Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.10.2012.
13:13
T. Božović - Vesti A

Broje pare i na nebu

Obožavateljke, šampanjac u potocima, novac u džakovima i planetarna slava neizbežni su deo priče o najvećim svetskim zvezdama. Za neke od njih se govori da su postali još popularniji posle smrti, što i nije tako daleko od istine.

Kralj basnoslovne zarade: Elvis Prisli
 

Autorska prava, majice s njihovim likovima i imenima prodaju se kao alva i nekoliko decenija nakon njihove smrti. Iako su bili obožavani širom planete, mnogi od njih umrli su usamljeni i tužni. Odlazak s ovog sveta u carstvu šou-biznisa obično ne znači kraj karijere. Toni Vilson, jedan od vlasnika poznate izdavačke kuće Fektori, svojevremeno je izjavio: "Najbolja zvezda je mrtva zvezda, dobro zarađuje, a ne stvara probleme."

  

Prljavi rat

On je bio kralj rokenrola, a i dan-danas je kralj basnoslovne zarade. Elvis Presli, ikona američke pop kulture, umro je 16. avgusta 1977. u 42. godini od srčanog udara. Iako je mrtav 35 godina, Elvis danas zarađuje više nego dok je bio živ. Najveći deo zarade ostvaruju turistički obilasci Grejslenda, Preslijeve kuće u Memfisu.

Jagma za Lenonovim crtežima

Legendarni gitarista Bitlsa Džon Lenon ubijen je 8. decembra 1980. godine u Njujorku ispred zgrade Dakota u kojoj je živeo sa Joko Ono. U leđa mu je nekoliko puta pucao poremećeni obožavalac Mark Čepmen, koji je prethodno od muzičara uzeo autogram. Popularnost Džona Lenona ne jenjava, a to potvrđuje i godišnja zarada od 17 miliona dolara. Njegova udovica Joko Ono ne zgrće novac samo od prodaje albuma, već i od prodaje Džonovih crteža za kojima vlada ogromno interesovanje.

Reč je o vili sa 23 sobe na 14 hektara zemlje, koju godišnje posećuje više od 600.000 ljudi. Na aukciji u Engleskoj nedavno je Biblija koja je pripadala Elvisu prodata za 59.000 funti. Kupac je Amerikanac koji živi u Velikoj Britaniji, a Bibliju su Elvisu poklonili ujak Vester i ujna Kleters za Božić 1957. godine. Na marginama strana Elvis je zapisivao razne komentare koji su, naravno, znatno podigli cenu.

Na istoj aukciji ponuđene su i jedne Elvisove neoprane bokserice sa mrljom, ali one nisu pronašle kupca. Najveća ponuda bila je 5.000 funti, a najniža koju je odredio prodavac bila je 7.000 funti.
 

Svi prihodi koje donosi njegovo slavno ime slivaju se u fond kojim raspolaže njegova kćerka Liza Meri. Ona se ne ponaša kao razmažena bogatašica. Živi u Rotšildu u Velikoj Britaniji sa mužem Majklom Lokvudom i troje dece. Mada živi u luksuznoj vili vrednoj oko 11 miliona dolara, Liza Meri se nedavno, u želji da što bolje upozna sugrađane, zaposlila u restoranu brze hrane Mister Čipi. Naravno, iz čiste zabave.


Presli je dugo godina bio prva zvezda na "Forbsovoj" top-listi sa 60 miliona dolara zarađenih godišnje i nakon smrti sve dok ga nije zamenio kralj popa Majkl Džekson, koji je preminuo 2009. svega nekoliko nedelja pre nego što je trebalo da nastupi na koncertu u Londonu, prvom posle nekoliko godina pauze. Na četiri godina zbog ubistva iz nehata osuđen je njegov lični lekar Konrad Marej.

Pravda na sudu

Tupak Šakur
 

Članovi porodice Tupaka Šakura, koji je umro 1996. od posledice ranjavanja u obračunu bandi, zarađuju oko osam miliona dolara godišnje.

 

Njegova muzika se i dalje sluša, prodaju se majice s njegovim likom. Tupakova majka se zborila na sudu s njegovom izdavačkom kućom u svoju korist, pa je tako stekla pravo na izdavanje njegovih pesama, iz čega se izrodilo čak 10 posmrtnih albuma.

Proglašen je krivim jer je slavom pevaču dao prekomernu dozu anestetika propofola, koje je Majkl u kombinaciji sa drugim sedativima uzimao zbog problema sa spavanjem. U porodici Džekson i dalje bukti prljavi rat oko nasledstva. Majklovi roditelji i sestre ljuti su zato što je muzičar sve ostavio svojoj deci.

Njegova sestra Dženet je čak ošamarila Majklovu kćerku Paris, koja je porodični obračun prijavila i policiji. Samo jedan dan nakon Majklove smrti, prodaja svih njegovih albuma je skočila, a kompanija Soni je otkupila sva prava na Džeksonov lik i delo za film "This is It". Za samo godinu dana Majkl Džekson je posthumno zaradio neverovatnih 275 miliona dolara. Mnogo više od ijedne žive zvezde.

Pomor ljubimaca

Proslavljeni muzičar Kurt Kobejn, pevač benda Nirvana, koji je 1994. izvršio samoubistvo, već nekoliko godina unazad nalazi se na vrhu liste pokojnika koji najviše zarađuju. On je to mesto zaslužio jer se godišnji prihod njegovih autorskih prava ne spušta ispod 50 miliona dolara godišnje.

