Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.06.2011.
01:40
Beta A

Beograd ostaje bez kultnog kluba

Kultni beogradski klub "Akademija" ni posle drugog dolaska sudskog izvršioca nije zatvoren, ali je preduzeće "Sens art" koje njime upravlja, pristalo da se delimično iseli iz prostorija u zgradi Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu.

Željko Božić

Vlasnik "Sens arta" Željko Božić se u prisustvu sudskog izvršioca dogovorio sa advokatom FLU-a Borom Komljenovićem da za četiri dana isprazni svoju pokretnu imovinu iz podrumskih prostorija kluba, gde su održavani koncerti i drugi programi, koje će potom biti zapečaćene i predate FLU.

Božić je rekao novinarima da je zatražio da gornji deo, odnosno kafić sa baštom, nastavi da radi do 5. oktobra, kako bi ispunio preostale ugovorene obaveze kluba prema sponzorima i dobavljačima, posle čega bi njegova "Akademija" prestala da radi.

"U letnjem period donje prostorije ionako ne rade, tako da smo napravili dogovor da pokretnu imovinu, razglas i svetla, iznesem i da se prostor zapečati. 'Akademija' će nastaviti da funkcioniše bez programa preko leta. Na sudu je da odobri da li je period rada kafea do 5. oktobra", rekao je Božić.


Komljenović je rekao da se FLU protivi da to traje do 5. oktobra i najavio da će tražiti od Privrednog suda kraći rok za kompletno iseljenje "Sens arta" iz Ulice Rajićeve 13.

Božićevo preduzeće je 2002. godine sklopilo ugovor sa FLU o rukovođenju kultnim beogradskim klubom, ali je potom posle njegovog isteka i spora pred Privrednim sudom u Beogradu, koji je pravosnažno dobio FLU, naloženo iseljavanje "Akademije" iz Rajićeve. FLU bi prema nekim najavama trebalo da ubuduće prostorije "Akademije" iskoristi više za potrebe svojih programa i studenata.

Sudski izvršilac je pokušao prvi put da iseli "Akademiju" u januaru, ali do toga nije došlo usled prisustva u prostorijama kluba dvadesetak njegovih pristalica i muzičara, koji smatraju da se time posle 50 godina rada gasi jedno od najznačajnijih mesta beogradske rokenrol kulture.

Posle toga, Božić i "Sens art" su pozvali na razgovor o sudbini kluba brojne državne i gradske ustanove i ličnosti, uključujući gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa ili ministra kulture Predraga Markovića, ali im skoro niko od nadležnih nije odgovorio.

"Pravljenje dalje ovakvih protesta nema smisla. Protiv mene je podneta krivična prijava za sprečavanje službenog lica u izvršenju. Ono što je u mojoj moći, da se spasi ovo mesto, ja sam uradio. Ako neko nešto treba da uradi, neka uradi odmah, jer u suprotnom ima još vrlo malo vremena da spasimo ovo mesto", rekao je vlasnik "Sens arta".

Božić je rekao da je u međuvremenu Privrednom sudu podneo tužbu protiv FLU "za dovođenje u zabludu". On je naveo da je tek pošto je sklopio ugovor sa FLU, pregledao stanje prostorija, i shvatio da su toliko propale, da je umesto predviđenih 50.000 morao da uloži daleko više sredstava da osposobi infrastrukturu.

"FLU je mene prevario i stekao protivpravnu dobit od preko 130.000 evra. I za to će biti tuženi, za pitanje infrastrukture koja je uložena u klub. Bilo ko da uzme klub moraće da se suoči sa rešavanjem pravno-imovinskih odnosa, statusom kluba i pitanjem imovine 'Sens arta' koja je ostala unutra", upozorio je Božić.

Preduzeće "Sens art" 2002. godine sklopilo je ugovor sa FLU o korišćenju prostorija.

Božić je kasnije ustvrdio da nije znao da FLU nije imao pravo da prostor u podrumu svoje zgrade ustupi bilo kojoj privatnoj firmi, jer je njegov vlasnik gradsko komunalno preduzeće "Poslovni prostor".

"Akademija" je u protekla dva meseca dobila podršku brojnih javnih ličnosti, umetnika i muzičara, a više od 6.000 ljudi potpisalo je onlajn peticiju za njeno očuvanje, dok je u okviru kampanje “Sačuvajmo Akademiju”, pred mnogobrojnom publikom u klubu nastupilo više desetina domaćih i regionalnih izvođača.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online