Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.09.2010.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

Sestre Kapor: Sačuvaćemo očevo blago

Prošle nedelje Jelena i Ana Kapor, ćerke poznatog srpskog književnika i slikara Mome Kapora, osnovale su Fond u čast svog preminulog oca.

Sa sestrom napravila Fond u čast preminulog oca: Jelena Kapor



- Ideja o nastanku Fonda rodila se sasvim prirodno. S obzirom na veličinu opusa koji je naš otac ostavio iza sebe, moja sestra i ja smo osetile potrebu, a smatramo da je to i naša dužnost, da svojim radom pomognemo očuvanju i negovanju njegovog književnog i likovnog dela - kaže u razgovoru za "Vesti" Jelena Kapor, direktorka Fonda.


Jeste li u tome imali podršku Ministarstva kulture ili neke druge državne institucije?
 

- Fond "Momo Kapor" nastao je uz odobrenje Ministarstva kulture Srbije, koje je neophodno za registrovanje ovakve vrste aktivnosti. Sama procedura osnivanja Fonda je dosta komplikovana, zahteva obimnu dokumentaciju, podrazumeva čekanje u redovima i veliko strpljenje. To je i normalno, jer je potrebno proveriti da li su svi uslovi ispunjeni.

Ono što je bilo dirljivo u celoj ovoj priči, jeste to da smo sestra i ja, radeći na rešavanju svih tehničkih problema koji prate osnivanje Fonda, vrlo često nailazile na tatine poštovaoce i bile svakog trenutka svesne te neverovatne veze koju je naš otac imao sa svojom publikom.
 

Šta je prevashodan cilj Fonda?
 

- Cilj našeg Fonda je stvaranje arhivske građe celokupnog književnog i likovnog opusa našeg oca, ali isto tako i učestvovanje u svim onim projektima drugih autora koji doprinose očuvanju njegovog umetničkog nasleđa. Isto tako, Fond će pružati pomoć pri utvrđivanju autentičnosti likovnih dela Mome Kapora. Želele bismo da ovaj Fond postane referentna tačka svim onim ljudima koji su voleli našeg oca.
 

Kako ćete ga finansirati?
 

- Fond je neprofitna organizacija i sredstva potrebna za početak njegovog rada smo obezbedile sestra i ja. Eventualne donacije pripadaće imovini Fonda. Ali, najveće bogatstvo ovog Fonda je svakako pozitivna energija i podrška puno dragih ljudi koji će svojim radom omogućiti da naše inicijative zažive.
 

Život obeležen umetnošću

 

Kako je bilo imati za oca Momu Kapora? Da li je bio podjednako zanimljiv roditelj kao što je za nas novinare bio neponovljiv sagovornik?


- Naš otac je uvek bio vrlo prisutan u svim fazama našeg života. Kada smo bile male, u naš dom dolazili su slikari, pisci, pesnici, muzičari i normalno je da nas je to obeležilo. Obe smo izabrale umetničke profesije. Moja sestra Ana je slikar i živi u Rimu sa svojom porodicom, dok sam ja posle završenog Konzervatorijuma u Sofiji i postdiplomskih studija klavira u Americi, odabrala Beograd. Tata je uvek tvrdio da je moj izbor baš njegova zasluga, jer ne postoji ni jedno bolje mesto za život!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online