Popularnost za sva vremena: Merlin Monro

Pola planete bilo je zaluđeno muzikom kontroverznog pevača dok je bio živ, ali njegove ploče postale su zlatni rudnik tek pošto se ubio. Nirvana je nakon Kobejnove smrti objavila dva albuma, prodata u više od pet miliona primeraka, a 97 odsto zarade pripalo je Kurtovoj udovici, rokerki Kortni Lav koja se za to izborila na sudu. Kortni je dobila još malo novca prodavši Kobejnove dnevnike, a 2006. zaradila je pravo bogatstvo prodavši 25 odsto Nirvaninog kataloga za 50 miliona dolara.

Bez obzira na pozamašno nasledstvo, Kortni Lav je pre nekoliko godina izgubila starateljstvo nad kćerkom Frensis Bin Kobejn zbog neprimerenog ponašanja.


- Zbog njenog nemara i ludila uginuli su svi moji kućni ljubimci. Ona je na drogama otkad znam za sebe. Vodila me je i kod svojih bivših ljubavnika koji su takođe zavisnici. Normalnu hranu uopšte ne jede. Neprestano puši i zaspi s upaljenom cigaretom u rukama, uvek sam bila zabrinuta da nam ne zapali kuću svojim nemarom.

Živi u kući punoj smeća - izjavila je Frensis koja ne želi da ima bilo kakav kontakt sa svojom majkom. Dodala je da se njen pas ugušio pošto je progutao tablete koje su pripadale njenoj majci, a držala ih je svuda po kući.

Nezadovoljna udovica

Dino Dvornik
 

Danijela Dvornik, udovica hrvatskog pevača Dina Dvornika, nije zadovoljna prihodima od autorskih prava. Ti prihodi koji idu njoj i kćerki Eli pre tri godine iznosili su oko 9.000 evra.


- Dobile smo 35 odsto manji iznos. A reč je o godini kad su njegove hitove emitovali apsolutno svuda i kad su izdati albumi "Pandorina kutija", "Ultimate Colection" i "Tribute to Dino Dvornik".

Dino je mislio kako ćemo nakon njegove smrti Ela i ja bolje živeti - izjavila je Danijela Dvornik.

Lik Merilin Monro krasi razne proizvode i dan-danas. Umrla je u 36. godini 1962. od prekomerne doze tableta za spavanje.

U tom trenutku njena imovina procenjivala se na 1,6 miliona dolara. Pošto je nije nadživeo nijedan član bliže porodice, pravo na prihod koje njeno ime i imidž zarađuju i danas prisvaja kompanija CMG Vorldvajd.

Proteklih godina ta zarada je godišnje iznosila osam miliona dolara.

Prošlog leta haljina boje slonovače koja je lepršala oko Merilin u kultnoj sceni filma "Sedam godina vernosti" prodata je na aukciji holivudskih kostima za 4,6 miliona dolara. Krajem godine crvena haljina za šljokicama koju je glumica nosila u filmu "Muškarci vole plavuše" prodata je za 1,2 miliona dolara.

List "Plejboj" je Merilin proglasio najseksepilnijom osobom prošlog milenijuma.


Na listi zvezda koje broje pare i na nebu nalazi se i Elizabet Tejlor. Njene haljine i nakit planuli su na aukcijama. U protekloj godini zaradila je 12 miliona evra.

Ejmi opljačkana posle smrti

Ejmi Vajnhaus

Dok rodbina holivudskih zvezda zarađuje pravo bogatstvo, to nije slučaj za porodicom Tošeta Proeskog. Navodno, od trenutka nesreće 2007. do danas njegov otac Nikola i majka Dominika, kao zakonski naslednici autorskih i izvođačkih prava svog sina, zbog birokratskih peripetija ne mogu da dođu do novca koji im pripada.

 

Umesto 5.300 evra, koliko bi mogli da dobiju, na njihov račun godišnje legne manje od polovine ovog iznosa. Porodica se tog novca odrekla u korist humanitarne međunarodne organizacije "Toše Proeski" u Skoplju.


Britanska pevačica Ejmi Vajnhaus nikada nije mogla da se izbori s velikom slavom i pritiskom, umrla je od prekomerne doze alkohola i narkotika, a njen dom samo nekoliko dana nakon smrti je opljačkan.

 

Među nestalim stvarima su njene pesmarice sa stihovima i muzikom koju je pisala, neobjavljeni muzički materijal, pisma i jedna od Ejminih omiljenih gitara. Dok je njena porodica pokušavala da shvati ko je na ovakav način oskrnavio dom preminule zvezde, drugi su se bavili pitanjem koliko će novca lopov zaraditi od prodaje Ejminih ličnih stvari, a posebno njenih neobjavljenih pesma.


Njen otac Mič Vajnhaus tada je izjavio:
- Oni koji su najviše pogođeni ovom krađom istovremeno su i najviše zarađivali od Ejmi, kako dok je bila živa, tako i nakon njene smrti, kada se potražnja za njenom muzikom desetostruko uvećala.


Njen otac Mič se posvetio humanitarnom radu i pisanju knjige "Ejmi, ćerka". Zarada od memoara biće stavljena na raspolaganje fondu Ejmi Vajnhaus.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online