Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 04.12.2011.
20:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Lapsusi poznatih: Rođena sam u znaku vodopada

Neslavni šampioni u lapsusima su folk zvezde, pa je tako Jelena Karleuša poručila Ceci Ražnatović da treba da "nauči svih šest padeža", Zorica Marković se izjasnila da je "poliglota jer voli životinje", a Maja Marijana je zaključila da je "stvar ličnog izbora da li će vam rasti grudi". I Frojd je istraživao ovaj fenomen i ukazao da u nekim situacijama lapsusi otkrivaju pravi stav neke osobe prema ličnosti ili događaju, napomenuo je psihoterapeut dr Zoran Milivojević.

Nije srpski ćutati. Danas svaki poznatiji Srbin ima šansu da javno, putem medija, kaže šta misli o aktuelnim zbivanjima u politici, sportu, ekonomiji, nauci, medicini...

A, ko priča, taj i greši. Lapsus lingve, vele oni koji naprave grešku u govoru. Govorni gafovi poznatih za tili čas obigraju planetu i izmame osmeh na licima miliona.

Međutim, psiholozi kažu da otkako je Frojd ukazao na važnost lapsusa, ne možemo da se pravimo ludi kad pogrešimo reč ili smisao rečenice. Naša najskrivenija namera izlazi na videlo, uprkos zdravom razumu i domaćem vaspitanju.


Mnogi tvrde da medijski poznati Srbi imaju sve šanse da uđu u Ginisovu knjigu po svakodnevnom broju grešaka. A lovci na lapsuse ne spavaju.
 

Dr Zoran Milivojević

Šta se krije iza lapsusa, trema, neznanje, skrivene misli?

Psihoterapeut dr Zoran Milivojević kaže da pored beznačajnih grešaka postoje i one koje su psihološki važne, pogotovu kada se misli jedno, govori drugo, pa ono što se misli uleti u rečenicu kao rikošet metka.


- Često se to događa TV novinarima, sportskim komentatorima, spikerima, a posebno političarima. Frojd je istraživao ovaj fenomen i ukazao da u nekim situacijama lapsusi otkrivaju pravi stav neke osobe prema ličnosti ili događaju - kaže dr Milivojević.


Dok je televizija na ovim našim prostorima bila u povoju, voditelji programa i njihovi gosti bi se izvinili gledaocima ako bi rekli ono što ne bi trebalo ili što nisu želeli. Kada bi čitaoci primetili grešku u novinama u redakciju bi stizalo i stotinak njihovih pisama sa ispravkom. Urednik bi već sutradan objavio ispravku i izvinjenje. Danas nije srpski izvinjavati se.


- Nažalost, mnogi to tumače kao nivo naše kulture. Primetio sam da se hrvatski voditelji uvek izvine. TV voditelji u Sloveniji retko greše, češće im se dešava da podrignu, a onda se nasmeše i obavezno izvine - ističe dr Milivojević.

Glava kao rukom odneta

TV novinar Miodrag Popov ne libi se da prizna da je pravio lapsuse:
- Jednom sam rekao da se Slobodan Milošević sastao sa Pederom Šiderom, umesto sa Peterom Šiderom i krio se danima da me Slobini ljudi ne bi uhapsili. Kada je pre početka rata u Jugoslaviju došao Hans van der Bruk da pomiri rogove u vreći, emitovan je snimak koji sam nazvao "Grupni portret s Brukom". Skočili su na mene, pitali me šta sam hteo da kažem, da li je ta rečenica aluzija...


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić u programu uživo RTS-a dobro je nasmejao gledaoce jer je manifestaciju "Višnjićevi dani" nazvao "kulturnom menstruacijom". Na ovaj njegov lapsus, voditeljka RTS-a nije ni trepnula.


Psihijatar Milivojević kaže da se ponekada dešavaju i lapsusi u pisanju, lapsus kalami, u bukvalnom prevodu greške perom, ali vrlo retko. Ovakva jedna greška digla je pravu medijsku prašinu.

