Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.02.2011.
01:43
Press A

Jeleni milioni evra odštete zbog reklame o banci sperme!

Srpska teniserka Jelena Janković mogla bi da dobije milione evra od nemačke firme "Modern tajms" na ime odštete za povredu ugleda jer je na krajnje neukusan način iskorišćena fotografija naše teniserke u reklami za banku sperme. Prema rečima uglednog beogradskog advokata Gordane Božilović-Petrović, u pitanju je čist primer krivičnog dela!

Fotografija sa teniskog meča Jelene Janković koja je poslužila nemačkoj firmi za neukusnu foto-montažu
 

Kompanija "Modern tajms" pustila je širom Švajcarske u prodaju razglednice na kojima se nalazi Jelena Janković sa napućenim obrazima i ustima, a pored nje stoji natpis "Banka sperme - donirajte ovde". U pitanju je reklama za banku sperme u Bernu, međutim fotografija je očigledno snimljena tokom nekog od Jeleninih mečeva, a Nemci su je iskoristili bez Jeleninog znanja i dozvole! 

Ugled vredniji od ugovora

Prema rečima advokata Gordane Božilović-Petrović, Jelena je apsolutno u poziciji da tuži kompaniju "Modern tajms". Naša teniserka mogla bi da traži nadoknadu za štetu koja je naneta njenim komercijalnim aranžmanima. Imajući u vidu da Jelena Janković na ime sponzorskih ugovora zarađuje milione evra, jasno je da bi i odštetni zahtev lako mogao da bude šestocifren. Pored toga, tu je i odšteta zbog povrede časti i ugleda, a kako kaže Božilović-Petrović, ta suma lako bi mogla da bude i veća od one tražene za kršenje komercijalnih ugovora. 

- Ovo delo je kažnjivo i u uporednom zakonodavstvu Evropske unije, a svakako podleže građansko-pravnoj odgovornosti pravnog lica odgovornog za neovlašćeno objavljivanje ovog portreta. Naknada štete koju bi Jelena Janković mogla da traži bila bi primerena komercijalnim ugovorima koje ona, kao svojevremeno svetski broj 1 u ženskom tenisu i kao vrhunska teniserka, ostvaruje. Pored toga, tu je i naknada štete za povredu ugleda i časti koja bi mogla prevazići iznos tražene naknade štete za neovlašćeno objavljivanje portreta u komercijalnom smislu - istakla je Božilović-Petrović.

Direktor "Modern tajmsa": Nismo znali da je to Jelena

Direktor kompanije "Modern tajms" Andreas Mamerov izvinio se Jeleni Janković zbog ove greške. On tvrdi da niko u njegovoj kompaniji nije znao da je na fotografiji srpska teniserka.
- Niko od nas nije znao da je to gospođica Janković. Izvinjavamo se njoj i njenoj porodici zbog neslane šale - rekao je Mamerov.
Inače, Jelena Janković je za ovaj skandal saznala neposredno pre nego što je iz Australije otputovala u svoj dom na Floridi. Ona i njena majka nisu želele da komentarišu ovaj slučaj.


Tri godine zatvora odgovornima

Na razglednicama je reklama za banku sperme u Bernu, a prodavane su širom Švajcarske po ceni od dva franka (oko 170 dinara). Prvi je o ovom skandalu pisao švajcarski "Blik", a odmah nakon toga razglednice su povučene iz prodaje. Međutim, kako kaže Božilović-Petrović, lako se može desiti da se čitava priča ne završi samo na tome. Odgovorni za ovaj skandal mogli bi čak da završe i iza rešetaka!


- Objavljivanjem fotografije Jelene Janković bez njene saglasnosti ovlašćeno službeno lice kompanije koja je zloupotrebila njenu fotografiju, prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije, izvršilo je krivično delo neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka iz člana 145. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srbije. Za ovo delo se goni po službenoj dužnosti, a predviđena je kazna zatvora od tri godine - objašnjava doktor Božilović-Petrović.


Ona dodaje da ni činjenica da je u pitanju reklama za humanitarnu akciju ne može da predstavlja opravdanje.


- Humanost ideje za doniranje banke sperme ne otklanja odgovornost odgovornog lica. Privatnost Jelene Janković i uopšte građana ne sme se povređivati - zaključila je Božilović-Petrović.

Četvrtak 03.02.2011. 07:51
kakvo providno opravdanje nisu znali da je jelena!ma nemoj a znali su da ne smiju ničiju sliku da stave dez dozvole dotične osobe.tipično evropski.jelena će biti luda ako im ne zapapri dobro za ovu uvredu samo da ne angažuje tadića da se izvinjava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online