Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.01.2013.
18:52
T. Božović - Vesti A

Ruski car kao Deda Mraz

Magija novogodišnje noći obuzimala je kroz istoriju i plemstvo i podanike. Toj čaroliji ne odolevaju ni mnoge poznate zvezde današnjice.

Goran Bregović

Još pre nekoliko vekova u dalekoj carskoj Rusiji, čekajući novo leto, gostili su se kneževi i carevi. Veliki knez Jovan Treći Novu godinu smatrao je isključivo svojim ličnim praznikom, na koji podanici nisu imali pravo.

Od 1492. njegovom naredbom 1. septembar je počeo da se slavi kao početak crkvene i građanske godine. Tog dana su isplaćivane zarade i siromašni su dobijali besplatne obroke. Sam veliki knez tog dana je u Kremlju primao podanike i odgovarao na njihove žalbe.


Petar Veliki je poštovao praznike. On bi posle zvonjave sa Uspenskog hrama svima čestitao Novu godinu, svakom darivao po jabuku, a zatim je uživao u nekoj vrsti vatrometa koji su priređivali dvorjani paleći baklje od smole.


Ruska carica Katarina Druga volela je da 31. decembar provede praveći maskenbal na Zimskom dvoru koji se danima prepričavao, a car Nikolaj Prvi Romanov upamćen je po tome što je oblačio odelo Deda Mraza.

Žurka kod Jeljcina

Ples Borisa Jelcina
 

Čuveni ruski književnik Lav Nikolajevič Tolstoj uživao je u negovanju novogodišnje tradicije. Porodica Tolstoj se okupljala oko prepunog stola i iščekivala kad će starinski časovnik, koji je u Engleskoj kupio deda velikog pisca knez Volkonski, otkucati ponoć. Tek što bi otkucala 12. ura, svi su podizali vinske pehare sa šampanjcem i čestitali jedni drugom Novu godinu.

Uspomena iz Dubaija

Rita Oro
 

Britanska pevačica Rita Ora privlači pažnju medija i kad ne radi i to veoma svesno, postavljajući golišave slike u bikiniju na svoj Tviter profil. Rita je Novu godinu dočekala u kupaćem kostimu na luksuznoj jahti u Dubaiju, pa je rešila da sa nekoliko seksi fotografija počasti i svoje fanove.

 

Šetkajući se po palubi jahte Rita je pokazala još jedan oskudni bikini i svoje telo iz više uglova, tek da fanovima stavi do znanja čime sve raspolaže i da je sve na svom mestu.

I za Božić je u domu Tolstojevih priređivana prava svetkovina. Lav Nikolajevič je ostao siroče, a odgajili su ga tetka i baka. Uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika u kuću im je uvek dolazio sveštenik iz parohijske crkve i obavljao službu. Posle toga bi se kitila jelka. Ta tradicija je nastavljena i kad se Lav Tolstoj oženio. Njegova žena Sofija Andrejevna sakupljala je krpice, ljuske od oraha i s decom kitila jelku. Kupovali su gole lutke (nazivali su ih skeletićima) i odevali ih kao anđelčiće, vojnike, zečiće. Lav Nikolajevič je zapisao da je uvek voleo da posmatra "izvođenje tih radova".


Iako je bio zagrižen kockar, Fjodor Mihajlovič Dostojevski voleo je da Novu godinu dočekuje sa najbližima i to na starinski način. Piščev mlađi brat Andrej Dostojevski, u svojim uspomenama, opisuje kako su proveli 31. decembra 1864. u porodici njihove sestre Aleksandre Dostojevske Golenovske:


"Bili smo kod Golenovdskih ujutru, ali ostadosmo do večeri, pa tu dočekasmo i Novu godinu. Brat Fjodor bio je u odličnom raspoloženju duha, isto kao i svi prisutni pa smo se vratili kući daleko iza ponoći kao što i dolikuje kad se čeka Nova godina".


Prvi postkomunistički predsednik Rusije Boris Jeljcin takođe je dočekivao novogodišnje praznike u porodici. Nekad je na doček pozivao i pop-zvezde. Jednom je Jeljcin u svoju rezidenciju pozvao najpopularnije ruske pevače Valerija Leontjeva i Alu Pugačovu, koji su bili zaduženi za nezaboravnu zabavu.


Moderni carevići danas drugačije dočekuju Novu godinu, neki idu u mirovne misije poput britanskog princa Vilijama, koji je najluđu noć proveo spasavajući muškarca koga je odnela oluja na moru u Blekpulu. Princ Vilijam je kao član jedinice RAF-a učestvovao u akciji sa trojicom svojih kolega ali, nažalost, nisu uspeli da izvuku čoveka iz mora. Za njegovu misiju puno razumevanje imala je Kejt Midlton, koja je Novu godinu dočekala sama.

