Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.08.2012.
15:15
T. Božović - Vesti A

Srbin najveći špijun

Jedan od najpopularnijih filmskih junaka, najpoznatiji tajni agent na svetu, slavi 50. rođendan. Godine ne mogu ništa Džemsu Bondu. Agent 007 bio je i ostao mačo muškarac, srcelomac, neustrašivi britanski špijun u službi Njenog veličanstva.

Popov je oduvek bio okružen lepoticama

    

Posle pola veka otkako je Šon Koneri 1962. zablistao u kultnom filmu "Dr No", snimljenom prema romanu Jana Fleminga, svedeni su računi. Na snimanje i produkciju dosadašnjih filmova utrošeno je milijardu i 123 miliona dolara, a zarađeno vrtoglavih 11 milijardi i 686 miliona, što čini najunosniju franšizu u istoriji Holivuda.

Rođendanska pesma

Britanski glumac Rodžer Mur, koji je svojevremeno u nekoliko navrata tumačio lik Džemsa Bonda, snimio je pesmu zajedno sa Irkom Bočenko, s kojom je igrao u filmu "Operacija svemir" iz 1979. povodom 50-godišnjice najpoznatijeg filmskog tajnog agenta na svetu.
Ovaj dvojac pesmu izvodi u duetu pod naslovom "Srećan rođendan, gospodine Bond"

Šarmu agenta 007 nije odolela ni kraljica Elizabeta. Iako je već zagazila u 87. godinu, britanska vladarka nije želela da propusti priliku da bude Bondova devojka. U filmu prikazanom na otvaranju Olimpijskih igara, koji je osmislio Deni Bojl, kraljica dočekuje Bonda u Bakingemskoj palati, potom kreću helikopterom na zadatak i kao iskusni padobranci spuštaju se na veliki olimpijski stadion.

Britanski mediji su otkrili da je u snimanju učestvovalo dvoje dublera koji su menjali kraljicu. Za razliku od Hale Beri i Olge Kirilenko, čiji se kostim za pomenutu ulogu sastojao od bikinija, kraljica je odabrala haljinu boje lososa. To je bila prva filmska uloga kraljice Elizabete, za koju je Deni Bojl izjavio da je "odlična glumica".


- Veoma je promućurna. Ništa nisam morao dvaput da joj kažem. I dobro se slagala sa Džemsom Bondom - rekao je Bojl.



Upozorenje Vašingtonu


O Džemsu Bondu snimljena su 24 filma, od kojih je jedan parodija žanra, a drugi je snimljen u američkoj produkciji. Lik poručnika Džemsa Bonda, oficira britanske tajne službe MI6, nastao je 1952. godine iz pera britanskog novinara i špijuna Jana Fleminga.

Modni vremeplov

Za Bonda i njegove devojke odeću je kreirala plejada modnih veličina kao što su Đorđo Armani, Brioni, Roberto Kavali, Tom Ford, Živanši, Guči, Prada, Oskar de la Renta, Ungaro, Donatela Versače...

Ove godine otvoreno je desetak modnih izložba u muzejima od Njujorka do Londona.

Opisan u 12 romana i dve knjige kratkih priča, kažu da Džems Bond predstavlja romantičniju verziju samog Fleminga. Romani o tajnom agentu 007 bili su u početku mnogo popularniji u Britaniji nego u Americi. Kad je američki predsednik Džon Kenedi pohvalio Flemingova dela u uglednom magazinu "Lajf", nastao je preokret.

Priča se da šefovi EON produkcije, koja stoji iza svih filmova, Kenediju na privatnoj projekciji u Beloj kući pustili film "Dr No" mesec dana pre nego što je stigao do gledalaca. Roman "Iz Rusije s ljubavlju" je, tvrde obavešteni, izabran kao scenario za sledeći film jer se ovo štivo posebno dopalo američkom predsedniku.


Prvi Džems Bond, a po mišljenju većine obožavalaca ovih filmova, i najbolji bio je Šon Koneri. Snimio je šest filmova, s tim što su ga između petog i šestog, zbog nesporazuma oko honorara, producenti zamenili Džordžom Lejzenbijem. Usledilo je sedam filmova s Rodžerom Murom i dva s Timotijem Daltonom, koji je ocenjen kao "najlošiji agent". Nakon duže pauze Pirs Brosnan je uspeo da vrati popularnost Džejmsa Bonda, snimivši četiri dela. Poslednji, aktuelni agent 007 je Danijel Krejg koji čeka premijeru svog trećeg filma.

Krunska proslava

Povodom jubileja, 50 godina od prvog filma o Džemsu Bondu, u Londonu nude bondovski set za igranje pokera, firma Omega izbacuje na tržište dve specijalne varijante ručnih satova 007 u ograničenom izdanju, hotel Plaza Countdž Hall u neposrednoj blizini sedišta imaginarne tajne službe M16 časti goste specijalnim martinijem. Tajlandsko ostrvo Khao Phing Kan, danas poznatije kao Bondovo ostrvo, do dolaska filmske ekipe za snimanje "Čoveka sa zlatnim pištoljem" 1974. bilo je neotkrivena pustara, a sada ga opsedaju horde turista. Krunska proslava jubileja biće održana 26. oktobra u Londonu, kada će biti premijera filma "Skyfall".


Postoje tvrdnje da je Jan Fleming svog junaka stvorio prema liku Srbina Duška Popova, jednog od najvećih špijuna 20. veka. Britanskoj obaveštajnoj službi bio je poznat po nadimku Tricikl, a Hitlerovoj tajnoj službi Abver kao Ivan. Popova je za Abver regrutovao njegov prijatelj sa studija u Nemačkoj, a Popov se sa Britancima povezao preko kraljevske vlade u izbeglištvu.