U martu ove godine na TV dnevniku TV Vojvodina emitovan je snimak sastanka Vladimira Putina i Borisa Tadića sa potpisom "Potvrda neprijateljstva". Da li je zaista u pitanju lapsus kalami ili se nekome namerno omaklo, može samo da se nagađa. Gotovo je neverovatno da se ovakav lapsus RTV-u mogao dogoditi kada se zna da u toj medijskoj kući radi skoro 3.000 ljudi, od čega nekoliko stotina direktora.


Lovci na greške tvrde da TV voditelji najčešće prave lapsuse. Žika Nikolić je tako u emisiji "Šarenica" pitao gosta: "Vi ipak imate neki gen, je l' to porodični gen ili ste ga nasledili od roditelja"?

Krilo ne pada daleko od beka

 

Sportski komentatori su omiljeni klijenti gledalaca koji love lapsuse. U anale su ušli komentari Zvonka Mihajlovskog: "Prelazni pehar koji ostaje zauvek", "Ovaj momak ima 60 kg plus 10 tona znanja", "Sjaj derbija će zauvek ostati u travi", "Dragan Ćirić, igrač duge kose, ali i velikih mogućnosti", "Krilo nikad ne pada daleko od beka", "U Čikagu se igra kriminalni fudbal, zato ima puno policajaca oko stadiona."

 

Dok su izlazili igrači Crvene zvezde i Partizana na teren, Milojko Pantić je najavio: "Evo izlaze Partizanovi igrači, a evo i naših".

 

Vladimir Mijaljević ostaće zapamćen po konstatacijama: "Monfis ne može da pokrene gornji deo tela, a tu mu je glava", "Izjednačeni su po broju nepostignutih pogodaka", "Ne vidi se da li je lopta išla lično u gol"...

Jovana Janković sa TV Pink konstatovala je da je "hladno u celoj Srbiji, a naročito napolju". Ivana Višković sa TV Avala je obavestila gledaoce da su "u Srbiji sve učestalije pojave klimatskih ekstremiteta", a njena koleginica Jasna Popović-Ćosić je najavila prilog "o kreditu Evropske banke za obnovu i razvod".

Suzana Mančić je, u želji da što glamuroznije predstavi nove zvezde "Granda" ushićeno rekla: "Ijao, kakvi mladići, imaju pune zube osmeha"!

Voditeljka Tamara Raonić ostala je zapamćena po savetu: "Dve tablete i glava kao rukom odnesena".

Voditelj emisije "Tabloid" Aleksandar Filipović je jednom gostu rekao: "Vaša majka je kriva što vam je supruga ostala u drugom stanju."

Zečica sa četiri kopita

Estrada je pravi rasadnik grešaka. Tako je pevačica Katarina Živković radosno uzviknula: "Jao, ono, kao, bre, dan je toliko lep da ću se sada izvrnuti kao zečica i podići sva četiri kopita uvis".

Bati Zdravkoviću je želja da "jednog dana otvori neku malu školu pevanja, da otkriva talente, kao što je nekad radio Vuk Karadžić".

Jelena Karleuša je svojoj večitoj rivalki Ceci Ražnatović poručila: "Mislim, prvo bi morala da naučiš da pišeš, brate, svih šest padeža".

Čekam te kod kolima

 

Svoje lapsuse, ali i one koji mu se pripisuju iako ih nije izgovorio, Đole Đogani je sročio u pesmu "Čekam te kod kolima". Đole Đogani je poznat po sledećim biserima: "Sladžo, javi se na telefon, zove te neki ansver", "Bilo nas je četvoro i ja petoro", "Ja Sladžu nisam ni znao ni poznav'o dok se nismo upoznali", "Čuti, Sladžo, ti si glupa, pusti mene da pričam"...


Baki B3 Đogani je izjavio: "Brate, kad ti kažem, oči su duša ogledala", a njegov rođak Gagi Đogani je jednom kolegi rekao: "Uzeo si mi jezik iz usta".

Biljana Sečivanović se pohvalila: "Bez obzira na to što sam ugradila silikone i operisala nos, ja na svom telu ništa ne bih menjala"!

Maja Marijana je procenila da je "stvar ličnog izbora da li će vam rasti grudi ili ne".

