Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 18.08.2012.
14:00
D. DUŠANIĆ i D. ĐORĐEVIĆ - Vesti A

Raskidamo sa Gučom za sva vremena

Trubački orkestri iz Vladičinog Hana, Grdelice i Surdulice, nezadovoljni tretmanom koji imaju na Dragačevskom saboru, nameravaju da se ubuduće ne takmiče u Guči. Naime, višestruki učesnici i pobednici u raznim kategorijama s juga Srbije najavljuju bojkot tradicionalne muzičke manifestacije u trubačkoj prestonici.

Trubači sa juga Srbije digli glas protiv Dragačevskog sabora
 

- Iako smo Romi, mi smo najlojalniji građani Srbije i predstavljamo našu državu ne samo u Guči, već širom sveta. Ne želimo da nas neko tretira kao robove i nižu rasu - ogorčeni su članovi najboljih orkestra s juga Srbije.


Oni su ovakvu odluku doneli posle dvočasovne rasprave u kojoj su ocenili da ne mogu više da tolerišu krajnje neodgovoran i neprofesionalan rad organizatora Dragačevskog sabora trubača, a posebno ne Adama Tadića, direktora Centra za kulturu opštine Lučane. Siniša Stanković iz sela Zagužanje kod Surdulice bio je besan kao ris. On ne želi više da vidi ni Guču, ni Adama ni Sabor, jer smatra da se organizatori prema orkestrima koji Guči donose i slavu i novac odnose kao prema predmetima. Prema njegovim rečima, deca trubači su gladovali u Guči, išla su po stolovima da sviraju, i ako bi ih neko unajmio bili bi presrećni.

Razumno rešenje

Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev, zatečen gomilom podataka o lošoj organizaciji, tretmanu romskih trubača, a posebno o trgovini nagradama, predložio je da se se pronađe razumno rešenje.
- Predlažem da s ovog skupa organizatorima uputimo pismo s našim viđenjem situacije i predlogom mera za prevazilaženje postojećeg stanja. Dakle, da organizatorima predložimo standarde za učešće, visine nagrade, promotivne nastupe i sve drugo što će ubuduće važiti za sve učesnike - rekao je Novica Tončev.

 

- Organizatori toj deci nisu obezbedili ni da jedu, ni da piju, niti da spavaju, pa su se klinci snalazila po dragačevskim šupama i nadstrešincama. Da li su oni robovi ili predstavnici slave koju uživa sabor trubača u Guči?! - ljutito priča Siniša Stanković, čiji je desetogodišnji sin Darko osvojio prvu trubu u pionirskoj konkurenciji.


I Stojan Krstić iz Vladičinog Hana, dugogodišnji učesnik trubačkih takmičenja, već danima s kolegama analizira događaje zbog kojih su se iz Dragačeva kućama vratili veoma razočarani.


- Dosta smo ćutali, trpeli i bili potcenjeni! Nema smisla da se na naš račun neki bogate, izvlače ličnu korist, stvaraju preko nas ugled, a prema nama se ophode kao da smo neki levi muzičari. Trubači s juga vrede i zaslužuju poštovanje organizatora Sabora u Guči. Svaki od naših orkestara mora cele godine da radi kako bi sakupio dovoljno novca za predtakmičenja, a onda i za glavno nadmetanje u Guči. Kriza je velika, teško se pare zarađuju. Orkestar mora da odvoji 3.000-4.000 evra za sve to! To su velike pare, a u Guči nije kao ranije, tako da se slabo zaradi svirajući pod šatrama ili na ulicama. 

Omalovažavali su nas: Trubači na konferenciji za novinare
 

- I onda se još vratimo kućama i bez para i bez nagrada. Ima dokaza da je bilo i nameštaljki. Zato se mi sad dogovoramo i ubeđeni smo da ćemo u tome uspeti, da od sledećeg leta napravimo novi festival, balkanski Truba fest. Imamo podršku predsednika opštine Surdulica Novice Tončeva i na desetine drugih opština, naći će se i sponzori. Za desetak dana imaćemo konačnu odluku, a do tada će se sa gostovanja po Evropi vratiti Boban i Marko Marković, kolege iz našeg kraja nadaleko poznate, koji će, uveren sam, dati nam podršku i pomoći oko novog festivala - rekao je za "Vesti" Stojan Krstić.

Nije bilo nameštanja

Sve je bilo regularno: Adam Tadić

Adam Tadić je uveren u ispravnost odluka stručnog žirija, koji je ove godine radio u novom sastavu.


- Insinuacije pojedinaca o nekakvim nameštaljkama ne prihvatam! Među članovima žirija bili su stručnjaci iz svih krajeva Srbije, pa i iz Surdulice. Čuo sam za sastančenje i najavu bojkota nekih trubača s juga, ali to je njima na čast. Sumnjam da će išta od toga zaista biti. To je tek nekolicina muzičara koja žali što nije odnela pobedu. Nemam tačnu statistiku pred sobom, ali tokom 52 godine, koliko se Sabor u Guči održava, najviše nagrada je otišlo upravo u taj deo zemlje. Evo, tek sad je prvi put priznanje otišlo u Knjaževac.

 

- Čini mi se da su zapravo najviše razočarani oni što su zaradili pod šatrama mnogo manje nego su očekivali, što je posledica krize i nemaštine. Iz našeg centra je otišlo pet miliona dinara u pet centara koji organizuju predtakmičenja. Siguran sam da se trubači iz Vranja neće priključiti najavljenom bojkotu - rekao je Tadić.


Protiv Guče i osnivanja novog festivala u Surdulici izjasnili su se i trubači: Elvis Ajdinović, Siniša Stanković, Bojan Krstić, Nebojša Ivanović, Božidar Nikolić, Bojan Ristić, Vladimir Ivanović, Darko Stanković, Saša Krstić, Stefan Ristić, Kristijan Trajković i Marjan Krstić.

POVEZANE VESTI

Subota 18.08.2012. 15:33
ciganska posla
Subota 18.08.2012. 19:12
Čim je tu Goran Bregović znači da je u pitanju neki lopovluk. Izvorni srpski festival je pretvoren u "multinacionalni proevropski " festival. Svaka čast Brazilcima koji sviraju našu muziku, ali angloamerički turisti nema šta da traže u Guči. Uništavaju srpsku kulturu za šaku deviza.
Subota 18.08.2012. 18:13
Konačno da neko digne glas i stane na put šumadinskom lopovluku koji hoće da za nedelju dana zararade toliko da od toga žive cele godine ,bravo trubači sa juga srbije nedozvolitwe da na va zarađuju lopovi kojima ste napravili takav imiđž da se nafatiraju da ih boli glava ,presedniku dončevu i vama trubačima predlažem da je mesto za takvu manifestaciju bogom dana Vlasina jezero prostranstvo priroda a ne da nam one šumadinske seljačina naplaćuji parkiranje na livadi za desetogodišnju žetvu,bravop imate moju podršku iduće godine neka se čuje daleko truba sa Vlasine visooke planine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online