Koncert u Las Vegasu

Mnoge svetske zvezde su fotografije sa novogodišnjeg dočeka okačile na društvene mreže. Pevačica Rijana i njen dečko Kris Braun ušli su u novo leto zajedno u krevetu i dokaz o tome okačili na Tviter. Šakira je takođe bila kod kuće sa svojim izabranikom, fudbalerom Žerarom Pikeom. Zagrljeni, uz vino i pored kamina ispratili su 2012. godinu.

Zaborav i oproštaj

Dunja Ilić

Pop pevačica Dunja Ilić oprostila se od stare godine sa svojim prijateljima u Mostaru, gde je ostala nekoliko dana. Odbila je sve ponude da radi u novogodišnjoj noći.


- Neću ulepšavati stvari tamo gde ne treba, 2012. godina nije bila sjajna, a ipak ponosna sam na sebe što sam zadržala u sebi ono dete koje se ipak nada da posle ponoći postoji neka čarolija koja će promeniti stvari nabolje. Od ponoći zaboravljam sve loše stvari, opraštam svima sve od srca, ne obećavam da ću biti bezgrešna ali obećavam da ću se truditi da što manje grešim.

 

Obećavam da ću biti dobra sebi, svojoj porodici, prijateljima i držati se toga da ne postoje loši i dobri ljudi, već srećni i nesrećni. Obećavam da ću ljudima prilaziti sa osmehom i dobrom namerom, kao i da ću vredno raditi svoj posao koji obožavam.

Pevačica i fudbaler ovih dana očekuju rođenje prvog deteta. Na Tviteru našao se i vlasnik "Plejboja" Hju Hefner koji se sa svojom 60 godina mlađom izabranicom Kristal Haris venčao poslednjeg dana prošle godine. "Mladenci" su novogodišnju noć proveli postavljajući fotografije s venčanja na Tviter.


Bijonse je najluđu noć provela radno, jer nije mogla da odbije neverovatnu ponudu od 2.500.000 dolara. Muž poznate pevačice Džej-Z i Kris Martin, pevač benda Koldplej, nastupili su 31. decembra u Barklejsu centru u Bruklinu, njihove lepše polovine imale su dogovor da tu i dočekaju Novu godinu. Međutim, rasna crnka nije mogla da odbije basnoslovnu sumu, pa je održala koncert u Las Vegasu.

Rekord u Moskvi

U Srbiji su popularne priče o zaradama zvezda u novogodišnjoj noći. Ovogodišnji rekorder je svakako Goran Bregović koji je sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane navodno zaradio čak 120.000 evra za nastup u Moskvi. Zdravko Čolić je nastupio na trgu u Budvi za, kako se priča, 40.000 eura.
Folk diva Svetlana - Ceca Ražnatović ovaj dan je provela kod kuće sa svojom decom. Veljko, Anastasija i Ceca su napravili žurku za društvo i prijatelje i tako ušli u Novu godinu.


Kristina Agilera postavila je na Tviteru svoju sliku sa sinom Maksom u snegu, dok se iza njih vide saonice koje vuku konji. Majli Sajrus rešila je da se za praznike dobro zabavi, pa se maskirala u leoparda i sa mlađom sestrom otvarala poklone ispod jelke. Zvezda serije "Kako sam upoznao vašu mamu" Nil Patrik Haris otkrio je da je proveo ceo dan pripremajući svečanu trpezu i poklone za svoje blizance, da bi ustanovio da njegovog sina Gideona mnogo više zanima obična metla od poklona. Viktorija Bekam za Božić i Novu godinu svoju decu je obradovala kućicom na drvetu vrednom 50.000 dolara.

Deca važnija od provoda

Sara Džesika Parker sa decom

Glumica Sara Džesika Parker ne obraća pažnju previše za novogodišnje žurke i dočeke, jer je izjavila da više voli da su joj neki drugi dani najluđi u godini.

 

Ova poznata plavuša, koju mnogi i dalje zovu Keri, po ulozi u seriji "Seks i grad", iako uživa u velikoj slavi, ostala je veoma prisebna i normalna osoba koja ne robuje pravilima običajima društva.

 

Otkad ima sina Džejmsa i dvogodišnje blizance Marion i Tabiet, sve je podređeno njima, a slobodno vreme provodi kod kuće.


- Život mi se na neki način promenio. Nekada sam jurila i žurila samo da stignem negde, nisam imala vremena ni za šta, a kamoli za neki novogodišnji doček, ali nikad nisam ni bila ljubitelj takvog vida zabave. Danas kada imam svoju decu, o tome još manje vodim računa.


Iako joj je uloga u popularnoj seriji donela veliku slavu, Sara Džesika Parker i dalje živi ko svi obični ljudi.


- Boravak u Njujorku tera te da si svaki dan na ulici. Odlazim po decu u školu, vozim se taksijem i podzemnom železnicom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online