Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.03.2013.
12:25
D. Petrović - Vesti A

Spletke se pletu oko Beosonga

U studiju RTS-a na Košutnjaku večeras počinje Beosong, festival na kome će biti izabran srpski predstavnik za Evrosong koji se sredinom maja održava u Švedskoj. Za predstavnika Srbije takmičiće se 15 pevača, a Beosong je svojevrstan nastavak nekadašnjeg festivala Beovizija, koji je zbog štednje, ali i brojnih skandala koji su ga godinama pratili, ukinut pre tri godine godine. Međutim, ni Beosong po svemu sudeći neće proći bez skandala, iako se organizatori iz petnih žila trude da bar javnosti predstave kako je sve regularno i pošteno.

U poštenje se sumnja još od trenutka kada su obelodanjena imena finalista, među kojima se nalazi i Nenad Milosavljević iz grupe "Galija", inače jedan od članova programskog odbora RTS-a, pa je njegovo učešće u najmanju ruku neprimereno.

Osim toga, pojedini mediji već danima vode kampanju za Mirnu Radulović, Saru Jovanović i Nevenu Božović, pa se na estradi sve glasnije priča je je njihova pobeda gotova stvar, a da su ostali učesnici samo pokriće za festival. Zato ne čudi što se Maja Nikolić pre neki dan naljutila na Mariju Šerifović koja je rekla da kupovanje SMS kartica za glasanje legalna stvar.


- Ja s Marijom ne mogu da se složim. Meni je to strašno! Muziku doživljavam kao umetnost, a ako je sve u novcu onda od umetnosti nema ništa. Ne znam kako će biti večeras, ali se zna da se odavno priprema teren za pokretanje SMS glasačke mašinerije devojaka iz muzičkog takmičenja Prvi glas Srbije - kaže Maja Nikolić.


Skandali i priče o neregularnosti pratili su Beoviziju maltene od početka. Jedino nulti festival, održan 2003. godine, na kome je pobedio Toše Proeski nikada nije dovođen u pitanje.

Već naredne godine kada je trijumfovao Željko Joksimović sa pesmom "Lane moje" danima se spekulisalo o nameštaljkama, pričalo se da je pesma plagijat, ali se sve palo u zaborav nakon što je Joksimović osvojio drugo mesto u Istanbulu.

Naredne godine Crnogorci su na prevaru poslali "No nejm" na Evrosong (tada smo još bili zajednička država Srbija i Crna Gora) da bi posle skandala sa glasanjem žirija 2006. godine došlo do prinudne pauze na evrovizijskom takmičenju.

Prvo učešće Srbije na Evrosongu sa Marijom Šerifović donelo pobedu, pa je euforija u vezi sa evrovizijskim takmičenjem doživela vrhunac. Istina, Marijina pobeda na Beoviziji 2007. godine i njen odlazak u Finsku nisu osporavani, mada je ona i pre festivala javno govorila da će pobediti, i to ne samo u Beogradu, već i u Finskoj.

Naredne godine Srbija je bila domaćin Evrosonga, pa pošto smo bili svesni da od uzastopne pobede nema ništa, pruženo je iskupljenje Jeleni Tomašević koja je izigrana tri godine ranije crnogorskim nameštaljkama.

Već 2010. ponovo su skandali tresli Beoviziju, pa je pobeda Marka Kona bila potpuno neočekivana čak i za njega samog, jer je za put u Moskvu na Evrosong već bio viđen OT bend.

Situaciju je dodatno zabiberila Ana Nikolić koja se još sudi sa RTS-om zbog nameštaljki na festivalu.

Od Brege do Željka


Tri godine Srbija je predstavnika birala na internom konkursu. Prvo je Goran Bregović napisao tri pesme za tri pevača, ali je zahvaljujući Grandovoj glasačkoj mašineriji na Evrosong otišao Milan Stanković koji se nije baš proslavio. Naredne godine u konkurenciji je bila porodica Kovač, a na Evrosong u Diseldorf je otišla Nina Radojičić sa pesmom Kristine Kovač, ali opet bez većeg uspeha. Zato je prošle godine u Azerbejdžan poslat Željko Joksimović za koga se verovalo da će ponovo dovesti Evrosong u Beograd. Ali, švedska pevačica Loren je bila bolja, a Joksimović je završio kao treći.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online