Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.01.2019.
13:21
Rts, Branislav Jarić A

Na današnji dan rođen je Stevan Mokranjac

Stevan Stojanović Mokranjac, koji se uz Josifa Marinkovića danas smatra najistaknutijom ličnošću srpske muzike s kraja 19. i početka 20. veka, rodio se 9. januara 1856. u Negotinu.

youtube.com/Serbian Composers
Stevan Stojanović Mokranjac

U rodnom gradu je završio osnovnu školu. U sviranju violine je bio samouk. Gimnazijsko školovanje započeto u Zaječaru, Mokranjac je nastavio u Beogradu. U srpskoj prestonici, u koju je došao 1870. godine, već su postojali uslovi za bavljenje muzikom, premda veoma skromni. Gotovo dve decenije postojalo je Beogradsko pevačko društvo, muzika je bila obuhvaćena repertoarom Narodnog pozorišta, a bilo je učitelja muzike koji su mladom Mokranjcu mogli da pruže izvesna muzička znanja.

Ponesen idejama Svetozara Markovića, u čijem je okrilju istican značaj prirodnih nauka, Mokranjac je, nakon završene gimnazije u Beogradu, jedno vreme studirao Prirodno-matematički odsek Velike škole. Preovladala je, međutim, sklonost ka muzici. Državna stipendija i materijalna pomoć Beogradskog pevačkog društva ‒ čiji je član bio još kao gimnazijalac i koje je u njemu videlo naslednika Kornelija Stankovića ‒ omogućili su mu da ode na muzičke studije u inostranstvo ‒ prvo u Minhen, a potom u Rim i Lajpcig.

Po završetku školovanja 1887. godine, započela je Mokranjčeva dugogodišnja i mnogostrana delatnost u Beogradu. Već ranije afirmisan kao horovođa Pevačkog društva Kornelije, Mokranjac dolazi u Beogradsko pevačko društvo i gotovo do kraja života ostaje vezan za ovaj hor, koji se pod njegovim vođstvom uzdigao na visok umetnički nivo.

Sa Beogradskim pevačkim društvom, za koje je komponovao najveći broj svojih horskih dela, Mokranjac je ostvario značajne koncertne nastupe, ne samo u svim većim mestima Srbije već i van tadašnjih državnih granica. Dubrovnik, Cetinje, Solun, Budimpešta, Carigrad, Sofija, Sankt Peterburg, Moskva, Berlin, Lajpcig ‒ samo su neki od gradova u kojima je Beogradsko pevačko društvo pod Mokranjčevim umetničkim vođstvom požnjelo veliki uspeh.

U okviru svoje višestrane aktivnosti Mokranjac je između 1887. i 1900. godine delovao kao nastavnik pevanja u Prvoj beogradskoj gimnaziji, a od 1901. kao nastavnik crkvenog pojanja u Bogosloviji. U saradnji sa Ferdinandom Melherom, Stevanom Šramom i Josifom Svobodom, osnovao je 1889. godine prvi gudački kvartet u Srbiji i tako postavio temelje domaćem kamernom muziciranju. Bio je inicijator i pokretač Saveza pevačkih društava, kao i učesnik u stvaranju Udruženja srpskih muzičara. I najzad, zajedno pijanistom Cvetkom Manojlovićem i kompozitorom Stanislavom Biničkim, a pod okriljem Beogradskog pevačkog društva, Mokranjac je osnovao Srpsku muzičku školu u Beogradu, prvu ustanovu ove vrste kod nas, u kojoj je vršio dužnosti direktora i nastavnika teoretskih predmeta. Danas je to Muzička škola Mokranjac.

Godine 1906. Mokranjac je izabran za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije, a pet godina kasnije i za dopisnog člana Francuske akademije. Time mu je odano zvanično priznanje za mnogostruki umetnički rad. Počev od 1912. godine Mokranjac je zbog bolesti postepeno napuštao dužnost horovođe Beogradskog pevačkog društva. Smrt ga je zatekla u Skoplju, gde se sklonio s porodicom početkom Prvog svetskog rata.

Centralno mesto u Mokranjčevom opusu zauzimaju horske kompozicije bez instrumentalne pratnje, zasnovane na narodnom melosu. Kao vrstan poznavalac srpskog muzičkog folklora još od mladosti, a uz to i čvrsto uveren u ispravnost mišljenja Kornelija Stankovića da srpska umetnička muzika treba da počiva na temeljima narodne, Mokranjac je u svojih 15 Rukoveti, stvorio klasične obrasce umetničke stilizacije muzičkog folklora i time definitivno učvrstio nacionalni smer u srpskoj muzici.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online