Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2012.
17:46
telegraf.rs A

Princeza Jelisaveta bila verena za Ričarda Bartona

Na današnji dan, pre tačno godinu dana umrla je filmska diva Elizabet Tejlor, jedna od najlepših žena sveta. Ovim povodom o Elizabet priča glumica Katarina Oksenberg, ćerka srpske princeze Jelisavete Karađorđević, koja iznosi do sada nepoznat podatak o ljubavnoj vezi njene majke i Ričarda Bartona, bivšeg muža Tejlorove.

Jelisaveta Karađorđević i Katarina Oksenberg (sleva)
 

- Sećam se da je bilo jutro i da sam prvi put u životu poželela da sa svojom ćerkom Indijom porazgovaram o Elizabet Tejlor, mojoj majci i Ričardu Bartonu – počinje priču Katarina Oksenberg. - Tako da možete da zamislite moje čuđenje kada je nakon samo sat vremena zazvonio telefon i kada sam saznala da je ona preminula – dodaje Katarina.

To se sve desilo pre tačno godinu dana. Katarina kaže da je, ni sama ne znajući zašto, tog dana imala potrebu da sa ćerkom priča o Elizabeti i da podeli sa njom sve detalje u vezi sa njihovim susretima. A sada, godinu dana nakon što Elizabet nije više sa nama, Katarina otkriva kakva je ona zaista bila u privatnom životu.

- Nikada neću zaboraviti njene ljubičaste oči, milozvučan glas i zločest smisao za humor. Elizabet je bila jedna od najzabavnijih i najbistrijih žena koje sam ikada upoznala. Posebno me je odušeljavalo to koliko je stajala čvrsto na zemlji i koliko je bila otvorena i iskrena - kaže ona.

Katarina je jednu od najlepših svetskih glumica upoznala sa samo sedam godina.

- Joj, i sada sve to deluje kao da se desilo juče. Baš pred taj božićni raspust ostala sam bez dva prednja zuba. Mama, tata, sestra Kristina i ja otišli smo te zime u Gštad, u Švajcarsku, mada mi ti zajednički odmori nikada nisu bili jasni, jer su mama i tata (Hauard Oksenberg) već uveliko bili razvedeni. Stoga mi je to poziranje pred ljudima i izigravanje srećne porodice pred ljudima izgledalo pomalo bizarno – priča ona, i dodaje:

- Tek što smo doputovali, odmah smo se spremili i otišli do planinske kolibe koju su imali Elizabet Tejlor i njen muž Ričard Barton, jer smo imali dogovorenu večeru sa njima. Tada sam bila premlada da bih mogla da naslutim koliko su njih dvoje bili poznati i slavni, ali nikada neću zaboraviti njenu siluetu pored kamina sa čašom vina u ruci. Ta slika ostaće mi zauvek urezana u sećanje.

Dok su Jelisaveta, Hauard, Ričard i Elizabet večerali, Katarina je sa sestrom bila na donjem nivou kolibe u sobi njenih sinova.

- Majkl i Kris Vilding su me opčinili istog trenutka kada sam ih upoznala. Upravo zbog toga je nedostatak mojih prednjih zuba predstavljao neopisivu agoniju za mene. Želela sam da se smešim, a nisam smela, jer me je bilo sramota, nisam imala prednje zube! Da sve bude gore, pri tom sam se zaljubila do ušiju! Nikada kasnije nisam upoznala tako opasan i šarmantan dvojac kao što su bili njih dvojica – priseća se Katarina.

Soba mladih Vildinga bila je prepuna rupa od metaka. Njih dvojica su tom prilikom Katarini i Kristini pokazali svoje pištolje, našta su dve devojčice preplašene skočile na nenamešten krevet.

- Ovo je život, pomislila sam! To je bilo detinjstvo kakvo sam ja želela: Dečji Divlji zapad, gde je sve bilo dozvoljeno, meci i nered. Šta bi dete moglo da poželi više od toga?! Njihovo odrastanje nije bilo ni nalik mom tradicionalnom engleskom vaspitanju koje sam imala. I zbog toga sam se pitala ko li su ti fantastični roditelji koji dozvoljavaju svojoj deci da se ponašaju tako. Po mojoj proceni, ta deca su dobila roditelje na džek potu. I tada je, verujem, bilo prvo veče kada je seme iz zemlje čuda posađeno duboko u moju podsvest. Tako da možete da zamislite koliko je bila ironična situacija kada su se moja majka i Ričard Barton verili šest godina kasnije - navodi Katarina.

Ričard Barton i Elizabet Tejlor su se razveli u junu 1974. godine, a Ričard Barton i jugoslovenska princeza su se verili septembra te iste godine. Nakon samo godinu dana Ričard je opet oženio Elizabet Tejlor.

- Čitava priča je pomalo zamršena. Ja sam tek kasnije saznala da Elizbet Tejlor nije bila baš presrećna zbog poznanstva sa mojom majkom - iskrena je Katarina.

Ona navodi da je Ričard bio čaroban čovek i da je zbog njegovog magičnog uticaja i sama poželela da istražuje Holivud i postane deo sveta na filmskom platnu. Katarina kaže da iako nije bio dugo u njenom životu zauvek ga je obeležio u najpozitivnijem mogućem smislu.

- Između svojih pijanih sesija, koje su na kraju i navele moju majku da ga ostavi, bio je najdivnija, najbrižnija i najposvećenija očinska figura u mom životu. Naučio me je Šekspira, zajedno smo slagali gigantsku slagalicu od skoro dva metra. Išli smo da se kockamo u kazinu, a kako sam bila maloletna krio me je ispod ekrana. Dozvoljavao mi je da se kladim, nestajao bi, a onda bi se vraćao sa gomilom kesica čipsa i govorio da sam pobedila. Dozvoljavao mi je da vozim Mercedes po autoputu, a na mesto vozača mi je stavljao jastuke kako bih mogla da dohvatim volan i kočnice. Srećna sam jer je udahnuo magiju u moj život – priča ona.

Katarina kaže da je Bartona poslednji put videla kada je imala 16 godina. Tada je bio na Brodveju u predstavi Ekus.

- Sećam se da sam sedela u prvom redu. Na kraju predstave kada su se glumci klanjali publici, on je odjednom sišao sa scene, došao do mene, uhvatio me za ruku i bukvalno me odvukao na pozornicu da se poklonim sa njim. U tom trenutku me je bilo strašno sramota. Ali sada sa ove distance uviđam i veoma poštujem simboliku njegovog gesta. On je tada štafetu preneo na mene. Iako ne verujem da ću ikada dostići njegovu genijalnost, niti da ću biti tako odlična u glumi kao što je on bio, sada znam da me je upravo on usmerio i pomogao mi da ostvarim svoju sudbinu. Što se Elizabete tiče, nju sam srela mnogo godina kasnije dok sam živela u Los Anđelesu, sećam se da mi je jednom prilikom prišla i rekla: – Bilo je perioda kada sam strašno mrzela tvoju majku Jelisavetu Karađorđević, ali ne mrzim je više! Molim te pozdravi je u moje ime i reci da je volim - dodaje ona.

Sada godinu dana nakon smrti Elizabet, Katarina se nada da je ona, njena zamalo maćeha, konačno pronašla mir na nebu i da se sjedinila sa svojom velikom ljubavlju Ričardom Bartonom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online