Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.12.2011.
14:42
S. Đurić - Vesti A

Sanja Ilić: Spoj klasike i harmonike

Humanitarni koncert muzike koju je za TV seriju "Selo gori, a baba se češlja" komponovao etnomuzičar Aleksandar - Sanja Ilić (60) zakazan je za sutra u beogradskom Centru Sava. Muziku će izvoditi simfonijski orkestar Vojske Srbije "Stanislav Binički" i Pevačko društvo "Stanković" pod diregentskom palicom Aleksandra Sedlara.

Hoću brend "Made in Serbia": Sanja Ilić
 

- Reditelj serije "Selo gori, a baba se češlja" Radoš Bajić i ja sedećemo u publici i gledati ovu predstavu jer se radi o multimedijalnom događaju. Siguran sam da će ovaj spektakl imati reprize. Imamo pozive i za gostovanja u inostranstvu, ali sačekaćemo da se prvo završi ovaj koncert, pa ćemo dalje da razmišljamo. Verujem da će ovakav spoj klasične muzike i srpskog seoskog folklora sigurno biti interesantan ljudima iz celog sveta - kaže Ilić.
 

U trendu je dobra muzika

Poslednjih godina sve više je etno grupa iz Srbije, zašto?
- Taj trend je prisutan već deset godina i u svetu. Ali, sve se menja i menjaće se jer u trendu je uvek dobra muzika koju publika prihvata. Ako se ljudima nešto ne dopada, niko ih ne može naterati da to slušaju, čak ni silom. Otkako smo promenili sastav i program grupe, 90 odsto naše publike na koncertima čine mladi, koji ne mogu da stoje mirno i na jednom mestu uz našu muziku.

 

Saradnja sa sinom

Sa vama sarađuje i vaš sin Andrej?
- Andrej sa nama radi od svoje 16. godine. Išao je sa nama kao snimatelj. Onda je počeo da peva i bilo je potpuno normalno da krene s nama na turneje. I danas je zadužen za vizuelizaciju Balkanike, radi spotove za sebe i druge pevače. Voli klupske svirke, peva sa svojom grupom i svira po raznim klubovima po Beogradu.

Znači, mogu se očekivati ovakvi koncerti i u dijaspori?
- To je u stvari faza B, odnosno da se kompletna priča preseli u celu Evropu i šire, da hor, simfonijski orkestar i svi instrumentalisti idu po Evropi i svetu, izvode ovu muziku i kažu "made in Srbija". Želimo od ovoga da napravimo jedan brend, isto kao što je Balkanika do sada u svetu predstavljala Srbiju na najbolji način. Neke kompozicije iz serije sam dokomponovao i povezao u jednu celinu.
 

Kako stranci reaguje na muziku Balkanike?
- Fenomenalno, zato što muzika ne poznaje granice. Jezik muzike je nešto što je univerzalno i ako u toj muzici ima emocija, dobrog ritma onda je potpuno svejedno da li svirate Kinezima, Mađarima, Špancima ili ne znam kome već. Prošle godine smo drugi put bili u Šangaju na otvaranju svetske izložbe Ekspo 2010. i na jednom velikom trgu je bila gomila Kineza koja je skakala i đipala uz našu muziku, iako nisu razumeli ni reč pesama. Ali, njima je bilo lepo, jer je energija naše muzike fenomenalna. Jezik muzike je univerzalan, kao i ljubavi. Možete da se zaljubite u nekoga a da uopšte ne znate njegov jezik. Isto se dešava i s muzikom. Publika može da se zaljubi u vas, iako vas uopšte ne razume jer sa bine plasirate emocije koje su univerzalne.
 

Koliko srpska muzika govori o srpskom narodu?
- Sigurno da govori mnogo. Trudio sam se da, bez obzira što ne volim da obrađujem naše napeve, ipak bude taj neki uticaj folklora Balkana. I ako bi neko hteo da analizira muziku Balkanike shvatio bi da je to baš "made in Srbija". Ne bih želeo da po svaku cenu radim obrade jer čini mi se da obrade muzike nisu mnogo pametna priča. Ti stari napevi i taj folklor treba da ostanu tamo gde su i stvoreni, na izvoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online