Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.08.2010.
21:04
Tanjug A

Međunarodni festival u Aleksandrovcu

Treći međunarodni festival klasične muzike ''CosArt 2010'' održaće se od 12. do 20. avgusta u Aleksandrovcu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Savetnica za muziku u Ministarstvu kulture Dragana Mitrović je istakla da Ministarstvo u kontinuitetu podržava "CosArt" festival, koji promoviše klasičnu muziku i lepotu kamernog zvuka u neobičnoj atmosferi Muzeja vinarstva najpoznatijeg srpskog vinogorja, koji u letnjim danima postaje kulturna oaza.


"Festival podržavamo od osnivanja 2008. godine, treću godinu zaredom", kazala je Mitrovićeva i dodala da će se ove godine publici u regionu Župe i Rasinskog okruga predstaviti umetnici evropskog renomea, među kojima i naša poznata operska pevačica Katarina Jovanović, izvršna direktorka ovogodišnjeg festivala u Aleksandrovcu, koja će, uz klavirsku pratnju Jasne Tucović, 12. avgusta održati koncert otvaranja festivala.


Prema rečima Jovanovićeve, festival ove godine prati tešku ekonomsku situaciju u zemlji, pa će imati manje učesnika, ali umetnički kvalitet neće biti doveden u pitanje.


"Mi nismo želeli da festival traje duže jer nema kompromisa sa kvalitetom, na sreću uspeli smo da zadržimo zainteresovanost naše u svetu proslavljene violinistkinje Vesne Stanković, koja će imati resital 15. avgusta sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom, s kojim će održati i ovogodišnju jedinu majstorsku radionicu", kazala je ona.


Na trećem "CosArtu" učestvovaće i kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa sa violinistom Gordanom Nikolićem, flautista Dejan Gavrić i pijanistkinja Meri Bojić Radojčić.


Programski akcenat je na kamernoj muzici i jubilejima Frederika Šopena i Roberta Šumana. Koncerti će biti održani u Muzeju vinarstva i vinogradarstva osim koncerta zatvaranja festivala 20.avgusta koji će "Gudači Sv. Đorđa" održati u sali Doma kulture u Aleksandrovcu.


"Festival u Aleksandrovcu osnovalo je Udruženje građana ''CosArt'', sa ciljem da poveže umetničku muziku, promoviše vino koje je uvek bilo obeležje ovog kraja i zaštitu životne sredine", kazala je operska pevačica Jovanović, koja je za Župu vezana od detinjstva kada je rado dolazila u posetu baki i dedi.


Ona je istakla da posebno raduje to što su na svakom koncertu mesta ispunjena, publika, mladi ljudi sa svojom decom, bake sa unucima, uzbuđeno dolaze, mnogi moraju da ostanu izvan Muzeja kako bi slušali koncert.


Kao i prethodnih godina, smeštaj za sve učesnike festivala predviđen je u etno-selu Latkovac, koje je četiri kilometara udaljeno od Aleksandrovca i predstavlja biser u ponudi seoskog turizma Srbije, kazao je predsednik udruženja ''CosArt'' Ivan Brborić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online