Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.03.2011.
17:49
Vestionline A

Džon Galijano: Otkaz i sud zbog antisemitizma

Britanski modni dizajner kuće Dior Džon Galiano suočio se u policijskoj stanici u Parizu sa bračnim parom koji ga optužuje za uvrede antisemitske prirode, što predstavlja krivično delo u Francuskoj, za koje se može dobiti do šest meseci zatvora. Modna kuća Kristijan Dior otpustiće svog kreativnog direktora Džona Galijana.

Poznati dizajner: Džon Galijano
 


Jučerašnje saslušanje bilo je zatvoreno za javnost, ali su novinari uspeli da saznaju od jednog policajca, koji je zahtevao da ostane anoniman, da je "Galijano odbacio sve optužbe iznete protiv njega".


Na saslušanju su svedočili i Galianov vozač i jedan od radnika kaficha "La Perl", smeštenom u starom pariskom kvartu Mare, gde se incident dogodio. Oni su izjavili da nisu čuli kreatora da je izgovorio bilo kakvu antisemitsku ili rasističku uvredu.

Dior otpušta Galijana

 

Modna kuća Kristijan Dior otpustiće svog kreativnog direktora Džona Galijana, koji je pod istragom zbog uvreda na rasnoj i antisemitskoj osnovi, javile su svetske agencije.


U saopštenju, Dior navodi da će Galijano dobiti otkaz zbog "posebno gnusnog" ponašanja i video snimka na kojem kaže da "obožava Hitlera".


"Danas, zbog posebno gnusnog ponašanja i izjava Džona Galijana u video snimku objavljenom u ponedeljak, kuća Kristijan Dior odlučila je da mu da otkaz i pokrenula je proceduru otpuštanja", piše u saopštenju modne kuće.


Međutim, juče je na vebsajtu britanskog tabloida "San" postavljen video snimak na kojem se Galijano raspravlja sa jednim parom u kafiću "La Perl".


U jednom trenutku, na pitanje žene da li "ima plavu kosu i plave oči", on odgovara: "Ne, ali volim Hitlera, a ljudi poput vas bi danas bili mrtvi. Vaše majke, vaši očevi, braća, bili bi ugušeni gasom... mrtvi".

Tokom jučerašnjeg saslušanja svedočila je i jedna 47-godišnja žena, koja je u subotu podnela tužbu protiv Galijana, tvrdeći da ju je kreator uvredio na sličan način pre oko četiri meseca u istom pariskom kafiću.


"Iznenađeni smo novom tužbom koja je gotovo identična sa prvom. To nije slučajno. Čudno je da se ta osoba nije pojavila od oktobra", prokomentarisao je Galijanov advokat, dodavši da je njegov klijent podneo protivtužbu zbog klevete, pretnji i uvreda.

I Natali Portman uvređena

 

"Njujork tajms" je sinoć objavio saopštenje američke glumice Natali Portman, koja je odnedavno zaštitno lice parfema kuće Dior, koja je oštro optužila Galianovo ponašanje.
 

"Šokirana sam i zgađena komentarima Džona Galijana. U svetlu ovog snimka, i kao Jevrejka, čime se ponosim, ne želim više ni na koji način da budem povezana s njim", poručila je dobitnica Oskara.


Uprkos ovom događaju, poslovni planovi modne kuće nastaviće se po planu, a Diorova kolekcija za jesen-zimu 2011-2012. biće predstavljena u petak na Pariskoj nedelji mode.


Kako prenose svetske agencije, parisko tužilaštvo bi već danas moglo da odluči o eventualnom podizanju optižnice protiv Galiana.

U policijskom izveštaju se navodi da je u trenutku incidenta, koji se dogodio prošlog četvrtka, Galiano imao dva puta više alkohola u krvi od dozvoljenog nivoa.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.03.2011. 19:48
Kad NAS pljuju to nije nista, a cim neko pljucne protiv Jevreja, onda je to krivicno delo??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online