Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 23.06.2012.
15:34
S. Đurić - Vesti A

Crna deca belih bogataša

Anđelina Džoli i Bred Pit usvojili su Medoksa iz Kambodže, Zaharu iz Etiopije i Paksa iz Vijetnama, Sandra Bulok je udomila malog Afroamerikanca Luisa Bardoa, a Madona je postala majka dečaka Dejvida Bande i devojčice Mersi iz istočnoafričke države Malavi.

Anđa, Bred i sva njihova deca

Usvajanje dece već duže vreme je trend u svetskom džet-setu. Ne prođe ni nedelja a da iz Holivuda ne stigne vest da su neki pevač ili glumac usvojili dete. Da li je u pitanju pomodarstvo ili dobra volja, ne zna se. U svakom slučaju, na taj način pružena je šansa deci, uglavnom iz afričkih i azijskih zemalja, da imaju bolji život. Malo ko zna da je prva zvezda svetskog šou-biznisa koja je odlučila da usvoji decu iz inostranstva američka pevačica Džozefina Bejker. Ona je usvojila dvanaestoro mališana iz celog sveta, koje je nazvala svojim plemenom duginih boja.


Holivudska diva, koja je prošle godine proglašena za najatraktivniju mamu na svetu, Anđelina Džoli i Bred Bit imaju šestoro dece, troje biološke i troje usvojene. Kada je 2001. godine putovala u Sijera Leone i Tanzaniju kako bi videla u kakvim uslovima žive izbeglice, Anđelina je počela da usvaja decu. Anđelina i Bred usvojili su Medoksa iz Kambodže, Zaharu iz Etiopije i Paksa iz Vijetnama. Ne kriju od njih da su usvojeni, a nedavno je Anđelina celu porodicu odvela da vidi prvu verziju njenog novog animiranog filma "Kung fu panda 2", čija je tema usvajanje.


- Mučilo me je kako će oni reagovati na sve ono čime se bavi ovaj film. Morali smo da budemo veoma pažljivi i da vidimo hoće li se razviti neka velika diskusija o usvajanju i životu u sirotištima, što se ipak nije desilo, jer mi kod kuće stalno, veoma otvoreno pričamo o tim stvarima. Dovoljno često smo razgovarali o svemu da je to sada za nas čak jedna vesela tema - izjavila je Anđelina.


Venčanje sa poćerkom
Pevačica Šeril Krou nedavno je usvojila dečaka kojem je dala ime Levi Džejms. Radosnu vest objavila je na svom zvaničnom sajtu.


- Imam uzbudljive vesti koje želim da podelim s vama. Vajat je dobio malog brata - napisala je muzičarka koja je pre nekoliko godina usvojila takođe dečaka Vajata.
Glumica Sandra Bulok ima usvojenog sina Luisa Bardoa, malog Afroamerikanca koji je rođen u Nju Orleansu. Usvojila ga je dok je bila u braku sa Džesijem Džejmsom, a kada je prvi put pričala o dečaku rekla je da je zbog njega postala bolja osoba, kao i da joj je u životu sve postalo lepše otkako je on postao deo njene svakodnevice. Inače, ova oskarovka navodno je pokrenula proces za usvajanje još jednog deteta jer, kako pišu američki mediji, želi da Luis ima brata ili sestru.


Kraljica popa Madona udomila je dvoje mališana iz istočnoafričke države Malavije. Prvo je usvojila dečaka Davida Banda, a posle i devojčicu Mersi. Mnoge nevladine organizacije Malavije optužile su devojčicu da otima a ne usvaja dete iz ove zemlje. Na kraju je Madona dobila i ovu bitku i sada živi sa četvoro dece, pošto ima i dvoje biološke dece, kćerku Lurdes i sina Roka. Režiser Stiven Spilberg ima sedmoro dece - tri iz braka sa suprugom Kejt, sina Maksa iz prvog braka sa glumicom Ejmi Irving, a usvojio je i Kejtinu ćerku iz prvog braka Džesiku. On i Kejt usvojili su još dvoje dece.


