Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.10.2011.
12:17
B92 A

Klub "Akademija" zvanično zatvoren

Čuveni beogradski Klub Akademija zatvoren je zvanično od danas, 5. oktobra 2011 godine, a ključevi kluba će biti predati Fakultetu likovnih umetnosti.

Klub Akademija
 

Ovo je saopštilo preduzeće Sens Art koje od danas više neće imati nikakvu nadležnost nad ovim čuvenim beogradskim klubom.

U saopštenju Sens Arta, koje prenosimo u celini piše:

Nakon 5. oktobra, "Akademija" će nestati sa mape postojećih kulturnih institucija, posle tačno 50 godina od svog nastanka. Do navedenog datuma, biće potpuno ispražnjena i “oslobođena” od lica, stvari, a prostor vraćen u prvobitno stanje. Ovo znači da će "Akademija postati" (a po svoj prilici i ostati) podrum sa nekoliko čkiljavih sijalica, potpuno neupotrebljiv za bilo kakvu dalju kulturnu namenu.

Ovom besmislenom činu najviše su doprineli:
1. Fakultet likovnih umetnosti
2. Beogradska underground i urbana/”salonska” (kvazi) elita
3. Državna uprava, nesposobna da održi kontinuitet svoje, a u ovom slučaju i svetske kulturne baštine!

Naravučenije:
“Narod koji nema komunikaciju sa baštinom, nema komunikaciju ni sa bogom”!"
B.H.

Podrška:
1. Skoro 10.000 onih koji su iskreno i pravilno prepoznali i podrzali Akademiju, a među njima su i Koja, Cane, Uroš Đurić, Rambo Amadeus...
2. Informativne službe skoro svih relevantnih domaćih štampanih, el. i internet medija kao i određeni broj medija iz regiona, Evrope i sveta.

Ovom bezumnom činu NISU doprineli i Lepa Brena, Ceca, Jelena Karleuša, GRAND Produkcija...Mira i Sloba Milošević, Vojislav Šešelj, Ratko Mladić, Nacionalni Front, Obraz... itd.

Podsetimo, krajem decembra, odlukom privrednog suda klub “Akademija”, koji se nalazi u podrumu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, dobio je nalog za iseljenje.

Problem je višegodišnji. Fakultet likovnih umetnosti ustupio je 2002. ugovorom prostor kluba privatnom preduzeću “Sens Art”, koje je u modernizaciju, tehničko opremanje i infrastrukturu kluba uložilo značajna sredstva.

Međutim, vršilac dužnosti direktora kluba Željko Božić tvrdi da nije znao da Fakultet nema pravo da izdaje prostor, pošto je vlasnik prostora gradsko komunalno preduzeće ”Poslovni prostor“ .

“Počeo sam da sumjam u to 2007. godine, u januru, kada su stigle informacije ljudi koje daju naznaku da ugovor nema važnost, da postoji opasnost da prestane”, kaže on.

U međuvremenu, pokrenuta je peticija koju su potpisale mnoge javne ličnosti kako bi se sačuvao klub zbog njegovog značaja za umetničku i muzičku scenu Beograda 80-ih godina, koja nije uspela da spasi legendarni beogradski klub od zatvaranja. Održan je i koncert u znak podrške, ali ni to nije pomoglo.

Sreda 05.10.2011. 16:23
Strasno. Ali sta drugo ocekivati i od vlasti a i od gradjana koji su apaticni kao da se sve ovo oko nas desava nekom drugom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online