Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.12.2018.
17:00
Vestionline A

U 2018. godini 60 izdanja Andrićevih dela na 10 stranih jezika

Upravni odbor Zadužbine Ive Andrića je tokom ove godine odobrio prava za više od 60 izdanja Andrićevih dela - 45 na srpskom i 24 na stranim jezicima, a upravnica Zadužbine Žaneta Ðukić Perišić kaže da su u toku pregovori sa Kazahstanom oko prevoda i da čak postoji interesovanje za prevod dela srpskog nobelovca na bengalski jezik.

wikipedia.org/Stevan Kragujević
Ivo Andrić

Andrićeva dela su do sada prevedena na 50 jezika, što pokazuje da je srpski nobelovac i dalje vrlo živ u čitavom svetu, a samo tokom ove godine su odobrena prava za prevode na turski, bugarski, rumunski, španski, engleski, japanski, korejski, italijanski, esperanto i slovenački.

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine akademik Miro Vuksanović je naglasio da nemamo drugog pisca osim Andrića koji je sedamdesetak godina prisutan u svetskoj književnosti, čija se dela konstatno prevode, iznova objavljuju, što se ne može reći za svakog nobelovca.

Ðukić Perišić je to potkrepila konkretnim podacima da su od 2000. godine do danas izašla 24 izdanja romana "Na Drini ćuprija" u Turskoj, uskoro treba da izađe "Omer-paša Latas" na engleskom, na mađarskom su se pojavili "Znakovi pored puta", u Srbiji se odlično prodaje englesko izdanje "Znakovi pored puta", koje je objavio "Sezam Book", a posebnu pažnju skreće na prevode na japanski, korejski, hindu.

O velikom interesovanju za Andrićeva dela u zemlji svedoči činjenica da je knjiga njegovih sabranih romana u izdanju "Lagune" štampana u 12 izdanja, u ukupnom tiražu od preko 40.000 primeraka, sabrane priče su izašle u pet izdanja, u 15.000 primeraka, a poslednju knjigu "Pored puta" sa nedovršenim i za života neobjavljenim delima srpskog nobelovca, "Laguna" je štampala u 20.000 primeraka.

- Prvo smo mislili da je greška, da su kao pilot projekat štampali knjigu u 2.000 primeraka, što bi takođe bila velika cifra s obzirom da su tiraži obično 500-1000 primeraka. Sa nestrpljenjem očekujemo prvi šestomesečni izveštaj o prodaji i da vidimo da li se može desiti da sledeće godine objave i drugo izdanje - rekla je Ðukić Perišić.

Andrićeva dela se objavljuju i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, ponajpre u Republici Srpskoj, a ranijih godina je bilo izdanja i u Hrvatskoj, a Ðukić Perišić podvlači da u ugovoru uvek stoji da se Andrićevo delo mora objaviti onako kako je napisano i da se ne smeju vršiti nikakve jezičke izmene, odnosno da se jezik ne sme kroatizovati.

Zadužbina nastoji da alarmira izdavače i prevodioce da prevode i objavljuju Andrićeva dela, a pored tog zadatka, ove godine su objavili prvo kolo Kritičkog izdanja dela Ive Andrića u pet knjiga sa pripovetkama koje je pisac sam objavio u zbirkama.

U štampu su predate knjige drugog kola - pet tomova pripovedaka koje su ostale izvan zbirki, a u toku je priprema trećeg kola.

Treće kolo će, prema rečima Vuksanovića, obuhvatiti pet knjiga: "Kuća na osami 1", "Kuća na osami 2", "Lirika", "Ex Ponto" i "Nemiri".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online