Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.11.2009.
22:59
Politika A

"Čarlijeva tetka” važnija od istorije

Svečana akademija povodom ulaska srpske vojske u Suboticu 1918. godine prekinuta je nakon 28 minuta programa, a gosti su zamoljeni da napuste salu pozorišta „Jadran”, kako bi mogla da uđe pozorišna publika.

Narodno pozorište u Subotici

Gosti Svečane akademije u četvrtak uveče bili su začuđeni i vidno razočarani kada ih je voditelj programa, izvinjavajući se zbog neprijatnosti, zamolio da napuste salu koja pripada Narodnom pozorištu, prenosi u izdanju od subote "Politika".

"U 19 časova odsvirana je himna, nekoliko svečanih pesama i izašao je folklor, nakon čega je program prekinut. Ne razumem zbog čega nismo mogli da pogledamo celu svečanu akademiju", rekao je za „Politiku” jedan od posetilaca.

Svečanu akademiju organizovali su Srpski kulturni centar „Sveti Sava”, Bunjevački kulturni centar „Subotica” i Udruženje poštovalaca tradicije oslobodilačkih ratova 1912. do 1918. godine.

Ove tri organizacije već duže od decenije svečanom akademijom i postavljanjem venaca na spomen-ploču na Željezničkoj stanici obeležavaju 13. novembar, u znak sećanja na 1918. godinu kada je srpska vojska došla u Suboticu.

To je i datum kada se ugarska uprava i vojska povukla i sa severa pokrajine, a nekoliko dana kasnije, 25. novembra na Svečanoj skupštini u Novom Sadu doneta je odluka o prisajedinjenju ovih krajeva Kraljevini Srbiji.

Ove godine, međutim, svečana akademija održana je tek sa trećinom programa, jer je istog dana u sali „Jadran”, u razmaku od pola časa, zakazana predstava „Čarlijeva tetka”, drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta.

"Upozorila sam predsednika Srpskog kulturnog centra da termin možemo da im ponudimo tek kada znamo svoj mesečni repertoar, jer je sala „Jadran” naša jedina scena na kojoj igraju dve drame. Ponudila sam im termin od 11. novembra, ali su oni insistirali na 12. novembru, i na kraju sam predložila kompromis da drže svečanu akademiju do početka predstave, a da mi našu publiku zadržimo petnaestak minuta. Uostalom, mi smo im salu dali besplatno, kao gest naše dobre volje", kaže za „Politiku” Ljubica Ristovski, direktorka Narodnog pozorišta.

S druge strane, Milan Marodić, predsednik SKC „Sveti Sava”, smatra da je ovaj poslednji događaj samo jedan u nizu načina na koji se u gradu omalovažava važnost ovih datuma iz 1918. godine.

Objašnjava da su propali svi njihovi dosadašnji pokušaji da grad podrži ovakvu manifestaciju i da su obeležavanje datuma kada su Bačka, Banat i Srem ušli u sastav Kraljevine Srbije preuzela kulturna društva.

"Direktorki Narodnog pozorišta javio sam se još 2. oktobra sa namerom da rezervišemo termin koji već godinama koristimo, i 20. oktobra smo se dogovorili da salu možemo da koristimo 12. novembra. Sa tim datumom štampali smo i plakate i pozivnice, dogovorili se dolasku gostiju, da bih tek prošlog petka od šefa tehnike čuo da je taj datum zauzet. Nije nam ostalo drugo rešenje nego da održimo samo trećinu programa", kaže Marodić za „Politiku”.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online