Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.11.2012.
04:28
M. Gvozdenović - Vesti A

Roker koji je brao celer

Rok grupa Goribor iz Bora, rudarskog grada na istočnoj granici Srbije, uz mnogo truda i istrajnosti upisala se u istoriju kao jedan od najboljih i najcenjenijih bendova na eksjugoslovenskoj sceni. Naziv sastava je aluzija na užareno nebo iznad Bora, što je pojava prouzrokovana isparenjima i svetlom iz Rudarsko-topioničarskog basena.

U Srbiji na njih niko nije obraćao pažnju, pa su karijeru izgradili u Hrvatskoj. Nedavno je njihova muzika svrstana u sam vrh hrvatskog i srpskog roka, a kritičari su je odredili kao vrhunac postjugoslovenskog roka. Posle turneje po Balkanu nastupili su na Egzitu, gostovali u Norveškoj, Švedskoj i konačno nastupali u Londonu.

Goribor u Londonu
 

Četvoročlani rok sastav alternativnog pedigrea ostrvskoj publici se prvi put predstavio u novembru ove godine u čuvenom Klubu 100 na Oksford Stritu, gde su svojevremeno svirali i Rolingstonsi, Seks pistols, Kleš, Metalika...


Vođa benda Aleksandar Stojković je svoj trnoviti rokerski put počeo baš u Britaniji 1992. godine. Posle četiri godine vratio se u Srbiju sa portabl studiom i u saradnji sa gitaristom Željkom Ljubićem napravio prve demo-snimke budućeg benda.


Gastarbajterski period života u Engleskoj dotakao je u pesmi "ST Bluz" na novom albumu "Evo Je Banja".

 

- Prvi posao našao sam u Norfolku, u istočnoj Engleskoj. Bio je to baš crnački posao, spavali smo u kamp-prikolicama, a zorom je dolazio kombi da nas odveze na njive kupusa i celera. Sekao sam celer i kupus dok se ne smrkne. Trebalo je izdržati dve nedelje u blatu do guše. Kad sam otišao po platu, menadžer Bleki mi je udelio kesicu s parama. Izračunao sam da sam zaradio 400 funti, a u kesici je bilo samo 35 i papir sa dugačkim spiskom troškova. Ispade da sam spavao u hotelu sa pet zvezdica. Naplatili su radnicima sve takse kojih su se setili, a mi smo radili na crno. To je bilo remek-delo prevare. Vratio sam se za London, kupio francuski hleb, salamu, neki namaz i jedno pivo.


Danas se Aleksandar smeje svojim dogodovštinama, ali život mu je dao dosta materijala za pesme. Dosad je objavio tri knjige poezije "Ne možeš mnogo, ali možeš malo", "Princ bez horsa" i "Svet je moj, ali ima vremena".


- Ljudi svakodnevno beže od osnovnih osećanja i to je u srž svih njihovih problema. Zato pate od sebičnosti, bezose ćajnosti, praznine i depresije - objašnjava Aleksandar, poznatiji kao ST.

Bluz duše: Aleksandar Stojković

Za njegove stihove obožavaoci kažu da su puni frustracija i depresije, jer su njegove pesme bluz čiste duše. On veruje da i za Srbiju ima nade da jednog dana postane rokerska zemlja.


- Pred jedan koncert u Srbiji sreli smo u parku neku ekipu koja je duvala. Iznenada se pojavi policija i pohapsi nas sve, a mi smo za sat vremena morali da se pojavimo na bini. Sedeli smo tako u policijskoj stanici i čekali da damo izjave, kad se pojavi neki tip sa dužom kosom kojeg su svi oslovljavali sa "dobro veče, inspektore". Taj se okrenu prema jednom policajcu i reče: "Jeste li završili s ovim momcima, idem na njihov koncert, 'ajde da ne zakasnimo!"
 

Fanovi iz Osijeka

Kao i u slučaju mnogo bendova s ovih prostora Goribor bi danas potonuo u siviloborske svakodnevice da se nije pojavio legendarni hrvatski izdavač Zdenko Franjić. Izdavačke kuće iz Beograda nisu bile nimalo zainteresovane, pa je Goribor uspeh postigao u Hrvatskoj. Zdenko Franjić ih je prijavio na Art end mjuzik festival u Puli 2006. godine. Žiri je bio šokiran, jer za bend iz Bora nikad nisu čuli. Te večeri Goribor su slušali žiri, redari i jedan jedini fan klub, i to iz Osijeka. "Goribor" nije pobedio jer mu je falio jedan bod, ali je album snimio pre pobedničkog benda.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.11.2012. 07:41
Odakle Vam podatak da je Bor na granici Srbije? Sa kime se to Srbija graniči u Boru?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online