Goca Lazarević je priznala: "Umem i ja da bacim pare na neku stvar koja mi se dopadne, ali meni su, brate, draže bubašvabe nego luksuz"!

Vera Matović smatra da je "kao veliki kolekcionar starina i umetničkih slika, živi dokaz da pevačice nisu glupe".

Ima osećaj za filing

 

Pokušaji Cece Ražnatović da pomiri srpski i engleski jezik završili su se neslavno. Čuvene su njene izjave "Da, ja imam osećaj za filing" i "Volim filmove sa sretnim hepi endom". Ceca je svojevremeno rekla da je "veoma samokritična, naročito prema sebi".


Željko Šašić se upisao na ovu listu rečenicom: "Čim vidim da u moru nema kupača, otrčim da se kupam jer sam siguran da je voda hladna!"

Pevačica Zorica Marković je izjavila da je "veliki poliglota, jer voli životinje", kao da i je "rođena u znaku vodopada".


Spisak lapsusa je podugačak, od njih bi mogla da se napravi knjiga debela kao telefonski imenik. Zato dr Zoran Milivojević zaključuje:


- I sam sam pravio lapsuse, a to sam primetio tek kada sam odgledao snimak emisije u kojoj sam gostovao. Ljudski je praviti lapsuse.

Sećam se Baneta Vukašinovića, legende našeg novinarstva, on je u TV emisijama pravio brojne jezičke bravure, ali je to bilo svima simpatično, bio je to njegov medijski imidž. I, što je najvažnije, ne treba se smejati ljudima koji prave lapsuse, bilo ko da su i šta rade. Jer, to je ismevanje, a nije lepo ni kulturno nekoga ismevati. Ali, ako vam se smeje kada čujete neki lapsus, smejte se, smeh je zdrav...

Druga strana medalje

Kamera na trpi laž

Retko ko može za sebe da kaže da nikada u životu nije napravio lapsus bilo koje vrste. Tako je i sa profesionalnim lapsusima. Nekadašnji spikeri i voditelji Mileta Zdravković, Dušanka Kalanj, Mića Orlović, Branislav Surutka, Olga Nađ i Ljiljana Marković uvek su isticali da su lapsusi u TV emisijama koje su vodili bili nedopustivi.

Mića Orlović i Dušanka Kalanj

Mića Orlović kaže: - Postao sam radio spiker jer je neko čuo da dobro govorim, da imam pravilnu dikciju. Tako sam dobio i posao na televiziji. Pripreme su trajale nekoliko meseci, učili smo da tečno čitamo, uočavamo greške u tekstu, a kada smo govorili uživo, trudili smo se da govorimo što sažetije.


Dušanka Kalanj je objašnjavala mlađim kolegama: - Najteže je naučiti ljude da budu prirodni pred kamerom. Oni smatraju, bar u početku, da treba da glume, da sebe predstave kao neku novu ličnost, jer misle da tako treba. Nažalost, kamera razotkriva tu neiskrenost.

Drugo, vaša dužnost je da budete ubedljivi, ako to niste, ništa niste uradili. Mene obavezuju rečenice "Dobro veče, poštovani gledaoci". Ako tako ne mislite, ako se rugate, budite sigurni da će kamera to otkriti, da ćete pogrešiti negde, napraviti lapsus. 

Nedelja 04.12.2011. 21:52
Normalno je da se desavaju lapsusi. Samo velika je razlika izmedju ovih sto sa ulice idu na televiziju, kafanskih i satorskih pevacica i recimo sportskih komentatora.
Nedelja 04.12.2011. 23:20
Svaka čast nabrojanima,ali, meni je vrh onaj spiker sa Avale što je počeo prilog rečima:"...a bela kurac,Bela kuća..." :))) Isto voditeljka sa Avale što je rekla "Devojka teba da ga prima, a ne da ga daje!" govoreći zapravo o komplimentima. Od starijih nezaboravni Bane Vukašinovića snjegovom slavnom rečenicom:"Doktore,recite nam kako je to biti majka?!"
Ponedeljak 05.12.2011. 01:38
Као велики звездаш највише волим Милојков лапсус ево излазе Партизанови навијачи а ево и НАШИХ хе хе хе
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online