Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.02.2019.
13:58
Vestionline, Tanjug A

Berlin: Izašla knjiga o najboljim srpskim filmovima

Pravo iz štamparije na štand Filmskog centra Srbije na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu stigla je nova knjiga u izdanju Filmskog centra Srbije - "The Best Serbian Films of the 21st century" autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića.

pixabay.com
 


Knjiga sadrži kritike najboljih i najuspešnijih srpskih igranih filmova od početka 21. veka do 1. januara ove godine. 

Urednik knjige i urednik izdavaštva u FCS-u Miroljub Stojanović u svom predgovoru naglašava da je u pitanju potpuno nova knjiga, koja najpre svojim sadržajem, dopunjena najnovijom filmskom produkcijom, a pre svega profilisanim konceptom, vrlo konzistentno i polemički, kroz optiku svojih autora, nudi hijerarhiju srpskog igranog filma u ovom milenijumu. 

U knjizi su zastupljene kritike najboljih filmova Želimira Žilnika, Gorana Paskaljevića, Emira Kusturice, Miloša Miše Radivojevića, Gorana Markovića, ali i nadolazećih rediteljskih snaga - Luke Bursaća, Koste Ristića, Filipa Kovačevića, Momira Miloševića i Raška Miljkovića. 

Središnji deo knjige zauzimaju kritike probranih i najuspešnijih filmova iz odabranog perioda: "Život i smrt porno-bande", "Klip", "Ničije dete", "Tilva Roš", "Travelator", "Čarlston za Ognjenku", "Dnevnik mašinovođe", "Parada", "Ederlerzi Rising", "Panama", "Vlažnost", "Smrt čoveka na Balkanu", "Teret", "Enklava", "Dobra žena", "Jedan na jedan", "Kralj Petar Prvi", "Svi severni gradovi", "Neposlušni", "Peščanik", "Beogradski fantom", "Sutra ujutro", "Tehnotajz: Edit i ja", "Rekvijem za gospođu J"... 

Tu i je i odeljak posvećen kritikama filmova koji su u ovih dvadesetak godina ostvarili veliki uspeh na bioskopskim blagajnama kao što su "Munje", "Montevideo, bog te video", "Jesen samuraja", "Južni vetar" i "Zona Zamfirova". 

Knjigu je na engleski prevela Jelena Kosanović Dorogi, dizajn je i ovog puta delo Boruta Vilda, dok je tehnička podrška po pitanju fotografije bila Maja Medić.

Ova knjiga nadovezuje se na prošlogodišnje hit-izdanje, "Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017" istih autora. 

Između ostalih pažnju su privukle kritike filma "Travelator" Dušana Milića iz 2014. godine, a tu su i "Hadersfild" Ivana Živkovića (2007), "Sjaj u očima", dva ostvarenja Srđana Karanovića - "Sjaj u očima" (2003) i "Besa" (2009) i "Afterparti" Luke Bursaća (2017).

Knjiga je dobila prvu nagradu na prošlogodišnjem festival knjiga FESK u kategoriji knjiga koje imaju trajnu vrednost ili ostvaruju snažan naučni doprinos.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online