Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.03.2013.
20:50
Vestionline A

Ovako se prave Bijonsine patike

Bijonse koristi specijalne patike napravljenje od kože anakonde, krokodila, noja, raže i teleće kože. Proizvođač "Perfectly Made Kicks" tvrdi da je sve legalno, dok borci za zaštitu prava životinja burno reaguju.

 

Pre pevačice, patike ovog proizvođača koristio je i njen suprug Džej Zi, pa mnogi kritikuju Bijonse što sledi njegov loš primer.

 

"Proizvodnja je legalna, zaštinici prava životinja sigurno ne misle tako, ali je sve zakonito", rekao je Andre Skot direktor "Perfectly Made Kicks".

Ova kompanija insistira da se životinje ne tuku i ne ubijaju u procesu dobijanja kože. Međutim, ostaje nejasno kako napraviti obuću od bilo koje životinje bez ubijanja.

"Ovo ima visoku cenu. Razne životinje su tučene i odrane žive ili surovo uzgajane i ubijene", trvdi organizacija za zaštitu životinja PETA .

 

Britanski "Dejli mejl" otkriva kako izgleda brutalan proces dobijanja životinjskih koža.


Anakonda - Zmija se prvo udari u glavu, kako bi se koža odvojila od ostatka tkiva. U životinju se postavi cev, koja se kasnije ispuni vodom. Reptil se naduje poput balona. Posle deset minuta kabl se veže oko vrata zmije da bi se sprečilo da tečnost izlazi iz životinje. Glava se postavi na udicu, a brzim rezovima se koža oguli (kao kada se gumene rukavice skidaju sa ruku). Odatle se koža šalje u kožare i pretvara se u luksuzne cipele i tašne. Zbog sporog metabolizma zmija može tako satima ili danim ostane u životu, u stanju dehidratacije i šoka.
 

Koža od ove vrste zmija na patikama Bijonse nalazi se oko pete i prstiju. Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama, anakonde i krokodili su zaštićeni, ali je ova obalst slabo zakonski regulisana. Prekomerni lov na zmije, koje se nalaze u Južnoj Americi i koje mogu da narastu i do 20 metara, predstavlja pretnju za njihovu održivost. Lov na ovu zaštićenu vrstu je podređen profitu, jer 23 metra kože anakonde na dostiže cenu i do 2000 funti.

Noj - Borci za zaštitu životinja protestuju protiv klanja nojeva, koje se odvija ovako - noge ptice se vežu, aspirator natopljen vodom se postavi iznad glave, zatim se uključi u struju, grlo noja se preseče i životinja se ostavi da iskrvari do smrti. Koža nojeva koji žive u Južnoj Africi jedna je od najtraženijih. U SAD je postala popularna tokom sedmadesetih i dalje važi za favorita u modnim krugovima.

Krokodil - PETA tvrdi da se krokodili ubijaju dletom koje se zabode u glavu životinje i da takav mučan postupak može da traje pet do šest sati. Zbog sporog metabolizma, koža krokodila se dere dok je on još živ. Životinja trpi agoniju dva sata pošto je koža skinuta.

Budući da se samo deo kože koristi, ponekad i četiri krokodila stradaju za samo jednu skupocenu torbu. Sivi krokodil se koristi za Hermesove "birkin" tašne koje koštaju i do 79.000 funti. Najveći broj njih se ubija na farmama na kojima se uzgaju, ali se i 90.000 krokodila godišnje usmrti u divljini.

 

Raža - Koža ove ribe 25 puta je tanja od kravlje i postaje sve omiljenija. PETA apeluje da joj preti istrebljenje. Najveći pomor se dešava u Indoneziji. Panama je zvanično zabranila njen lov, a naučnici na međunarodnom nivou promovišu zaštitu.

POVEZANE VESTI

Subota 02.03.2013. 22:34
"Ova kompanija insistira da se životinje ne tuku i ne ubijaju u procesu dobijanja kože" Ne ubijaju zivotinje u procesu? Zive ih deru ili?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online