Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.01.2013.
14:25
T. Božović - Vesti A

Patriotizam na rasprodaji

Samo mora da se umre i plati porez, nepisano je pravilo života u Americi gde se utaja poraza smatra zločinom protiv svih građana, pa ruka pravde ne dira slavnim bogatašima koji raznim smicalicama pokušavaju da izbegnu plaćanje provizije državi.

Rođeni Francuz, poreski Rus: Žerar Depardje
 

Čak je i čikaški gangster Al Kapone dolijao zbog toga, iako je počinio veliki broj zločina, ali nije postojao pravni osnov da mu se sudi. Uhapšen je oktobra 1931. zbog utaje poreza, osuđen je na 11 godina zatvora uz obavezu da plati 30.000 dolara. To je bio početak kraja najvećeg američkog mafijaša svih vremena.

Ljubav prema komunizmu

Nema svetskog medija koji se ovih dana nije bavio slučajem glumca Žerara Depardjea koji je, ljut zbog odluke francuske vlade da oporezuje sa 75 odsto godišnje prihode svojih državljana koji premašuju milion evra, odlučio da novi dom potraži u belgijskom mestu Nešinu.

Depardjee sa Vladimirom Putinom
 

U prethodnih 45 godina, Depardje je na ime poreza državi isplatio 145 miliona evra. Trenutno zarađuje više od dva miliona evra po filmu, a izvor prihoda su mu i tri restorana u Parizu i nekoliko vinograda.  Žerar je odlučio da proda svoju istorijsku vilu u Parizu za 50 miliona evra. Reč je o zdanju koje se prostire na više od 1.800 kvadrata, ima 10 kupatila i 20 spavaćih soba.

Poreski rajevi

Svetski bogataši u zemljama "poreskog raja" kriju najmanje 21 hiljadu milijardi dolara, a - prema procenama međunarodne istraživačke organizacije Taks džastis netvork- iznos novca na of-šor bankarskim računima dostiže i astronomske 32 hiljade milijardi.
Suma od 21 hiljadu milijardi dolara u vlasništvu je 10 miliona pojedinaca ili struktura iz kojih te osobe izvlače korist, a skoro polovina tih finansijskih sredstava - oko 9,8 hiljada milijardi dolara - u posedu je svega 92.000 bogataša.

 

U svoj zagrljaj Depardjea je primio Vladimir Putin i u svojoj rezidenciji u Sočiju uručio mu ruski pasoš, a ubrzo je francuski glumac odleteo u Saransk, grad udaljen 500 kilometara od Moskve, gde je dočekan kao heroj. Ponuđen mu je stan u ovom gradu. Zlobnici tvrde je ruski porez na prihod od 13 odsto presudio u njegovoj odluci da uzme pasoš ove države. Žerar je podsetio da je njegov otac u svoje vreme bio komunista i da je slušao Radio Moskvu.


- Volim da pravim filmove u kojima radim sa takvim glumcima kao što je Vladimir Maškov. Pored toga, Rusija nije država u kojoj bi premijer mogao da nazove državljanina svoje zemlje patetičnim - istakao je Depardje, aludirajući na reči francuskog premijera Žana-Marka Eroa koje su ga duboko povredile.


Klub slavnih bogataša koji su se naljutili na maticu zbog poreza prilično je krcat. Nije zanemarljiv ni broj onih koji su osuđeni zbog toga, a mnogi su morali i u zatvor. Godinama su italijanski poreznici čeprkali i po finansijama Sofije Loren i njenog supruga Karla Pontija, koji su se, kad im je to dojadilo, preselili u Ženevu. Ali, poreski gresi nisu zaboravljeni, pa je Sofija Loren pre 22 godine u odsustvu osuđena na 30 dana zatvora zbog utaje pet miliona lira, što je tada iznosilo oko 7.000 američkih dolara.

Dve godine kasnije glumica je pristala da odsluži kaznu i u zasebnoj ćeliji ženskog zatvora u rodnom Napulju provela je 18 dana. Javnost je poverovala filmskoj divi da je za sve kriv njen pokojni knjigovođa.
 

Kazna za Berluskonija

Silvio Berluskoni

Na nesposobne i pokvarene savetnike žalio se i glumac Vesli Snajps, koji će se do jula 2013. nalaziti na izdržavanju trogodišnje kazne u federalnom zatvoru u Pensilvaniji. Čitavu deceniju, glumac koji se proslavio u ulozi akcionog junaka Blejda, nije prijavljivao porez. Zaradu od 38 miliona dolara prebacivao je na of-šor račune i tako američki budžet zakinuo za oko 15 miliona dolara. Iza rešetaka je proslavio i 50. rođendan. Uz obavezan kazneno-popravni rad i ustajanje u 6.35, Vesli u zatvoru može da igra odbojku, košarku, boćanje, bridž, a na raspolaganju mu je i teretana.


