malo "domaćeg" vazduha - kaže Lučić za "Vesti".


Počeo je u zrenjaninskom horu "Josif Marinković".
- Zahvaljujući njemu i njegovom legendarnom dirigentu Slobodanu Bursaću postao ovo što jesam. Da je poživeo, mislim da bi danas bio ponosan na mene jer je od njega sve i počelo.

Željko Lučić na sceni

U želji da njegov sin ima siguran posao, otac Željka Lučića, mašinovođa, upisao je sina u Železničku školu u Subotici, pa je Željko već sa 19 godina počeo da radi kao otpravnik vozova u banatskom selu Tomaševcu. Na pitanje da li ponekad pomisli kako bi njegov život izgledao da je ostao da radi taj posao, kaže:


- Ponekad pomislim da bi bilo dobro, samo da sam živeo pod drugim uslovima i okolnostima. Onda opet, s druge strane, šta god da kažem, teško da će iko da mi poveruje - zato napišite da volim ovo što radim, ali i da volim i vozove.
Lučić ne voli da govori o sebi i svojoj karijeri, a još manje o tome da li je najbolji ili tu negde.


- Trudim se uvek da što bolje obavim svoj deo posla, a na drugima je da ocenjuju. Što se tiče budućih profesionalnih dostignuća i želja, nemam ih! Sve je urađeno, sve dostignuto, otpevao sam sve što sam voleo i želeo. Ostaje mi da se vratim na svoju stanicu pored Tamiša i da se s osmehom sećam svog života.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online