Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.01.2010.
12:07
V. Tasić - Vesti A

Rokeri sviraju za parče hleba!

Milić Vukašinović (59), koji je sebe prozvao doktorom za rokenrol, progovorio je o propasti muzike na Balkanu. Živeo je rokerski život više od pet decenija. Opijanja, žene, svirao je u najpoznatijim bendovima od "Bijelog dugmeta" do "Vatrenog poljupca", skitao se po belom svetu.

Bez predrasuda: Milić Vukašinović

A onda je pre tri godine nakon teškog bolničkog lečenja od alkoholizma stavio tačku na prethodni deo života.

- Nikada ne žalim za onim što je prošlo, niti bih išta menjao. Za pola veka, koliko sam se družio sa čašicom, uživao sam u svakom trenutku! Kao što i sada uživam, samo bez dopinga.

Žalim jedino što češće nemam priliku da radim ono za šta me Bog stvorio - da sviram rokenrol - priznaje Milić.


Da li danas uopšte postoji rokenrol u Srbiji?
- Postoji, ali je u zapećku. Kada se raspala bivša Jugoslavija ljuti kapitalizam je zaveden preko noći.

Godine sankcija i muka su uzele danak, klinci nisu mogli da gledaju svetske muzičke kanale i u nedostatku pravog roka, zaludeli su se nekom drugom muzikom. Zavladalo je pravilo "plati, pa klati", a rokeri su ostali bez para.


Saradnja sa Pekarom


Da li ste odustali od svetske karijere koju ste najavljivali pre nekoliko godina?


- Ni slučajno. Nedavno sam tokom boravka u Australiji u studiju Miroslava Pekara (on je poreklom Slovak i tako se preziva) snimio 34 pesme. Polovina je na srpskom, polovina na engleskom.

 

Ima tu novih pesama, kao i onih legendarnih, koje će ući u istoriju muzike sa ovih prostora. Sa Miroslavom, čija je firma registrovana i za izdavaštvo, potpisao sam ugovor.

 

On će u moje ime da prodaje pesme, da kontaktira izdavače, da radi sve što treba - kaže Milić.

Da li može danas da živi od roka?
- Ako ti sponzor ili bar prijatelj nije ministar ekonomije, možeš da se slikaš sa autorskom muzikom. Ko je za vojnu diktaturu kao ja, nema tu šta da traži.

Ali i dalje tvrdim da onaj ko je talentovan ne sme da se hvata ni politike, ni sponzora. Od rokenrola danas može samo da se životari, zaradi se 20-30 evra za noć, ali ne svake noći, već samo ponekad.

Uvek sam se grozio toga kada moram da sviram za parče 'leba! Ranije sam imao super foru, pare sam zarađivao od narodnjaka, a rok sam svirao za svoju dušu, ali je danas sve teže.


Ima li u Srbiji uopšte pravih rokera?
- Nađe se poneko, recimo, Bora Čorba je roker, postavka mozga mu je rokerska. Roker je čovek koji ide u susret životu bez predrasuda, a takvih ovde nema mnogo. Rok je stav u glavi, način života...


Kakav ste vi onda roker kada ste se odrekli rokerskog načina života?
- Nisam se odrekao stava, niti sam postao mali miš, nisam promenio postavku u mozgu. Jedino što se više ne kurvam i ne pijem, sada to činim samo u mašti. Sa iskustvom koje imam, sada sve za mene ima veću težinu. Sve sam probao, sve sam proživeo i rekoh, ni za čim ne žalim.


Kako jedan roker, kao što ste vi, može da traži podršku Saše Popovića?
- Dao sam Saši pravo da obradi moje hitove sa Hankom Paldum, koje bi pevali ovi mladi pevači. Hteo to neko da prizna ili ne, ali bez Saše Popovića nema smisla išta raditi, jer jedino on ima načina da pesme predstavi na pravi način.

Ja sam dvojna ličnost i dokazani autor narodnih pesama, tako da ova kombinacija nikog ne treba da čudi. Popović je našu narodnu muziku izdigao iz blata. A da bi to mogao da učini morao je i sam da bude do grla u blatu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online