Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.05.2011.
09:43
Lj. Jakšić - Vesti A

Komplikacije oko zakasnelog poklona

Namenjeni češki svadbeni poklon princu Vilijamu nikako da krene na Ostrvo jer vladajući kabinet nema vremena da odobri izvoz zakonom zaštićene konjske vrste. Konj namenjen Vojvotkinji od Kembridža nije prihvaćen jer slavna nevesta ima alergiju na ovu vrstu životinja.

Čeka da ga poklone: Favori Alta 

Najprivlačnija svadba našeg veka, između vojvode i vojvotkinje od Kembridža,
bar za Čehe još uvek nije završena. Ovo zbog toga jer se u ovoj zemlji vodi istinska bitka sa vremenom kako bi poklon, rasni konj belac, ipak stigao u "pristojno vreme" na Ostrvo, a ne recimo na godišnjicu braka ili, ne daj bože, kako ironično pišu češki mediji, za razvod!


Pripremljeni poklon izuzetno kasni, delimičnom krivicom vlade koja od svadbe nema vremena da stavi na dnevni red odobrenje za izvoz "kladrubskog belca" kojeg niko ne može niti sme, ni kao, državnički poklon "izvesti" iz zemlje bez odobrenja vladajućeg kabineta jer se ta vrsta plemenite životinje nalazi na spisku nacionalnih vrednosti.

Za to vreme belac koji nosi ime "Favori Alta" mirno pase po češkim livadama i ne sluteći da o njegovoj sudbini odlučuju ne samo njegovi vlasnici, darodavci, već i državni vrh koji, po važećim zakonima, ljubomorno čuva njega i njegove "rođake" i nije spreman da "tek tak" zažmuri pred opasnosti smanjenja stada, pa makar se radilo i o tako uglednom jahaču.

Niko ne sumnja da će odluka vlade biti pozitivna, s obzirom na simpatije prema, mogućem britanskom prestolonasledniku, a i zbog toga što su ministri svesni da bi uskraćivanje najavljenog poklona izazvalo neoprostivu bruku.


Međutim, vladu su, "kao za inat" baš u svadbarsko vreme, pritisle ne male brige oko održanja na vlasti, s obzirom da je došlo do, ozbiljnih nesporazuma, između vladajućih koalicionih partnera, pa kako ispada, "konjski dar" nije ocenjen kao dovoljno ozbiljan problem da bi ga na dnevni red sednice vlade uvrstili po kratkom postupku.

Skriveni svadbarski, protokolarni, problem

Kejt je trebalo da dobije braon konja, ali je zbog njene alergije poklon morao da bude odbijen

Češka ergela je, u ime celog naroda, želela da pored belca namenjenog princu, kao poklon pošalje jednom smeđeg, takođe plemenitog konja iz "kladrubske rase", ali je, posredstvom ambasade stigla zahvalnost uz obrazloženje da Kejt ne može primiti poklon jer je, jednostavno, alergična na konje!


Tim povodom je, zahvaljujući Česima i ovom izvinjenju, istovremeno, na svetlo dana izašla protokolarna svdbena tajna, da se, do poslednjeg trenutka nije znalo da li će se princ i pronceza, kao bračni partneri, posle venčanja među hiljadama obožavalaca, provozati u tradicionalnim kraljevskim kočijama.


Na kraju je problem rešen jer su, navodno, lekari nevesti dali pojačanu dozu antialergika, tako da je novopečna vojvodkinja ipak bez vidnih posledica, izdržala ovu za nju teško podnošljivu vožnju. 


Ministar zemljoradnje Ivan Fuksana na čiju je inicijativu Češka republika odlučila da se na Ostrvo pošalju konji kao dar mladencima, kaže da će vlada verovatno na jednoj od narednih sednica staviti na dnevni red problem svadbenog poklona. Bez toga, bez obzira na kritike javnosti, poklon ne može na put, jer nije u pitanju samo odobrenje da se izveze životinja zaštićena zakonom, već i propis da se ni jedan vredniji poklon stranim državnicima ne može dati bez procene njegove, stvarne, materijalne vrednosti.


Sada se užurbano radi na imenovanju eksperta koji bi takvu procenu, pre sednice vlade, obavio. Prve procene "od oka" govore da Alta vredi između 8.000 i 18.000
evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online