Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.06.2012.
14:52
Večernje novosti A

Bajagin vodič kroz snove

Knjiga Momčila Bajagića "Vodič kroz snove“ i novi CD predstavljeni su danas u Zvezdara teatru. Zbirka sadrži sedamdesetak neprolaznih hitova, od "Pozitivne geografije“ do danas.

 

"Mesec je mlad, a noć je vrela“, ili „Moj ćale je hteo pešaka do Berlina“, ili „Dole ispod Slavije kada šina savije“ ili „Sa druge strane jastuka“... I tako do danas, do „Daljina, dim i prašina“.

Neverovatno je koliko su nam poznate Bajagine pesme, koliko ih znamo napamet i "gotivimo“, i koliko su njihove zavodljive note za proteklih tridesetak godina postale nerazdvojne od Beograda.

PUT ZA NOVI SAD

Naslovna pesma novog albuma

"Daljina, dim i prašina“ poslednja je koju je Bajaga napisao.

 

- Ona je zajednički imenitelj pesama, objašnjava moj pozitivan fazon - rekao nam je Bajaga.

O pesmi „Stari put za Novi Sad“, zemunskom bluzu koji krasi novi CD, Bajaga kaže:

 

- Svidelo mi se što je to dobra igra reči. U vreme kada sam počeo da sviram sa „Ribljom čorbom“, dok sam još išao u četvrti razred gimnazije, svi bendovi iz Beograda su jako često svirali u Vojvodini. Auto-put još nije bio završen, uvek smo išli starim putem, i uvek stajali kod jedne kafanice na klopu.

Gradski šarmer starog kova Momčilo Bajagić Bajaga predstavio je knjigu svojih izabranih pesama "Vodič kroz snove“, koju je objavila Kompanija "Novosti“. A uz knjigu se na poklon dobija i novi CD „Bajage i instruktora“ - „Daljina, dim i prašina“ - sa deset novih hitova.

Na promociji ovog paketa iz snova govorili su Dušan Kovačević, dramski pisac, prof. dr Aleksandar Jerkov, Petar Popović, novinar i publicista, Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti“ i autor Momčilo Bajagić Bajaga.

"Vodič kroz snove“ će od srede biti na svim kioscima, po ceni od 450 dinara.

Knjiga „Vodič kroz snove“ sadrži sedamdesetak pesama koje su obeležile prošle tri decenije, od "Pozitivne geografije“ naovamo. Ona je vodič kroz nostalgiju, zbirka koja pokreće sentimentalna osećanja koja nikada ne nestaju.

Jednog davnog dana, piše Kovačević u predgovoru, Bajaga je počeo pesmama da opisuje Beograd; isprepletao je svoje ime sa imenom grada, sa rekama, obalama, ulicama, kapijama, nebeskim lampionima iznad Kalemegdana...

Bajaga oduvek zvuči kao da ste pokrenuli staru, večnu, mističnu šifru mašte i zajedno sa njom odlutali u svet u kojem je sve moguće i u kojem naposletku sve bude dobro. Bajaga je jedan muzički san o tome dobrom, piše profesor Jerkov u pogovoru.

Bajaga je, po mišljenju Jerkova, hteo da u njegovim rečima ne ostane samo rokerski protest ili popularni odjek sveta, već da u to utka poneku nit prave poezije. Tako Bajaga radi ono što su radili drevni, najstariji pesnici, on piše stihove i prati ih svojom muzikom. Ljubavi o kojima peva u stihovima i bole i propadaju, ali to nisu ljubavne patnje koje bi čovek voleo da nema ili da zaboravi, naprotiv. To su one ljubavi koje čine život vrednim življenja, kao uostalom i mangupluci kojima Bajaga uvek ostavlja dovoljno prostora.

I to je, po Jerkovu, osnovna struktura njegovih stihova, jedno urbano iskustvo, čvrst stav prema životu, humor, dovitljivost beogradskog mangupa, nežnost i lepa osećajnost, a onda, ako mu se učini da je to sladunjavo, Bajaga da sebi na volju i napiše nekoliko dovoljno ironičnih stihova, da svakome bude jasno da nije samo to, nego da posle zakona hitova, dolazi nešto što ni u jedan hit ne može da stane. Za to što je više od hita postoje stihovi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online