Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.04.2019.
12:25
Vestionline A

''Postoje prečice do sreće, ples je jedna od njih''

Na današnji dan obeležava se Međunarodni dan igre! Dan igre ustanovio je Međunarodni pozorišni institut u okviru svetske organizacije UNESCO 1982. godine, na dan rođenja Žan-Žorža Novera, utemeljivača savremene igre. Univerzalnost komuniciranja, raznovrsnost pokreta i pozitivna energija nešto je što predstavlja zaštitni znak plesa.

pixabay.com

Ples je univerzalni jezik ljudi. Da biste plesali nije bitno odakle dolazite i kojim jezikom govorite. Ples spaja ljude i omogućava im da iskažu kako se osećaju. 

''Propao je svaki dan u kojem ne plešemo'', rekao je Niče. I u pravu je. Oni koji plešu to znaju. Oni koji ne plešu, trebalo bi da počnu. Utvrđeno je da tokom plesanja telo luči hormon sreće! Odvrnite omiljenu pesmu i zaplešite. 

Energija koja kruži među plesačima je jedna od najpozitivnijih i najjačih. 

''Ples je tajni jezik duše'' (Marta Grejem), često predstavlja suštinu plesa i plesanja, kao doživljaja onog koji gleda. Emocija koju plesač može da prenese može da bude toliko jaka da kod publike izazove čitav spektar emocija. Ono što plesač oseća, pokretom i mimikom prenosi publici. Jedna od stvari zbog kojih se gleda plesni performans jeste priča koju plesač svojim telom prenosi.

''Veliki plesači nisu veliki zbog svoje tehnike, već zbog svoje strasti'' rekla je Marta Grejem. Na ovu celu priču nadovezuje se i misao Džaspera Vina ''Ples je komunikacija bez reči - lagani dodir ramenima, korak napred, raspodela težine, uzajamno razumevanje muzike i kretanje u njenom ritmu.'' Bez tehnike nema lakoće izvođenja, tako da vežba i rad predstavljaju veliki deo pripreme za performans i nastup.

Danas postoji veliki broj plesova koji se plešu širom zemlje. Samba, rumba, cha-cha, moderan ples, balet, hip-hop, orijentalni ples, indijski ples, danas sve popularniji dancehall i reggaeton... Kao i salsa čije se žurke leti mogu videti svuda po našem gradu. Sve popularniji su i grupni treninzi u teretanama koji kao osnovu imaju upravo ples - dance fitnes i salsa fitnes, kao i zumba.

Svaki od ovih plesova zbog raznovrsnosti pokreta razvija razne veštine bilo da su to dobri maniri, lepo držanje ili nešto drugo. Svi oni, zajedno, jačaju samopouzdanje, stvaraju fizičku i psihičku opuštenost, poboljšavaju međuljudsku komunikaciju, i čine vas srećnim!

Poverenje medju partnerima

U svakom plesu bitna je povezanost i poverenje među partnerima ili članovima plesne grupe.

pixabay.com
Tango

Tango je poznat kao veoma senzualan. Pleše se u paru. Međutim ono što je zanimljivo jeste da se pravi tango igra tako što partnerke uopšte ne znaju koreografiju unapred, odnosno koje će korake igrati sa partnerom. Njeno je da ga prati. Zbog toga je neophodno povezati se sa partnerom kako bi ples tekao. Njih dvoje treba da se povežu kako bi im se tela kretala isto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online