Tom Kruz i Nikol Kidman usvojili su Izabel Džejn i Konora Entonija, a kada su se razvodili, deca su odlučila da žive s ocem.


- Slomili su mi srce kada su rekli da će živeti sa Tomom - rekla je Nikol, koja je potom, u 41. godini, u braku sa kantri pevačem Kitom Urbanom rodila kćerku Sandej Rouz.


Posle udaje za pijanistu Andrea Previna, sa kojim je imala troje biološke dece, glumica Mia Farou usvojila je još troje dece. Posle razvoda, Mia je počela romansu sa Vudijem Alenom sa kojim je rodila sina. Oni su usvojili i sina i kćerku, a razveli su se kada je Mia otkrila fotografije koje je snimio Alen, a na kojima je gola njihova usvojena ćerka Sun Ji Pervin. Čak ga je optužila za seksualno zlostavljanje njene dece, ali slučaj nikada nije završio na sudu jer Mia nije bila venčana sa Alenom, pa on nije zvanično bio njihov otac. Alen se 1997. godine oženio Sun Ji Pervin u Kavalijevoj palati u Veneciji. Tada je je imao 56, a Sun Ji 22 godine. Kada su ga pitali kako može da bude u vezi sa toliko mlađom devojkom, odgovorio je: "Srcu ne možeš da zapovedaš". A što se tiče Mije, ona je kao samohrana majka usvojila još šestoro dece, tako da ukupno ima 15 dece.

Novi život
Glumica Šeron Stoun ima tri usvojena dečaka, Roana, Larda i Kvina. Posle tumora na mozgu glumica se razvela od scenariste Fila Bronštajna i od tada živi sama sa sinovima.


- Nisam mislila da je moguće doživeti neko lepše iskustvo od onog biti majka Roanu, mom prvom sinu, ali jedina bolja stvar od toga je biti majka trojici sinova. Prijatelji i porodica mi pomažu u podizanju dece. Imam više podrške, ljubavi, razumevanja nego što sam imala ikada pre u životu. Dokazala sam da samohrane majke mogu da uspeju - rekla je jednom prilikom Šeron Stoun.


I glumica Mišel Fajfer pre nego što je rodila sina Džona Henrija usvojila je devojčicu Klaudiju Rouz. A zvezda serije "Uvod u anatomiju" Ketrin Hejgl sa suprugom muzičarem Džošom Kelijem usvojila je devojčicu Nejli iz Koreje sa posebnim potrebama.


Južnoafrička glumica Šarliz Teron usvojila je u tajnosti dečaka Džeksona.
- Proces je trajao oko dve godine. Mama mi je tada rekla najlepšu stvar na svetu, trebalo mi je devet meseci da se zaljubim u tebe dok si rasla u mom stomaku, a ti si imala dve da se zaljubiš u ovu divnu bebu - izjavila je Šarliz.


Stopama svetskih zvezda krenule su i naše javne ličnosti. Pre dve godine, pop pevač Sergej Ćetković i njegova supruga Kristina usvojili su tada tromesečnu devojčicu iz doma za nezbrinutu decu Mladost u Bijeloj u Crnoj Gori. Dali su joj ime Lola.


- Kada Lola poraste, reći ćemo joj da usvojena. Ako Lolu bude zanimalo, Kristina i ja ćemo joj pomoći da sazna šta god treba o svojim biološkim roditeljima. Imam još dva brata Igora i Srđana koji žive u Crnoj Gori. Trojica đetića imaju zajedno petoro dece i sve su devojčice. Neka su nam deca živa i zdrava! - izjavio je Sergej.
Bivši košarkaš i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i njegova supruga Snežana smatraju da dece nikada nije dovoljno. Roditelji Luke i Matije usvojili su 1999. godine jednogodišnju devojčicu Petru, čiji su roditelji ubijeni na Kosovu.


