Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 18.03.2012.
09:46
Mondo A

Ortodoks Kelts: U nama je i irska krv

Dan Svetog Patrika svi ljubitelji dobre irske muzike i domaćeg piva proslavili su u prepunom Studentskom kulturnom centru gde je Aca sa ekipom slavio i 20 godina postojanja benda.

Ortodoks Kelti su sa fanovima proslavili 20 godina postojanja benda
 

Malo kome je jasno zašto volimo "Kelte" i Irsku. Da li je to možda zbog piva ili zelene boje ili je samo u pitanju muzika? Fanovi kažu svo troje, ali i da smo svi mi pomalo Kelti, odnosno Irci.

"Kelti su bili najrasprostranjenije i najstrarije pleme u Evropi, a svima koji imaju zelene oči i svetlu boju kose preci su Kelti", objasnio nam je Igor Jovanović koji je od glave do pete bio obučen u zeleno.

Njegov drugar Goran dodaje da je ljubav prema pivu i dobroj muzici ono što je definitivno zajedničko Srbima i Ircima, ali i konstantna borba protiv nepravde.

"Irci su kao i mi, uvek se nešto bune, ali zato kada počne pivo da se toči onda nam je ravno sve do mora."

Hteo je on još nešto da kaže, ali na sceni su se pojavili oni - "Pravoslavni Kelti" sa pivom u rukama, obasjani zelnim svetlom... Sve ruke su bile u vazduhu, a sa njima je poletelo i pivo. Niko nije obraćao pažnju, violina je zasvirala, a noge su su same od sebe zaigrale...

Zeleno-beli šalovi i dresovi Fudbalskog kluba Seltik dominirali su dvoranom, samo najhrabriji su nosili tradicionalne kiltove, ali samo preko odeće.

"Probao sam i bez, ali je malo nezgodno tako izaći na ulicu. Ipak sam ja Srbin za mene su čakšire i opanci, a ovo je samo danas - slavimo Svetog Patrika pa je red ispoštovati praznik u duhu irske tradicije", objasnio nam je jedan mladić u kiltu i nestao u masi tela koja su se odbijala jedno od drugo.

Malo ko je odoleo a da bar na trenutak ne uskoči u šutku i proba da ostane na nogama… Aca "Seltik" je sa pozornice dirigovao, a violina i frula su samo dodavale tempo ovoj neobičnoj igri koja deluje grubo.

"Ma samo par masnica, ali nije to ništa, proćiće već za par dana, ali taj osećaj ću da pamtim ceo život. Irci su zakon", kaže Milan koji je sa sobom poneo veliku irsku zastavu i nije bio jedini.

Kada su se već svi umorili od šutke, dvorana je bila skoro pa posve zelena, što od majica koje su davno skinute i sada služe kao propeleri, što od zastava Seltika i Irske.

Temperatura u dvorani je bila i više nego vrela, a Orthodox Celts su je samo dodatno zagrevali hitovima kao što su "Green roses", "Man of the country down", "Sparrow song", "Drinking song", "Nancy whisky", "South Australia"…

Svaka pesma se horski pevala, na svakom licu je bio osmeh u svakoj ruci pivo, bend je bio neumoran, noge nisu mogle da se zaustave, a ponoć je već kucala na vrata…

"Kelti" su nas proveli kroz svojih 20 godina, ali na trenutak vratili i u davna vremena kada su i muškarci nosili suknje i bez i malo stida plesali.

Aca je obećao da će Orthodox Celts i naredne godine tradicionalno da slave Dan Svetog Patrika, koji je prema legend proterao sve zmije sa irskog ostrva. U Studentskom kulturnom centru nije bilo potrebe za njegovom intervencijom jer su "Kelti" zračili neverovatnom pozitivnom energijom koju su nesebično delili.

I nakon što je koncert završio, posle više od dva sata svirke, fanovima nije bilo dosta pa je žurka nastavljena i ispred Studentskog kulturnog centra uz tradicionalni irski ples.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.03.2012. 10:26
Ацо,није у нама келтска крв, него је у њима наша крв! ;)
Nedelja 18.03.2012. 12:14
E,svašta bi Srbin da bude!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online