Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.08.2012.
14:01
D. Dušanić - Vesti A

Namučio se pevajući izvornu pesmu

Prvi put u karijeri koja traje skoro deceniju i po Sergej Ćetković (36) otpevao je i snimio narodnu pesmu. U pitanju je stara, izvorna, makedonska pesma "Gradel Ilija manastir", koja će se u njegovom izvođenju nalazi na drugom albumu "Makedonsko srce kuca vo 7/8" Garabeta Tavitjana, bubnjara grupe "Leb i sol" i njegovih sinova Dirana i Gara Tavitjana.

Neobično muzičko iskustvo: Sergej Ćetković

- Na pesmu "Gradel Ilija manastir" pažnju mi je skrenuo prijatelj i glumac Sergej Trifunović. On ne samo da odlično svira gitaru i peva, nego je i vrsni poznavalac muzike. Ne znam gde je prvi put čuo ovu staru makedonsku numeru koja je nezaobilazni deo kafanskog repertoara u Makedoniji, ali mu se dopala, naučio ju je, pa je eto i meni otvorio vidike - kaže Ćetković.

On je zajedno sa brojnim kolegama iz regiona deo interesantnog muzičkog izdanja na kome najpoznatiji pevači izvode makedonske izvorne pesme, a 8. septembra održaće i koncert na trgu u Skoplju.

- Pozvali su me braća Diran i Gara Tavitjani, verovatno najpoznatiji makedonski džez muzičari, inače sinovi Garabeta Tavitjana, bubnjara grupe "Leb i sol" uz čiju muziku sam odrastao. Diran od šeste godine svira klavir, dok je Garo mlađi nasledio oca na bubnjevima. Ovo je izvanredan način da se stare izvorne makedonske pesme ponovo ožive kroz nove i interesantne aranžmane braće Tavitjan koji to rade fenomenalno.

Lola na oku

Tokom leta Sergej je održao nekoliko koncerata, a još se prepričava njegov nastup na trgu ispred budvanskog Starog grada, kada se okupilo oko 7.000 posetilaca. Pevač se i odmarao na Crnogorskom primorju sa suprugom Kristinom i trogodišnjom, usvojenom ćerkom Lolom u njihovom stanu u Bečićima.
- Lola je u fazi kada je stalno moramo držati na oku i trčkarati za njom. Znatiželjna je, sve je zanima, voli da istražuje - kaže Ćetković.


S obzirom na to da ste vrstan pop pevač koji sjajno izvodi balade, kako ste se snašli pevajući narodnu, izvornu pesmu?
- Priznajem, nije bilo lako. Bilo je teško otpevati na način na koji to rade makedonski pevači sa izuzetnom interpretacijom i "urođenim nepravilnim ritmovima" kao što su 7/8. Dao sam sve od sebe i drago mi je što se publici u Makedoniji sviđa moja interpretacija jer sam dobio informacije da su CD, kao i moja pesma, veoma slušani.


Da li će ova pesma dobiti i spot?
- Već je urađen u režiji Baneta Popovića, snimali smo u selu Gorno Nerezi nadomak Skoplja, pored predivne crkve Sv. Pantelejmona iz XII veka, odakle se pruža veličanstven pogled na makedonsku prestonicu.

Posle Skoplja - Sarajevo

Za uspomenu: Snimanje spota u selu Gorno Nerezi ispred crkve Sv. Pantolemeja
 

U septembru Sergej ima ugovorene nastupe u Skoplju i Sarajevu, a pregovori su u toku i za gostovanja u dijaspori.


- Posle nastupa u Skoplju očekuje me koncert u Sarajevu posle dvoipogodišnje pauze. Trebalo je da nastupim u dvorani "Mirza Delibašić", ali želje su jedno, a stvarnost drugo. Na kraju je dogovoreno da koncert bude u Domu mladih, gde je inače bilo prepuno kada sam pevao prošli put. Ako bude interesovanja publike i mogućnosti, postoji šansa da održim koncert i dan kasnije.


Osim vas na dva izdanja braće Tavitjan učestvovali su mnogi poznati pevači iz regiona. Da li će i oni pevati na koncertu u Skoplju?
- Ne znam ko je sve potvrdio dolazak, ali trebalo bi da dođu i Željko Joksimović, Oliver Dragojević, Nina Badrić, Hari Varešanović... Biće to sigurno veče za pamćenje - kaže Ćetković. Muzički kritičari imaju samo reči hvale hvale za album oca i sinova Tavitjan "Makedonsko srce kuca vo 7/8" nazivajući ga poslasticom za sve ljubitelje makedonskog melosa koji koketiraju sa džezom. Aki Rahimovski otpevao je pesmu "Snosti sakav da ti dojdam", u kojoj se kao gost pojavljuje i Goran Bregović na gitari. Josipa Lisac je izvela kompoziciju "Kalino moje", Željko Joksimović "Oj, devojče", Oliver Dragojević "Bitola, moj roden kraj", Jelena Tomašević "Sudbo moja", Nina Badrić "Ne kazuvaj libe dobra nok", Masimo Savić "Eleno kerko", Željko Bebek "Jovano, Jovanke", Hari Varešanović "Da sum bistra voda, majko".

POVEZANE VESTI

ŠOUBIZNIS Romantika od Barbe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online