Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.12.2009.
15:58
RTS A

Američki muzičari nastupili na Kubi

Desetine hiljada Kubanaca prisustvovale su u Havani besplatnom koncertu grupe "Cool and The Gang", što je bio prvi nastup neke američke grupe u toj komunističkoj zemlji od 2005. godine. Koncert odobrila vlada SAD.

"Cool and the Gang" ispred "Anti-imperijalist plaze" u Havani

  

Američki R&B pioniri "Cool and The Gang" podigli su u nedelju Havanu na noge svojim eklektičnim miksom zvukova na bini na otvorenom, odmah uz svetlucave vode Karipskog mora, piše Asošijeted pres.


Robert "Kul" Bel, njegov brat Kalis Bejan, saksofonista Denis Tomas i bubnjar Džordž "Fanki" Braun, na ovaj način su se pridružili "šačici" američkih muzičara koji su nastupili na Kubi u poslednjih par godina, uprkos vašingtonskoj restrikciji putovanja u ovu ostrvsku zemlju i ambivalentnom stavu njene komunističke vlade prema rokenrolu, hip-hopu i ostalim vrstama američke muzike.

"Mi predstavljamo muziku. Putujemo svetom i naša poruka su ljubav, razumevanje i jedinstvo", rekao je pred početak koncerta "Kul" Bel, pevač, basista i vođa grupe koja se proslavila 1980-ih godina hitom "Celebration".

I staro i mlado u r&b fazonu

Desetine hiljada Kubanaca igrale su i skakale "razvučene" niz priobalni Malkon bulevar na kojem je održan besplatni koncert, odobren fank, disko, "R&B", dens i soul legendama od strane vlade SAD.
 

Njihovi obožavaoci, uglavnom ljudi srednjih godina, došli su sa decom, dok su stanari okolnih zgrada popunili terase.

"Ta muzika obeležila je čitavu generaciju Kubanaca, moju generaciju", izjavila je Frans presu Ana Estevez, 50-godišnja službenica čija je cela porodica bila prisutna.
 

Iz Havane bend ide za Majami, u kojem mnogi članovi kubansko-američke zajednice i dalje osećaju duboku mržnju prema vladi zemlje iz koje su pobegli, piše AP.

Prethodni nastup neke američke grupe na Kubi bio je "zemljotresni" koncert hevi-metalaca "Audioslejv" (Audioslave) 2005, iste godine kada su koncert u toj zemlji održali i Australijanci "Er saplaj" (Air Supply).

Iako se od revolucije 1959. godine gotovo svi američki muzičari drže podalje od ove karipske države, prvi se još pre 30 godina odvažio pop-roker Bili Džoel, čiji "Havana džem" 1979. u "Karl Marks teatru" sa 4.800 sedišta, kubanski zvaničnici i dan danas navode kao rokenrol "kamen temeljac" u Havani.
 

Kuba je pod američkim ekonomskim embargom od 1962. Ipak, kulturna razmena između dve zemlje intenzivirana je od dolaska Baraka Obame u Belu kuću pre godinu dana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online