U martu 2011. objavljeno je da Martin Skorseze duguje čak tri miliona dolara na ime neplaćenih taksi. Iz krugova bliskih režiseru moglo se čuti da je za sve kriv bivši računovođa, koji je proneverio čak 30 miliona dolara. U isto vreme Al Paćino bio je u šoku kada je dobio tužbu za neplaćeni porez od 188.000 dolara. Objasnio je da je za to odgovoran njegov bivši finansijski savetnik, koji je nedavno pre toga osuđen zbog novčanih malverzacija.
 

Nikolas Kejdž

Njegov kolega iz Holivuda Nikolas Kejdž je dugovao 6,3 miliona dolara poreza, pa je deo duga platio tako što je prodao imanje u Engleskoj, dvorac u Bavarskoj i kuće u Njujorku, Las Vegasu i Kaliforniji.


Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni je posle šestogodišnjeg suđenja krajem prošle godine osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza od osam miliona evra i za prikrivanje 34 miliona evra u periodu od 2002. do 2005. Ipak, sud u Milanu je neposredno po izricanju ove kazne Berluskoniju smanjio kaznu na godinu dana na osnovu zakona o amnestiji koji je 2006. usvojila tadašnja vlada levog centra kako bi rešila prenatrpanost zatvora.

Maradona dug platio dijamantima

Dijego Armando Maradona

Pre nekoliko godina, argentinska centralna banka od svih banaka u zemlji zatražila je proveru bankovnih računa fudbalske legende Dijega Maradone. Argentinski list "Klarin" tvrdio je da je poreznicima sumnjiva Maradonina bankovna aktivnost posle 2005, kada je počeo s javnim nastupima po inostranstvu.

 

Slavni fudbaler već je optuživan da italijanskoj državi, navodno, duguje 37 miliona evra iz vremena kada je od 1984. do 1991. igrao za Napoli. Italijanska policija mu je, kao deo duga, oduzela minđuše i dva ručna sata marke "roleks" kad je došao u Napulj na jednu humanitarnu predstavu. Dijamantske minđuše prodate su na licitaciji i ulile u kasu poreznika u Napulju 25.000 evra.


Krajem prošle godine objavljeno je da će se čuveni italijanski kreatorski dvojac, Domeniko Dolče i Stefano Gabana, zbog prodaje brendova "D&G" i "Dolce&Gabbana" holding kompaniji iz Luksemburga, gde su porezi niži, naći se pred sudom u Milanu zbog utaje poreza od 400 miliona evra.

Motociklista u zatvoru

Marko Melandri

Pre 12 godina pokojni tenor Lučano Pavarotti platio je više od 12 miliona dolara poreza nakon četvorogodišnjeg sudskog spora.

 

Krajem prošle godine poznati italijanski motociklista Marko Melandri osuđen je na 19 meseci zatvora zbog utaje poreza. Nije plaćao porez u periodu od 2003. do 2005. godine, a iako se dogovorio sa vlastima u Italiji u vezi s otplatom duga, vlasti su odlučile da ga zbog nepoštovanja dogovora osude na zatvorsku kaznu.


Dolče i Gabana na Tviteru dobijaju niz poruka podrške, a Italijani ih kritikuju što su firme preselili u inostranstvo. Istraga je navodno utvrdila da su ova preduzeća prodata za 360 miliona evra, što je trećina njihove prave tržišne vrednosti. Oni su odbacili ove optužbe kao apsurdne i zasnovane na "apstraktnim kalkulacijama" vrednosti njihovih kompanija. Ako sud utvrdi da su ove optužbe istinite, poslovni, a nekada i ljubavni partneri, Dolče i Gabana bi mogli da dobiju kaznu od pet godina zatvora.
 

Velikodušni Čarli Šin

Čarli Šin i Lindzi Lohan
 

Ima i onih holivudskih zvezda koji plaćaju redovno porez, a pomažu i prijateljima da izmire obaveze prema državi. Čarli Šin, koji je u centru medijske pažnje zbog raznih skandala, osvojio je simpatije mnogih jer je pomogao koleginici Lindzi Lohan da umanji poreski dug. Navodno, popularni glumac je uplatio 100.000 dolara na račun popularne Li Lo.

 

Suzan Sarandon

Njih dvoje su postali prijatelji tokom snimanja " Mrak film 5", gde su provodili dosta vremena zajedno na setu, a i van njega. Lohanova je navodno bila oduševljena Čarlijevom velikodušnoću i prihvatila je odmah tu sumu kako bi snizila svoj poreski dug. Ona je dugovala američkoj državi 233.904 dolara, ali je ova svota, zahvaljujući Šinu, prepolovljena.


Američka glumica Suzan Sarandon redovno plaća porez, a osim toga, državi Njujork poklonila je 75.000 dolara za nabavku opreme za stoni tenis. Rekla je da "sport ublažava stres" i da je "odličan za decu koja imaju problem sa koncentracijom i potrebna im je vežba".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.01.2013. 09:33
Niše vole novac, nego domovinu. Domovina i njeno finansiranje uvek potpada sirotinji, prosečnima, koje niko ne pominje poimence.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online