Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.11.2012.
13:36
S. Đurić i D. Petrović A

Srbija bira na Beosongu

Tri godine nakon ukidanja festivala Beovizija na kome je biran srpski predstavnik za Evrosong, RTS kao nosilac prava za izbor srpskog predstavnika vraća se na festivalski način biranja, ali pod imenom Beosong.

Jedina pobeda: Marija Šerifović u Helsinkiju 2007. godine
 

Iako je RTS ukidanje Beovizije pravdao smanjenjem troškova, sada vraća festival koji će trajati dva dana. Srbija se već prijavila za učešće na takmičenju u Malmeu 2013. godine, a sada čekaju da im se odredi koliko treba da se plati za učešće što će RTS otplaćivati na rate.
 

Duška Vučinić Lučić

- Ponovo ćemo imati festival, ali u mnogo skromnijem obliku nego ranije. U skladu sa finansijskom situacijom festival će biti organizovan u studiju RTS-a uz direktan TV prenos - rekla je Duška Vučinić Lučić izvršni direktor Pesma Evrovizije Srbija.

Tokom prve polufinalne večeri takmičiće se 15 kompozicija, gledaoci će SMS glasovima odabrati pet finalista od kojih će druge večeri biti odabran pobednik koji će putovati u Malme kao predstavnik Srbije. Konkurs za kompozicije biće objavljen 1. decembra, dok će Beosong biti održan u martu. Muzički stručnjaci širom Srbije kao i prethodni učesnici Evrosonga različito su komentarisali novi-stari način biranja srpskog predstavnika.

Ne možes svima udovoljiti: Kornelije i Aleksandra Kovač

- Ne može svima da se udovolji i uvek će se naći neko ko će biti nezadovoljan. Svi su nešto pametni. Na ovom festivalu će sad imati svi priliku da učestvuju, a publika će glasati i to je to - kaže kompozitor Kornelije Kovač, koji je 2011. godine sa ćerkama Aleksandrom i Kristinom bio je u konkurenciji za srpskog predstavnika na Evrosongu u Diseldorfu, ali je pobedu odnela Kristina.

Vladimir Grajić, kompozitor pesme "Molitva" s kojom je Marija Šerifović pre pet godina donela jedinu pobedu Srbije pobedio je na tadašnjem festivalu Beovizija, pa ne čudi što podržava ovakav način izbora.

Vladimir Grajić Graja

- Uvek glasam za festival, jer je to šansa ne samo za mlade ljude, već i za starije da se dokažu - smatra Graja. Kristina Kovač koja je sa pesmom "Čaroban" u izvođenju Nine Radojičić učestvovala na Evrosongu 2011. godine u Nemačkoj nema ništa protiv festivalskog načina biranja, iako je ona na takmičenju učestvovala po "pozivu".


- Super mi je ova ideja i odluka. Poznato je da se šira javnost bunila protiv izbora nekog od pevača, kao što je to bilo prethodne tri godine, iako je tim koji odlučuje ko će nas predstavljati imao razlog za to - sigurno zbog mera štednje. I ranije sam gledala naš izbor za Evrosong, a glasanjem putem SMS gledaoci će moći da glasaju za ono što im se svidi - kaže Kristina.
 

Kosovo ne može na takmičenje

- Kosovo nije aktivni član Evropske radio-difuzne unije i ne može da se takmiči u Švedskoj - rekao je Jon Ola Sand, supervizor Evrosonga. Po njegovim rečima sredinom januara biće saopšten konačan spisak zemalja koje će učestvovati na takmičenju u Malmeu.


- Stalno razmatramo mogućnosti za unapređenje sistema glasanja, i po mom mišljenju, sada su glasovi iz dijaspore i susednih država mnogo balansiraniji. Ne vidim šta ima loše u tome da glasate za pesmu koja vam se najviše sviđa, čak i ako je ona iz komšijske države - zaključio je Jon Ola Sand.

 

Švajcarska je izazov

Goga Sekulić

Goga Sekulić ove godine po treći put je bez uspeha pokušala da se plasira u finale švajcarskog izbora za predstavnika na Evrosongu, ali nema nameru da to isto pokuša i u Srbiji.


- Ne, to me nikada nije zanimalo, a Švajcarska je bila izazov za mene. U Srbiji sam napravila uspešnu karijeru, i nema potrebe za nekim dokazivanjem - smatra Goga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online