Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.10.2010.
06:18
Tanjug A

Stefan Milenković sa BGF

Prvi koncert u ciklusu "Hod po žici" Beogradska filharmonija održaće sa našim proslavljenim violinistom Stefanom Milenkovićem, pod dirigentskom upravom Kristijana Brankuša, 22. oktobra uveče u Kolarčevoj zadužbini.

Nova sezona Beogradske filharmonije (BF), koju prati slogan "Jesmo se razumeli?" podeljena je u šest ciklusa: Nove godine, Crno-beli ciklus, Jesen, Zima, Proleće i Hod po žici, ciklus u okviru koga će sa BF nastupiti pet najtalentovanijih violinista današnjice: Josif Ivanov, Sara Čang, Itai Šapira i Sanhi Čong.


Beogradska filharmonija saopštila je da karte za svih pet koncerata iz ovog ciklusa neće biti u slobodnoj prodaji jer su sve raspodate već u pretplati.

Stefan Milenković

Na programu prvog koncerta u ciklusu Hod po žici je "Rozamunda", uvertira Franca Suberta, "Per Gint", svite broj 1 i 2 Edvarda Griga i "Koncert za violinu i orkestar" Johanesa Bramsa, koji će sa orkestrom BF izvesti naš proslavljeni violinista Milenković.

Rumunski dirigent Brankuš (59), nakon diplomiranja kompocizije i dirigovanja na Muzičkom univerzitetu u Bukureštu, usavršavao se kod Vitolda Rovickog, Serđiua Čilibidakea i Karla Osterajhera.


Bio je stalni didirgent Simfonijskog orkestra Rumunske radio televizije, a od 1990. godine sa kamernim orkestrom Rumunskog radija dirigovao je preko 300 koncerata sa raznovrsnim reperotoarom.
Brankuš je profesor orkestarskog dirigovanja na Nacionalnom univerzitetu u Bukurestu.


Milenković je 2002. godine proglašen za "umetnika 20. veka". Postao je poznat u celom svetu kada je sa deset godina bio pozvan da nastupi pred bivšim predsednikom SAD Ronaldom Reganom. Svirao je i na poziv Mihaila Gorbačova i Pape Jovana Pavla II.


Svirao je širom sveta sa najvećim orkestrima, sarađivao sa renomiranim dirigentima, kao što su Loren Mazel, Danijel Oren, Vladimir Fedosejev, Lu Jia, Lior Sambadal i En Sao.


Prvi put je svirao sa orkestrom kada je imao pet godina, sa sedam godina osvojio je prvu nagradu na međunarodnom violinskom takmičenju Jaroslav Kozian, a sa 16 godina Milenković je nastupio na svom 1.000 koncertu u Meksičkom gradu Montereju.


Od tada je bio pobednik ili finalista na violinskom takmičenju u Indijanopolis-u (SAD), takmičenju Kraljice Elizabete (Belgija), violinskom takmičenju u Hanoveru (Nemačka), takmičenju Tibor Varga (Švajcarska), takmičenju Rudolfo Lipicer i Paganini u Italiji.


Pored izuzetne koncertne aktivnosti Milenković je duboko privržen međunarodnim humanitarnim akcijama. Proglašen je za dečjeg ambasadora prve dečije ambasade, osnovane u Međašima, za vreme rata u Bosni, a 2003. godine u Beogradu je dobio nagradu "Najhumanija osoba".


Učestvovao je i na brojnim gala koncertima pod okriljem UNESCO-a u Parizu, sa umetnicima kao što su Plasido Domingo, Loren Mazel, Aleksis Vajzenberg i Jehudi Menjuhin.


Milenković je i posvećeni pedagog, vanredni je profesor violine na univerzitetu Ilinois, dok i dalje nastavlja svoj rad na katedri za violinu čuvene muzičke akademije "Džulijard" u Njujorku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online