Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 07.12.2012.
18:23
telegraf.rs A

Turci ogorčeni zbog "Sulejmana"

Visoki savet Turske za radiotelevizijsko emitovanje (RTUK) dobio je više od 100.000 pojedinačnih i kolektivnih pritužbi na seriju “Sulejman Veličanstveni”, zbog izvrgavanja istorijskih činjenica i narušavanja ugleda ličnosti i institucija od nacionalne i istorijske važnosti.

Sultan Sulejman Veličnastveni i Halit Ergenč kao Sulejman
 

Oktaj Saral, poslanik vladajuće Stranke pravde i razvoja dostavio je Nacrt zakona o istorijskim serijama i filmovima, koje govore istorijskim događajima i ličnostima od nacionalne vrednosti, a koji su u serijama i filmovima prikazane u pogrešnom svetlu.

Pročitajte sve o sultanu Sulejmanu ovde

- Kroz ove serije su osobe od nacionalne vrednosti prikazane na veoma različite načine. Kao primer za to je život velikog osvajača sultana Sulejmana Veličanstvenog čiji život je prikazan kao da ga je proveo u spavaćoj sobi i na veoma neumesan način – rekao je Saral.

Ovaj turski poslanik je takođe dodao da se “Sulejman Veličanstvenog” i u inostranstvu, tako da i drugi narodi stvaraju pogrešnu sliku o ovoj istoriskoj ličnosti.
“Sulejman Veličanstveni” se ne prikazuje u avionina “Turkish Airlines”-a

Turska državna avio-kompanija Turkish Airlines (Turkiš Erlajnz) objavila je da će iz ponude televizijskih programa na svojim letovima povući seriju “Sulejman Veličanstveni”, za koju je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan javno rekao da je “mrzi”.

Istanbulski dnevnik Zaman preneo je i da je premijer Erdogan u mnogim situacijama izrazio nezadovoljstvo serijom o osmanskom vladaru.

Prema pisanju lista, Erdogan je prošlog meseca otišao i korak dalje, tražeći od tužilaca da reaguju, rekavši da serija izvrće istoriju, omalovažava “očeve nacije” i da bi trebalo da bude zabranjena.

Premijer je teško kritikovan zbog te intervencije, koju su mnogi ocenili kao antidemokratsku, jer producenti i pisci imaju pravo da predstave svoje vidjenje istorije, kao umetnički čin, piše Zaman, ali i dodaje da su neki drugi osećali potrebu da iskažu podršku premijerovim stavovima.

Ranije ove nedelje, vladajuća Erdoganova Partija pravde i razvoja predložila je u parlamentu da se za krivično delo proglasi prekrajanje istorije u TV-serijama ili književnim delima.

“Turkish Airlines” je saopštio da je serija “Sulejman veličanstveni” uvrštena u listu programa za decembar, ali da neće biti emitovana. “Nameravali smo da emitujemo seriju, ali premijerov negativan stav o njoj naveo nas je da promenimo odluku”, prenosi list izjavu jednog zvaničnika avio-kompanije.

POVEZANE VESTI

Petak 07.12.2012. 20:30
Nedostatak civilizacije. Jednom recju, : divljastvo. i prostakluk.
Subota 08.12.2012. 09:25
Ne da je život proveo po spavačim sobama, nego i u svilenim pižamama papagajskih boja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online