Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.09.2010.
21:14
Tanjug A

Kusturici nagrada za doprinos ugledu Srbije

Našem proslavljenom filmskom reditelju Emiru Kusturici danas je u Srpskoj književnoj zadruzi uručena nagrada Zadužbine "Topalović" za višestruki doprinos ugledu Srbije u svetu.

Književnik Milovan Danojlić čestita Kusturici
 


Kusturica se time pridružio dosadašnjim laureatima, "hrabrim i požrtvovanim borcima za istinu o Srbiji: Aleksandru Solženjicinu, Haroldu Pinteru, Peteru Handkeu, Žan-Mari Galoau, Vojislavu Koštunici, Luju Dalmasu, Kosti Čavoškom, Emilu Vlajkiju, Zvonimiru Vučkoviću i Đorđu Radovanoviću" , rekao je književnik Milovan Danojlić.


"U mom salučaju možda je najprimenjivija ideja da je hrabar onaj koji to i ne zna, da se ono malo pameti što sam skupljao slušajući, čitajući, gledajući eto posrećilo, da sam na vreme i sa dobrom emocijom reagovao na određene događaje", rekao je Kusturica zahvaljujući na biranim rečima o njegovom delu koje je u ime Upravnog odbora Zadužbine izgovorio Danojlić.


U prepunoj sali SKZ, naš reditelj svetskog glasa dodao je da mu je već pominjanje Harolda Pintera bilo kao da mu je data najbolja nagrada na svetu. On se prisetio vremena kada je rastao i prolazio pored jednog malog pozorišta u Sarajevu koje je igralo Pinterove komade.


"Već samo Pinterovo ime mi je zvučalo kao neki spektakl, a da ne govorim njegove predstave. A da ne kažem do koje mere je bilo ohrabrujuće i značajno, koliko god angloameričkimagazini i dnevne novine marginalizuju ideju velikih ljudi, da se jedan od takvih predstavi i pokaže koliko ima smisla za stradanje malog naroda", rekao je Kusturica.

Kusturica među zaslužnima - Solženjicinom, Handkeom, Pinterom...
 


On je dodao da mu je jako drago što nagrada koju je dobio ima internacionalni značaj. "Često se grupa ljudi kojoj ja pripadam obeležava kao nacionalistička, a to je jedan pojam koji jednostavno ne odgovara stvarnosti. To je geostrateški pojam. Kao što ni humanizam koji se koristi u ime osvajanja nije humanizam nego je čista geostrateška ideja o osvajanju i širenju uticaja i vlasništva nad određenim delovima planete", objasnio je on.


Tu se Kusturica zaustavio, ocenivši da će ako nastavi pokvariti govor Danojlića u kome je naš poznati književnik primetio da su Kusturičini filmovi dospeli kako u velike dvorane svetskih metroplola, tako i do provincijskih kino-klubova.

Dvojica nagrađenih. Vojislav Koštunica i Emir Kusturica
 


"Ime Kusturice ođekuje u prostorima u koje naša politika, ekonomija i diplomatija, združenim snagama, ne uspevaju ni da provire. Naporedo sa tim prodorom, koji nam svima služi na čast, veliki reditelj je, u godinama kada je Srbija prolazila kroz teška iskušenja, imao hrabrosti, odgovornosti i nesebičnosti da stane u odbranu svog naroda i da zbog toga otrpi lavinu pogrda i kleveta.Bile su to godine kada se izdajstvo nagrađivalo mnogo štedrije od vernosti, godine kada je ćutanje bilo unosnije od časnog istupanja, kada Kusturičino rodoljublje ni u delu domaće javnosti nije nailazilo na razumevanje i podršku", rekao je Danojlić.


Podsećajući na njegove filmove i nagrade, ali i na sve druge čime se bavio i bio uspešan, Danojlić je rekao da damnašnje priznanje treba da "skrene pažnju na značajnog saputnika i saborca preko čijeg se delovanja olako, ako ne i zlonamerno prelazi".


"U smutnim i neveselim vremenima dobro je, ponekad, uperiti reflektor na javnu scenu, da bi se videlo gde ko stoji i šta čini", poručio je naš poznati pisac.
Pored Danojlića, članovi UO Zadužbine "Topalović" su i prof. dr Sanja Bošković i prof. dr Đrorđije Vuković.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online