Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.11.2009.
16:15
Tanjug A

Izložba "45. Zlatno pero Beograda"

Izložba "45. Zlatno pero Beograda, 10. međunarodno bijenale ilustracije" biće otvorena u petak 20. novembra u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", saopšteno je iz Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

Povodom jubileja, 50. godišnjice od osnivanja najstarije izložbe te vrste u Evropi, ove godine biće upriličena retrospektivna postavka koja će biti omaž laueratima nagrade "Zlatno pero" od 1959. godine u saradnji sa Muzejomprimenjene umetnosti u kom se nalazi zbirka nagrađenih dela.

Zlatno pero


Među izlagačima su, počev od Dušana Ristića, velikani domaće primenjene umetnosti, koji su uneli savremeni likovni izraz u ilustraciju, zajedno sa posvećenošću oblikovanja štampanih medija.


Izložba će biti i svedočanstvo o povezanosti jugoslovenskog umetničkog prostora, koje je do danas, kroz aktuelnu postavku, ostalo vitalno, bez obzira na raspad zajedničke države.


Vrednovanja posebnog, modernog, eksperimentalnog izraza je nepisano pravilo kojim se svaki žiri međunarodnog "Zlatnog pera" rukovodi, stavljajući poreklo, godine ili stečeni ugled autora u drugi plan.


Na ovogodišnjoj izložbi će učestvati 144 domaća i 97 stranih autora, iz ukupno 23 zemlje, iz područja svih medija kojima ilustracija daje autentični umetnički pečat i koji će biti u redovnoj konkurenciji za nagrade.


Međunarodni žiri će biti u sastavu: predsednik - Dragana Jovčić, Dragana Palevestra, Slobodan Jovanović, Andrej Vojković iz Srbije, zatim Andreja Peklar (Slovenija), Hoda Hadadi (Iran), koji će na otvaranju izložbe proglasiti dobitnike nagrada.


Posebni ton jubileju daće "Jugomarka" izdavanjem prigodne marke i koverte, sa obeležijima "Pera", čiji je autor mladi dizajner Jakša Vlahović, navodi se u saopštenju.


U okviru pratećih manifestacija biće održana samostalna izložba dobitnika Grand Prija sa prethodne izložbe Hadadija u Galeriji "Grafički kolektiv", zatim retrospektiva dobitnika nagrade Zavoda za izdavanje udžbenika - u delu centralne postavke, zatim izložba "Naslovna strana" u Galeriji "Feniks", kao i samostalni projekat Vesne Lakićević Pavićević "Knjiga kao umetnički objekat" u Pedagoškom muzeju.


Jednodnevni stručni skup sa temom "Ilustracija i savremeni medij" biće održan u Umetničkom Paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u sredu 2. decembra od 11 do 14 sati.
Centralnu izložbu, koja će biti otvorena do 12. decembra, otvoriće akademik i književnik Matija Bećković.


Manifestacija je realizovana pod pokroviteljstvom Opštine Stari grad koja je i donator nagrada, Ministartsva kulture republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online