Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.08.2012.
15:10
Vestionline A

Tri i po decenije bez kralja

Pre tačno 35 godina, u svom domu kraj Memfisa, pronađen mrtav popularni pevač. Pojavljivanje bivše supruge Elvisa Prislija Prisile i njihove ćerke Lize Mari na bdenju u Grejslendu oduševilo je više hiljada obožavalaca "kralja rokenrola" koji su se okupili povodom obležavanja 35. godišnjice njegove smrti.

Prisila i Liza Mari su u sredu veče pozdravile Elvisove obožavaoce i zahvalile im na neprolaznom divljenju prema ikoni rokenrola

Na današnji dan pre 35 godina, u kupatilu svog doma "Grejslend“ kraj Memfisa, pronađen je mrtav kralj rokenrola Elvis Prisli. Imao je 42 godine i te noći, 16. avgusta 1977, je trebalo da otputuje na novu turneju po Americi.

 

Autopsija je potvrdila deset različitih droga u njegovoj krvi.

 

Smrt Kralja potresla je milione njegovih obožavalaca širom sveta, koji su se odmah sjatili u Memfis da mu odaju poslednju počast.

To je bio prvi put da su se njih dve zajedno pojavile na obeležavanju godišnjice Elvisove smrti, koje se od 1980. svake godine godine održava u Memfisu.

Prisila, koja se od Elvisa razvela 1973. godine, izjavila je da je pogled na hiljade obožavalaca sa svećama u Elvisovu čast neverovatan prizor i da je to nešto za šta Prisli nikad ne bi poverovao da može da se desi.

Liza Mari je poručila okupljenim ljudima da ih voli zbog njihove posvećenosti njenom ocu. Ona je dodala da je izbegavala ranije da dolazi na taj događaj jer je mislila da bi bilo previše emotivno, ali je smatrala da je od velike važnosti da ovoga puta dođe.

Elvisovi obožavaoci širom SAD svake godine dolaze u Grejslend, gde je sahranjen.

Elvis Prisli je umro u 43. godini, 16. avgusta 1977. od srčanog udara, pošto se borio protiv zloupotrebe lekova.

Bdenje, koje je trajalo do jutros, deo je takozvane Elvisove nedelje. Organizatori su saopštili da su vlasti na bdenju očekivale oko 75.000 ljudi.

Obožavaoci su u redovima čekali da polože cveće na Elvisov grob, dok su neki crtali kredom njegov lik na ulici ili pevali njegove hitove.

Elvisova nedelja, koja zapravo traje devet dana, počela je prošlog petka, a za večeras je u planu koncert na gradskom stadionu, na kojem će Prisila i Liza Mari Prisli i članovi Elvisove grupe izvesti njegove hitove, kao i pesme bluz, gospel i kantri žanra koje su ga proslavile.
 

Ovaj američki pevač i glumac postao je legenda još za života. Snimio je 98 ploča, prodao ih u 1,8 milijardi komada (više nego bilo koji drugi pevač ili grupa), a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 sedmica. Elvis je prvu ploču „Thats all right mama“ snimio 1954. kao rođendanski dar majci Gledis. Ona mu je za 12. rođendan poklonila prvu gitaru.


Najuspešnije razdoblje imao je od 1960. do 1975. u kojem je objavio 52 albuma i još za života ih prodao u više od 600 miliona primeraka. Filmsku karijeru, uglavnom u muzičkim filmovima, počeo je 1956 sa „Voli me nežno“ i snimio ih je oko dvadesetak. Žene su ga obožavale, a on je bio u braku samo sa Prisilom Prisli, sa kojom je dobio ćerku Lizu Meri.

 

Kada su „Bitlsi“ došli u Ameriku 1965, jedina osoba koju su želeli da upoznaju bio je Elvis. Sreli su se u Elvisovoj kući na Bel Eru, razgovarali, pevali i smejali se, ispričao je kasnije Džon Lenon. Baš kao i pokojni kralj pop muzike Majkl Džekson, i Elvis je za kućnog ljubimca imao bebu šimpanze po imenu Sketer.

 

Bio je strastveni kolekcionar oružja i značaka. Uvek je bio velikodušan prema porodici, prijateljima, ali i potpunim strancima. Svakom ko bi mu pokazao da mu se divi, Elvis je poklanjao sat sa ruke, ili neki od svojih mnogobrojnih „kadilaka“.

 

Tako je 1973. na druženju sa članovima grupe „Led cepelin“ u Los Anđelesu, koji su ga te godine potukli u broju prodatih karata na koncertima, na primedbu bas gitariste Džona Pola Džonsa da ima lep sat, Elvis istog trena sa ruke skinuo svoj 5.000 dolara vredan zlatni sat sa dijamantima i menjao ga za Džonsov „miki maus“ sat od 10 dolara!

 

Jedina dva koncerta van granica SAD Elvis je održao u Kanadi. Nikada nije nastupao u Evropi, a planirao je da prvu evropsku turneju održi 1978. Nažalost, smrt ga je sprečila u toj nameri.

POVEZANE VESTI

Petak 17.08.2012. 08:31
Jedan od prvih koji su otišli na taj način.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online