Tako je postao dvostruki agent koji je Abveru prenosio samo informacije koje su Britanci odobravali. U objavljenim dokumentima navodi se da je voleo da živi na visokoj nozi i da je uvek bio u društvu lepih žena. Preko britanske obaveštajne službe Popov je nekoliko meseci pre japanskog napada na Perl Harbor upozorio Vašington da Japanci spremaju napad na ovu luku. Ali, Edgar Huver, direktor FBI, nije ozbiljno shvatio ta upozorenja, zaključivši da je Popov plejboj od koga nema koristi.


Čovek čijim su informacijama verovali i Hitler i Čerčil dobio je posle rata Orden Britanske imperije s obrazloženjem da je zaustavio između sedam i 15 nemačkih divizija za vreme invazije saveznika na Normandiju juna 1944. godine. Poznati pisac Grejem Grin je rekao: "Duško je bio najvažniji i najuspešniji agent koji je radio za Veliku Britaniju tokom Drugog svetskog rata." Kad se Fleming proslavio svojim romanima, časopis "Pablišers vikli" je napisao: "Taj šarmantni, očaravajući mladi jugoslovenski plejboj koji je poslužio kao uzor Janu Flemingu da stvori lik Džemsa Bonda bio je neverovatno smeo i uspešan."

Naoružane lepotice


Osim što uvek pije "votku-martini, promućkanu, a ne promešanu", Džejms Bond vozi automobil koji ostavlja sve bez daha. A da to ne budu uobičajeni modeli, pobrinuli su se stručnjak za tehniku Kju i njegov tim, koji su svako vozilo prepravili i uneli mnoge novine poput raznovrsnog oružja, sistema koji ometaju praćenje, mogućnost transformacije... Bond je vozio alfa romeo, audi, bentli, BMNj, ford, mercedes, rols rojs, ali najpoznatiji automobil agenta 007 je aston martin DB5 iz 1965, koji se proslavio u filmu "Goldfinger".


Mit o najslavnijem špijunu ne bi bio kompletan bez Bondovih devojaka. Kad se u filmu "Dr No" pojavila u belom bikiniju, s nožem za pojasom i školjkom u rukama, Ursula Anders je postavila standarde za sve naredne glumice. Sve Bondove devojke su zaljubljene u njega, sve su lepe i savršeno građene, imaju u proseku 26 godina.

Grupa britanskih akademika je utvrdila da idealna Bond devojka ima američki akcenat i nosi pištolj! Zanimljivi su podaci o boji kose. Samo 27 procenata su bile plavuše, čak 40 procenata crnke, 19 brinete, a devet crvenokose. Tri četvrtine su bile belkinje, osam procenata Azijatkinje, sedam crnkinje, uz šačicu Arapkinja i Indijanki. Jedna od pet Bond devojki bi poginula do kraja filma. Mnogim glumicama je to bila odskočna daska u karijeri, za razliku od Hale Beri koja je 2002. dobila Oskara upravo u vreme dok je snimala film "Umri drugog dana".

Bilo je mnogo pokušaja da se odtoliko Bond devojaka napravi lista od 10 "naj". Likovi koji se najčešće pojavljuju na tim listama su Anja Amasova (Barbara Bah, "Špijun koji me je voleo"), Tereza di Vičenco (Dajana Rig, "U službi Njenog veličanstva") i Hani Rajder (Ursula Andres, "Dr No"), koja je u većini slučajeva na mestu broj jedan.


Do dana današnjeg, samo dve su uspele ovom legendarnom superagentu da slome srce - prva, Trejsi di Vičenco (Dajana Rig) se čak udala za njega u filmu "U službi Njenog veličanstva", mada je ta svojevrsna idila okončana njenim ubistvom. Druga je Vesper Lind (Eva Grin) u "Kazinu Rojal" zbog čije je ljubavi Bond dao otkaz u MI6 da bi mogli normalno da žive. Ali, ni ta romansa nije dugo trajala.


Za sve ove decenije, muškarci širom sveta priželjkuju da budu kao Džems Bond, a žene žele da budu sa njim.

Greška Kerija Granta

Keri Grant

Malo je poznato da je Keri Grant odbio ulogu Džemsa Bonda u filmu "Dr No", prvom ostvarenju o slavnom agentu. U to vreme Šon Koneri nije bio poznat glumac. Ubrzo je postao filmska ikona, a Bonda je igrao još pet puta.


Holivudski glumac i režiser Klint Istvud otkrio je da je svojevremeno odbio ulogu Džejmsa Bonda. U to vreme Istvud je bio poznat po ulogama u špageti vesternima Serđa Leonea poput filma "Dobar, loš, zao".


- Ponuđena mi je prilično lepa suma da odigram lik agenta 007 - rekao je Istvud. - To se dogodilo nakon što je Šon Koneri otišao. Moj advokat je došao i rekao da bi producenti voleli da prihvatim ulogu.

 

Međutim, to je bila Šonova uloga. Procenio sam da ne bi bi bilo dobro da je prihatim.
Nakon što je Istvud odbio ulogu, Albert Brokoli, producent franšize Bond, izabrao je australijskog glumca Džordža Lazenbija za novog agenta 007. Lazenbi se pojavio u samo jednom filmu o čuvenom tajnom agentu, "U tajnoj službi njenog veličanstva" 1969. godine, da bi ga kasnije zamenili opet Šon Koneri i Rodžer Mur.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.08.2012. 09:09
Ne vredi gledati. Preterivanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online