Četvrtak 19. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.10.2010.
07:28
Vestionline A

Otvoren 55. Sajam knjiga!

Književnik Laslo Vegel otvorio je sinoć 55. Međunarodni beogradski sajam knjiga, a zvanice je potom, u ime Švedske, zemlje-počasnog gosta manifestacije, pozdravila književnica Osa Lind.

Laslo Vegel se, otvarajući Sajam, zapitao da li su, posle ratova i masovnih grobnica, ostale bilo kakve književne iluzije


Cena ulaznica za pojedinačne posete je 250, a za grupne 150 dinara. Novina je "Porodični dan", 26. oktobar, kada će roditelji i njihova deca moći da uđu na Sajam sa zajedničkom ulaznicom od 600 dinara.

 

I ove godine na Sajmu će biti priređeni tradicionalni Forum i Ćaskaonice, kao i nove programske celine, među kojima su pesnički maraton i maraton kratke priče.

Prema njegovim rečima, kultura i knjige potrebni su čitaocima u Srbiji "bar onoliko koliko i Evropska unija"."Preživeli smo olujna vremena i nisam baš siguran da li su ona sasvim za nama. Nas u budućnost goni oluja napretka, poput Kleovog očajnog anđela kojeg je Valter Benjamin nazvao anđelom istorije", rekao je Vegel.

"Jedne bez druge ne postoje. Svaka zajednica, to jest društvo, savladava svoje krize tako što okuplja svu svoju energiju, usredsređuje je, i potom, saobrazno svojoj sadašnjosti i budućnosti - neodložno stvara svoju novu prošlost", rekao je Vegel.

Osa Lind je rekla da i danas, kada čita, ima osećaj koji je imala i kao dete - kao da učestvuje u igri s ogledalima, u kojoj su knjige odražavale nju kao mladog čitača.

"Ove godine je Švedska zemlja u fokusu na beogradskom sajmu knjiga. Polovina švedskih autora i ilustratora koji su došli ovde u posetu stvara knjige za decu i omladinu. Književnost za decu će biti na vidljivom mestu na štandu i scenama", rekla je Osa Lind.

Na otvaranju Sajma nastupila je i kompozitorka i pevačica Anja Đorđević koja je izvela dve numere.

Na Sajmu će od 25. do 31. oktobra, pod sloganom "Pamet u glavu", nova izdanja predstaviti više od 800 izdavača iz Srbije i inostranstva.

 

Švedska će se na Sajmu knjiga u Beogradu predstaviti programom pod nazivom "Glasovi Švedske", uz učešće 20 autora iz te zemlje.

Pored Švedske, na Sajmu će učestvovati i izdavači iz regiona, kao i iz Grčke, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Austrije, Španije, Portugala, Izraela, Brazila, Angole, Irana.

Prvi put na Sajmu knjiga u Beogradu će učestvovati i izdavači iz Holandije i Slovačke, a po četvrti put će se na zajedničkom štandu EUNIK-a predstaviti i evropski kulturni centri u Beogradu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online