- Rešila sam da usvojim dete kad sam na televiziji videla prilog o deci bez roditelja. Tada mi se javio osećaj želje i obaveze da nešto učini - ispričala je Snežana Divac.
Filip i Madlena Cepter usvojili su devojčicu Emu, po kojoj su nazvali vilu na Dedinju.
- Svaka misao usmerena je na malo biće, na Emu. Ona je rođena sedmog dana decembra 2000. godine u Srbiji, a u Madlenin i moj život je ušla nepovratno. Ema je, po ponašanju, sto odsto Madlena. Ona nas je obogatila kao ljude. To i sad čini. Svaki dan. Ne mogu da nađem reči kojima bih vam opisao taj naš dragocen osećaj - rekao je Filip Cepter.


O usvajanju razmišljaju i pevačica Ana Kokić i njen suprug vaterpolista Nikola Rađen. Popularni par, koji ima dve ćerke Ninu i Teu, odlučio je da proširi porodicu.
- Mislim da je to nešto najhumanije što čovek može da uradi i takvim ljudima se divim - rekla je Ana Kokić.
 

DRUGA STRANA MEDALjE

Avionom vratila agresivnog sina

Mada je pre nekoliko godina razmišljala o tome da usvoji dete i pored toga što ima svoja dva sina, pevačica Maja Nikolić je promenila mišljenje.


- Imam svoju decu. Što bih usvajala tuđu? To su gluposti - rekla je Maja.
Posle razornog zemljotresa na Haitiju, pevačica Goga Sekulić izjavila je da razume pomamu za usvajanjem dece koja su ostala bez roditelja, ali da ona sama nije spremna na taj potez:


- Nisam spremna na taj korak, ali volim da pomognem koliko mogu. Bilo bi mi teško da tom detetu objasnim da mu nisam majka. Plašim se da bi to ostavilo posledice na njegovu psihu. Nažalost, usvajanje dece je ovde samo trend preuzet sa Zapada. Beograd postaje bleda kopija Holivuda. Ako bog da, za nekoliko godina ću imati svoju decu!


Rusko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je nedavno od vlade u Moskvi da obustavi dozvole za usvajanje ruske dece u SAD upozoravajući na to da je najmanje 17 ruske dece umrlo od nasilja u američkim porodicama koje su ih usvojile. Jedan par u Pensilvaniji osuđen je za ubistvo iz nehata deteta usvojenog iz Rusije. Jedna žena iz Tenesija je 2010. ukrcala usvojenog dečaka i vratila ga u Rusiju bez pratnje odraslog lica uz obrazloženje da je dečak agresivan.
 

Esma Redžepova rekorderka
Kraljica romske muzike Esma Redžepova apsolutno je rekorder. Ona i njen muž Steva Teodosijevski odgajili su 47 dece.
- Još dok nisam bila udata za Stevu, od svoje 14. godine sam čuvala decu. Kada smo se venčali, odlučili smo da usvajamo decu. Danas imam 47 ćerki i sinova, 121 unuče i jedno praunuče. Znam sva njihova imena. Sva deca i unuci se bave muzikom, a planiram da jednog dana svi zajedno napravimo koncert - izjavila je za "Vesti" Esma.

 

Elton Džon kao mama
I Elton Džon želi proširenje porodice. Popularni pevač je izjavio da on i njegov suprug Dejvid Furniš ne žele da dvogodišnji Zakari, kojeg su dobili uz pomoć surogat majke bude jedinac.
- Želimo da mu podarimo brata ili sestru - rekao je Džon i priznao da zna da Zakariju neće biti lako jer će ga deca prozivati što nema mamu, već dvojicu tata.

 

Želja Mine Kostić
Pevačica Mina Kostić od svoje pete godine živi sa Evdokijom Dudom Ivanović, ženom koja ju je usvojila. Mina je bila šesto dete porodice Jašari kada se njena sadašnja majka Duda doselila u beogradsko naselje Ledine i odlučila da je usvoji, promeni joj ime i prezime i ceo život.
- Možda je to razlog zbog čega želim da usvojim dete i da svoju ljubav i krov nad glavom podarim bar jednom mališanu bez roditelja - rekla je Mina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.06.2012. 07:51
Valjda će toj deci ipak biti bolje kod novih roditelja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online