Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.10.2010.
12:52 >> 20:16h
Tanjug, Srna A

Nobel za mir kineskom disidentu Liu Siaobu

Odluka Nobelovog komiteta za mir da ovu prestižnu nagradu dodeli kineskom borcu za prava čoveka, disidentu i književniku 54-godišnjem Liu Siaobou, osuđenom u Kini na 11 godina zatvora zbog "protivdržavnih aktivnosti", naišla je na oštra reagovanja u Pekingu, zabrinutost u Oslu i pohvale s više strana sveta.

Liu Siaobo osuđen na 11 godina zatvora

Norveški Nobelov komitet saopštio je da je nagrada dodeljena za "dugotrajnu borbu nenasiljem za osnovna ljudska prava" u Kini. Nagrada će biti uručena u Oslu 10. decembra. Dobitniku nagrade sleduje i 1.500.000 dolara.


Kina je ranije upozorila Nobelov komiteta da bi uručivanje nagrade kineskom disidentu moglo da utiče na odnose Kine i Norveške, jer bi bolo protumačeno kao "neprijateljski gest".


Liu Siaobo, 54-godišnji je kineski borac za prava čoveka, pesnik i profesor književnosti. On je 1989. godine na Trgu Tjenanmen u Pekingu, štrajkovao glađu zajedno sa studentima koji su se borili za demokratiju. 

Obama: Oslobodite Lija

 

 

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je Kinu da što pre oslobodi laureata Nobelove nagrade za mir Lijua Sijaoba.

 

 

"U poslednjih 30 godina Kina je ostvarila dramatičan napredak u ekonomskim reformama i izvlačenju nekoliko stotina miliona ljudi iz siromaštva", saopštio je Obama, prošlogodišnji dobitnik ove nagrade.

 

 

Obama je dodao da ovo priznanje služi kao opomena da političke reforme u Kini nisu bile na tom nivou i da se moraju poštovati osnovna ljudska prava svakog muškarca, žene i deteta.

Nekoliko sati pred objavljivanje dobitnika Nobelove nagrade za mir predsednik Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland rekao je da će ovogodišnja nagrada za mir biti kontroverzna.

Na pitanje novinara da li će biti potrebno i ove godine braniti izbor komiteta kao što je to bilo prošle godine posle kritika da je Nobelova nagrada za mir prerano dodeljena američkom predsedniku Baraku Obami, Jagland je jednostavno odgovorio: "Da, bez sumnje".

"Razumećete za nekoliko časova kada bude saopšteno ime laureata", objasnio je Jagland.

 Kineski državni mediji su blokirali vesti o dodeli Nobelove nagrade za mir Liu Siaobou čim je odluku o tome objavio Nobelov komiteta za mir u Oslu, javila je agencija AP.


Američka agencija je dodala da su "kineski vladini cenzori takođe blokirali vesti o Nobelovoj nagradi za mir na veb-sajtovima na Internetu".

Ljosa: Nobelova nagrada Liju Sjaobou omaž disidentima Kine

 

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, peruanski pisac Mario Vargas Ljosa, ocenio je danas da je dodelom Nobelove nagrade za mir kineskom
disidentu Liju Sjaobou odato priznanje svim kineskim disidentima.

 

"Mislim da je to omaž svim kineskim disidentima i svim Kinezima koji žele da razvoj i napredak Kine ne budu samo ekonomski nego i politički", rekao je peruanskoj televiziji Frekuensija latina pisac koji je u četvrtak dobio Nobelovu nagradu.


 Nobelovu nagradu za mir dodelju Nobelov institut u Oslu. Ove godine za ovo prestižno priznanje prijavljen je rekordan broj od 237 kandidata.

 

I zemlje EU traže oslobađanje kineskog disidenta

Pored američkog predsednika Baraka Obame i tibetanskog duhovnog vođe dalaj lame, oslobađanje Siaoboua zatražilo je i nekoliko vodećih evropskih zemalja.

"Francuska, kao i Evropska unija, izrazili su zabrinutost zbog njegovog hapšenja i više puta tražili njegovo oslobađanje", rekao je francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner govoreći o kineskom disidentu.


Nemačka vlada je izrazila želju da se kineski disident uskoro oslobodi da bi mogao lično da primi svoju nagradu, rekao je u Berlinu portparol vlade. On je dodao da se nemačka vlada već ranije angažovala za njegovo oslobađanje i da će nastaviti to da čini.

Švedska je podsetila da je 2009. godine kao predsedavajuća EU pozvala Kinu da odmah bezuslovno pusti na slobodu Siaoboa i ocenila da je zatvorska kazna od 11 godina "neočekivano teška".

Otkazana konferencija za novinare

 

Kina je nakon samita sa EU otkazala konferenciju za novinare kojoj je trebalo da prisustvuju i nezavisni kineski novinari, izjavili su danas izvori iz EU. Ova vest pojavila se samo nekoliko časova nakon što je Kina zapretila represalijama protiv Norveške, jer je Nobelova nagrada za mir dodijeljena kineskom prodemokratskom aktivisti Liju Sijabaou.

 

Predsednik Međunarodne novinarske asocijacije Lorenco Konzoli rekao je da su kineski novinari akreditovani u skladu sa redovnom procedurom evropskog bloka.

 

Međutim, diplomate ističu da je kineska delegacija na čelu sa premijerom Ven Đija Baom odbila da održi planiranu konferenciju za novinare ukoliko se tim novinarima omogući ulazak u prostoriju za medije.

POVEZANE VESTI

Petak 08.10.2010. 16:53
"Kina blokira vest " Zasto je morala Kina blokirati ovu vest ako je taj covjek "izdajica" i "los" covjek. Eto vase "prijateljske" drzave...Kakvi drugovi takav i ti.
Petak 08.10.2010. 16:46
OVO JE UVEK I BILA POLITICKA NAGRADA. CIME SU ISTU ZASLIZILI AMERICKI PREDSEDNICI, ONAJ MAJMUN IZ FINSKE I.T.D.?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online