Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.07.2012.
09:31
Mondo A

EXIT: Nju Order, petak 13. i lude osamdesete

Drugog dana EXIT festivala sve je nekako "mirisalo" na osamdesete, a pravi vremeplov priredila je grupa Nju Order (New Order). Uvertiru u njihov nastup, svojim disko zvukom, napravio je bend Hercules&Love Affair.

Umor od prve večeri na "baksuzni" petak se nije primećivao na Tvrđavi. Slično kao i u četvrtak, prve nastupe na 21 bini slušalo je tek nekoliko stonina posetilaca. Na glavnoj bini, u 20 časova kada je nastupila beogradska grupa Ola Horhe, skoro da nije bilo nikoga. Njihovi elektro bitovi su, kako se primicala noć, privlačili sve veći broj posetilaca.

Druge večeri 35.000 posetilaca i 12 uhapšenih

Drugoj večeri festivala Egzit na Petrovaradinskoj tvrđavi, prisustvovalo je, oko 35.000 posetilaca, a 12 osoba je privedeno zbog posedovanja droge, saopštila je novosadska policija.

Policija je od ukupno 38 osoba oduzela materije za koje se sumnja da
su narkotici, od kojih je 12 privedeno, navodi se u saopštenju za
javnost.

Druge festivalske večeri nisu evidentirana teža krivična dela, niti
je bilo masovnijeg narušavanja javnog reda i mira, piše u
saopštenju.

Od bine do bine lutali su i Fredi Kruger, čarobnjak iz Oza, plavi zeka, đavolice... svi su oni bili tu jer petak je 13. Svako je svoju masku pažljivo birao kako bi bio što upečatljiviji. Pored kostima, bilo je i onih koji su svojim odevnim kombinacijama oživeli duh osamdesetih.

I dok su posetioci pristizali na tvrđavu i "ukopavali" se ispred bina kako bi zauzeli što bolje mesto, ispred njih su se smenjivali izvođači. Engleski rokeri The Duke Spirit nisu se štedeli i pomalo još uvek usnulu publiku, koja je uglavnom sedela, razbudili rifovima gitara i basova.

"Dobro veče Srbijo. Zadovoljstvo nam je svirati ovde. Hajde svi da plešemno sada", urlali su sa bine članovi benda Hercules&Love Affair, a publika ih je oduševljeno slušala i pao je prvi pravi ples druge večeri. Njihovi disko ritmovi pomerali su svako telo, a prašina koju su podizale razigrane noge nikom nije smetala.

Njihov energični nastup bio je protkan bitovima njujorškog DJ Endija Batlera koji je ovaj bend i osnovao 2009. Godine i od tada su prava svetska disko atrakcija. Kako je noć odmicala, prostor ispred bine se punio hiljadama ljudi, a svako telo se njihalo i ritmovima muzike koja je podsećala na neka i ne tako davna vremena.

Bernard Samner, frontmen Nju Ordera

Ipak, ono što se čekalo je nastup legendarnog britanskog benda New Order. Kada su se kazaljke na čuvenom satu na Petrovaradinu poklopile, svetla glavne pozornice su obasjala hiljade ruku, a na bini su bili oni - pioniri elektro pop muzike, bend čiji je spoj elektronskih instrumenata, rokenrol stava i perfektnih melodija uneo pravu revoluciju u muziku, revoluciji čije se posledice još uvek osećaju.

"Trebalo nam je 30 godina da dođemo ovde. Izvinjavamo se što ste tako dugo čekali, večeras ćemo sve da nadoknadimo", rekao je pevač i gitarista slavnog benda Bernard Samner, a publika mu je uzvratila gromoglasnim aplauzom. Dok su se nizali hitovi "Regret", "The Perfect Kis", "Temptation"... prostorom ispred glavne bine jedva da se moglo proći. Ipak, vrhunac njihovog nastupa bio je uz pesmu "Blue Monday", kada su se veteranima elektro popa pridružili i članovi benda Hercules&Love Affair.

Posle sat i po vrhunskog muzičkog vremeplova kroz koji je grupa New Order provela posetioce i podsetila i na na grupu Joy Division iz koje su početkom osamdesetih i nastali, dlanovi su pocrveneli od aplauza... Bilo je divno videti i čuti ih uživo i nadamo se da će nas bar još jednom podsetiti kako je to bilo u vreme kada je skoro sve bilo dozvoljeno...

Duh osamdesetih se nije osećao samo na glavnoj bini, slična atmosfera je vladala celom tvrđavom. Iza skoro svakog ćoška se mogao čuti neki hit iz davno prohujalih vremena. Na Loud&Queer bini zvezda večeri bila je hrvatska pevačica i nekadašnji seks simbol Jugoslavije - Marina Perazić u ulozi DJ-a. Mali stejdž bio je ispunjen do poslednjeg mesta, a fanovi su čak prilazili tokom Marininog DJ seta da bi se slikali sa njom, zagrlili je ili proćaskali. Pevačica je, umesto svojih hitova iz osamdesetih, puštala svetske, kao i house muziku, a za kraj je ostavila Džinx.

Veseli hrvatski bend Lollobrigida priredio je očekivano skakutavu svirku, mada se Fusion bina nije napunila. Stranci naklonjeni žešćem zvuku nestrpljivo su čekali britanske punk legende Toy Dolls, a domaći fanovi čekali su, naravno, Gobline.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online