Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.03.2012.
13:13
V. Tasić - Vesti A

Nema osnova za priču o plagijatu

Nepunih sat vremena nakon što je u direktnom prenosu na RTS-u i evrovizijskom sajtu predstavljena pesma " Nije ljubav stvar" s kojom će Željko Joksimović (39) predstavljati Srbiju na Evrosongu na brojnim internet portalima počele su spekulacije da je njegova pesma plagijat!

Željko Joksimović


 

Krenulo je upoređivanje, stručne analize pesme, da li je i koliko taktova pozajmio i od koga. Posle brojnih polemika došlo se do zaključka da numera "Nije ljubav stvar" neodoljivo liči na čuveni hit "Paradise" grupe Koldplej. Ima mišljenja da je pojedine delove Željko pozajmio i iz numere koja je korišćena u filmu "Šrek". Međutim, iako Joksimović nije baš omiljen među kolegama najeminetniji srpski kompozitori stali su u njegovu odbranu.

GLAVU GORE: Nina Badrić

- Pesma je urađeno po svim standardima. Nisam ni sumnjao u Željka i znao sam da će napraviti dobru pesmu.

On ume to da uradi po meri za Evroviziju. Međutim, ovde su ljudi čudni, jer kad god neko nešto dobro uradi onda je krao, uzeo je od nekog nešto.

Danas u muzici nema ništa originalno i ne može da bude. Klavir ima osam belih i pet crnih dirki i ne postoji ništa što već neko nije slično smislio - kaže čuveni kompozitor Kornelije Bata Kovač, autor brojnih hitova.

On smatra da je Željko dobro odradio posao i da bi pesmu na takmičenju trebalo da otpeva na srpskom jeziku, jer je to najprirodnije.

NEKA PEVA NA SRPSKOM: Kornelije Kovač


- Oduševljen sam pesmom Željka Joksimovića, on je ponovo potvrdio da pravi odlične pesme. Melodija je autentična, ne liči i ne podseća ni na jednu drugu. Te priče da je pesma plagijat su glupi i zlonamerni komentari - smatra Saša Milošević Mare, koautor pesme "Molitva" s kojom je Marija Šerifović pobedila na Evrosongu 2007. godine u Finskoj. Kompozitor Petar Stokanović objašnjava da nije u pitanju plagijat, ali da je motiv često upotrebljavan.


- Toliko o umetnosti i orginalnosti, sve je očigledno već na prvo slušanje. Za mene je važnije pitanje kuda sve ovo vodi. Ukinut je festival Beovizija, bez takmičenja se dele titule i ovo se sve samo uklapa u našu tužnu muzičku realnost - kaže Stokanović.

Sanja Ilić, kompozitor i vođa Balkanike ima drugačije mišljenje.


- Meni se pesma mnogo dopada, a odlične su obe verzije i na engleskom i na srpskom. Ne mislim da je Željko ukrao pesmu, time se bave zlobnici i voleo bih da oni napišu tako dobru pesmu kao što je ova. Ipak, recept za pobedu na Evrosongu ne postoji, ali važno je da je pesma dobra - rekao je Ilić.

Sanja Ilić


Ovo nije prvi put da se Joksimović optužuje za plagijat. I oko pesme "Lane moje" s kojom je 2004. godine u Turskoj osvojio drugo mesto vodila se polemika, ali nikada nije utvrđeno da je plagijat, jer je, po zakonu o autorskom pravu, potrebno da pesma ima najmanje četiri vezana takta koja su identična taktovima neke druge numere. Kako je napisao jedan komentator na evrovizijskom sajtu: "Ipak je Željko stari vuk i dobro zna da li i koliko taktova sme da pozajmi."

Estrada podržava Željka


- Oduševljena sam pesmom i tipujem na pobedu. Fantastično zvuči na srpskom jeziku, ali sam iznenađena koliko je dobra i engleska verzija. Jeste da treba pevati na svom jeziku, ali ako bi nam engleska verzija donela koji poen, može i na engleskom. Još mi se utisci nisu slegli, pa ne znam ni sama šta da kažem. Za koji dan, sigurno ću imati jasniji stav o tome - kaže Romana Panić.


- Fali mi efektan refren, ali je zato sjajan prelaz iz balade u ritam - ocenjuje Bora Đorđević, dok evrovizijska pobednica Marija Šerifović poručuje : "Mislim da je to ono što Srbija traži."

 

Lane je bolje


- Nisam preterano oduševljena, po meni je njegova pesma "Lane moje" bila neuporedivo glamuroznija i jača. Ali, Željko valjda zna kako treba uraditi pesmu za Evrosong, jer ima ogromno iskustvo, kako pevačko i kompozitorsko, tako i evrovizijsko. Inače, smatram da pesmu treba otpevati na srpskom, a ne na engleskom jeziku. Uvek treba pevati na svom jeziku, sve ostalo je udvaranje svetu uz gubljenje nacionalnog identiteta, a ja sam uvek protiv toga - kaže Maja Nikolić.

 

Čestitke od Nine


A, Nina Badrić, predstavnik Hrvatske na ovogodišnjem Evrosongu čestitala je Željku, iako će joj biti konkurencija na takmičenju.


- Čestitke na sjajnoj pesmi! Uskoro se družimo, a ti se drži u ovoj ludnici uzdignute glave - napisala je Nina na Fejsbuku. I hrvatski mediji se bave Željkom i pesmom "Nije ljubav stvar" i smatraju da pored njega Nina nema šta da traži na Evrosongu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online