Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.10.2010.
21:09
Seecult A

“nEXt YU”: Veličanstvena Jugoslavija

Atelje 212 pokušaće da ispita u novoj sezoni “nEXt YU”, koju započinje 8. oktobra, kako danas funkcionišu neki od najčuvenijih komada pisanih u bivšoj Jugoslaviji i kako je moguće među pripadnicima potpuno nove pozorišne generacije osmišljavati Jugoslaviju kao neki budući jedinstveni kulturni prostor. Jugoslavija je tema nove pozorišne sezone Ateljea 212 kao “jedna od najveličanstvenijih ideja ikada rođenih na ovim prostorima, koja je postojala dve stotine godine pre nego što je dobila svoj politički oblik 1918. godine”, saopštilo je to beogradsko pozorište a prenosi "Seecult".

Sve planirane predstave nastaće kroz konfrontaciju različitih iskustava, sistema, mišljenja i ideja pozorišnih stvaralaca iz regiona.

Jugoslavija kao budući jedinstveni kulturni prostor

U Ateljeu 212 će biti angažovani mnogi istaknuti reditelji iz nekadašnje Jugoslavije, među kojima su Rahim Burhan, ali i mladi sarajevski reditelj Elmir Jukić, koji je postavio komad “Žaba” u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Jagoš Marković će režirati, kako je navelo pozorište Atelje 212, verovatno najbolji komad ikada napisan u Jugoslaviji - “Gospodu Glembajeve” Miroslava Krleže, a podela već sada izaziva ogromno interesovanje - Anica Dobra tumači lik Barunice Kasteli, dok Nikola Ristanovski iz Skoplja, koji se u Beogradu proslavio naslovnom ulogom u predstavi “Derviš i smrt” u Narodnom pozorištu, igra Leona Glembaja.

Atelje 212 će nastaviti i da sarađuje sa drugim pozorištima u regionu. Planirana je koprodukcija sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, a u toj predstavi će biti angažovani mladi glumci Ateljea 212, kao i njihove kolege iz Banjaluke.

“Pokušaćemo da što više dobrih ideja nađe svoje mesto na našoj sceni i da pozorišna mreža bivše Jugoslavije oživi kroz Atelje 212”, navelo je to pozorište.

Hit prethodne sezone: "Kosa"

Prošlu sezonu Ateljea 212 pod nazivom "Revolucija" obeležio je hit mjuzikl “Kosa”, a osim tog mjuzikla Džemsa Radoa i Džeremija Ragnija, u režiji Kokana Mladenovića, bilo je još pet premijera - “Dokle” Milice Piletić, u režiji Alise Stojanović, “Prljave ruke” Žan Pol Sartra, u režiji Nikite Milivojevića, “Čekaonica” Borisa Liješevića i Branka Dimitrijevića, u režiji Liješevića, “Da nam živi živi rad” Milana Markovića i Anđelke Nikolić, u režiji Anđelke Nikolić i “Pazarni dan” Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina.

Atelje 212 je gostovalo i na mnogim festivalima u zemlji i regionu, osvojivši više prestižnih nagrada, a posebno interesovanje, gotovo nezapamćeno u novijoj istoriji beogradske pozorišne scene, izazvalo je novom verzijom čuvenog brodvejskog mjuzikla “Kosa” koji je, uz različite reakcije kritike i nesvakidašnju marketinšku kampanju, privukao za samo tri meseca izvođenja više od 10.000 gledalaca.

Predstavom “Kosa” otvoreno je i 55. Sterijino pozorje u Novom Sadu, a gostovao je i u Sarajevu, Banjaluci, Budvi...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online