Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.03.2011.
04:52
Budo Simonović A

Kako su Srbi sahranili Liz Tejlor

Samo zbog jednog pogrešnog slova, novinar Saša Pajić objavio je vest o smrti čuvene filmske dive Elizabet Tejlor, koja mu je nekoliko godina kasnije u Beogradu zbog toga opalila šamar i potom dala ekskluzivni intervju.

Rasprava Majkla Toda i Saše Pajića
 

Sve svetske agencije objavile su 23. marta da je slavna američka glumica Elizabet Tejlor umrla u 79. godini života. Malo je poznato da su jednu od najvećih holivudskih zvezda svih vremena beogradske "Večernje novosti" proglasile mrtvom pre više od pet decenija!

Epilog skandalozne novinarske patke dogodio se polovinom marta 1958. kada je Liz Tejlor doputovala u Beograd sa svojim trećim mužem, poznatim američkim glumcem i producentom Majklom Todom. Smestili su se u Metropol, tada najelitniji i najprestižniji beogradski hotel.

Na svečanu večeru u njihovu čast došli su i brojni novinari i snimatelji. Hirovita i nedodirljiva filmska diva nije, međutim, pokazivala nikakvo interesovanje za pripadnike sedme sile, a ni njen goropadni muž nije dozvoljavao da joj se iko približi. Razočarani, novinari su počeli da se razilaze. Ostali su oni najuporniji. Među njima i poznati fotoreporter "Borbe" Nikola Bibić i mladi saradnik "Večernjih novosti" Aleksandar Saša Pajić.

Pajić je uvrebao priliku i na perfektnom engleskom obratio se Majklu Todu:

- Slušajte, gospodine, mislim da imam pravo na intervju sa gospođom Tejlor, ženom koju sam prvo sahranio a potom je i vaskrsnuo...

Elizabet Tejlor

Elizabet Tejlor koja do tog trenutka nije obraćala nikakvu pažnju na nasrtljive novinare, odjednom je poskočila, prišla Pajiću i udarila mu vruć šamar.

- Ovaj susret sam odavno čekala, gospodine, ovo je bilo zbog sujeverja, a sad sedite i pitajte šta želite...

Izvinjenje do izvinjenja


Saša Pajić je privremeno, dok se gungula stišala, udaljen iz redakcije, a onda je usledilo prvo izvinjenje ''Večernjih novosti'', a potom i svih listova i agencija koje su nasele na ovu nesvakidašnju patku i prenele je.


Nesreća na snimanju


Najviše mašte je te noći pokazao urednik tada prestižnog časopisa ''Filmski svet'' koji je, dok je završavao novine, na brzinu proširio priču da je slavna glumica stradala na snimanju, a za ilustraciju je objavio čak i fotografiju - kadar iz filma ''Div'' - na kojoj se vidi kako Elizabet unose u bolnička kola.

Sutradan je osvanuo ekskluzivni Pajićev intervju sa velikom glumicom, ali i obelodanjena priča o lažnoj vesti čiji je autor upravo bio Aleksandar Saša Pajić. Dok je dežurao noću u redakciji, pozvala ga je koleginica Mira Drobac i rekla mu da joj se učinilo da je na nekoj nemačkoj radio-stanici čula da je umrla Elizabet Tejlor. Pajić je to istog časa preneo dežurnom uredniku, očekujući da će on to proveriti. Urednik se našao u stisci sa vremenom i vest pustio bez provere potpisujući Pajića kao autora.

Ekskluzivna vest je sutradan osvanula i u "Borbi" i u "Politici". Pošto je ''Borba'' u to vreme istovremeno štampana i u Zagrebu, vest je dospela i u zagrebačke i slovenačke novine, a odatle i u tikere evropskih i svetskih agencija. Sve radio i TV stanice prenele su vest o smrti Liz Tejlor.

Iste noći, čim su se novine pojavile na ulicama, tadašnji američki ambasador u Beogradu je svom prijatelju Majklu Todu uputio saučešće. Iznenađeni Tod mu je zahvalio na telegramu i javio da su, hvala bogu, i Elizabet i on živi i zdravi.

Brzo je, potom, sve razjašnjeno. Koleginica Saše Pajića čula je na nemačkom radiju umesto Elizabet Tod "Elizabet tot'', što znači da je mrtva, pa je zaključila da je glumica umrla. Inače, dva dana pošto je objavljen intervju Saše Pajića sa Elizabet Tejlor u beogradskom listu, sva svetska glasila su objavila vest da je Majkl Tod stradao u avionskoj nesreći na povratku iz Jugoslavije.

Naime, Elizabet se zbog lakših zdravstvenih problema iskrcala i ostala u Parizu, a njen muž je nastavio put za Njujork, ali tamo nije stigao. Njegov avion se zbog kvara na motoru srušio u Nju Meksiku i u smrt odneo Toda, njegovog saradnika i dva člana posade.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online