Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.11.2018.
08:10
S. Đurić - Vesti A

Hvala Maldenu, mom drugom ocu!

Spomenik američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu, čije je pravo ime Mladen Sekulović otkriven je ispred Jugoslovenske kinoteke, u kojoj se od pre dve godine nalazi i njegov legat. Posebnu zahvalnost našoj zemlji ukazao je i slavni holivudski glumac Majkl Daglas, koji se prisutnima obratio video-porukom.

V. Sekulić
Srbija zahvalna legendi: Dan Tana, Ana Brnabić, Jugoslav Pantelić...

- Pozdrav za Srbiju. Žao mi je što danas nisam u Beogradu da odam počast svom velikom srpsko-američkom prijatelju, mom mentoru Mladenu Sekuloviću. Ponosan sam što je dobio ovaj divan spomenik u zemlji svojih predaka. Imao sam privilegiju da četiri godine radim s Karlom, šest dana nedeljno, po osam meseci, bez prestanka. Karl i ja smo snimili 104 sata televizijskog programa zajedno i on je uistinu bio moj mentor.

Od njega sam sve naučio. Karl je imao dve ćerke, ali ja sam bio njegov usvojeni sin. Nikada neću moći da mu se dovoljno zahvalim što me je naučio da slušam druge, njegova radna etika bila je bez premca, a uz to je bio divan čovek. U mislima sam sa njegovom divnom ženom Simonom. Pružam svesrdnu podršku svim njegovim srpskim prijateljima. Hvala vam mnogo na ukazivanju ove počasti - rekao je Majkl Daglas, kome je odskočna daska u karijeri bila serija "Ulice San Franciska", u kojoj je glumio sa Maldenom.

Filmski glumac, producent i dugogodišnji prijatelj poreklom iz Srbije Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana zahvalio je Beogradu i Srbiji, i istakao da se Karl Malden ponosio svojim srpskim i američkim poreklom.

- Hvala vam svima što ste došli. Kada bi on mogao da bira gde će biti njegova statua, garantujem vam da bi to bio Beograd - kazao je Dan Tana.

Video-porukom Srbiji i Dan Tani obratili su se slavni dirigent Zubin Mehta, koji je uz Dan Tanu   Kinoteku bio i inicijator podizanja spomenika. Svečanosti su prisustvovali ministar kulture Vladan Vukosavljević, ambasador SAD Kajl Skot, predsednica Vlade Ana Brnabić.

- Karl Malden bio je jedan od najvećih glumaca. Mi često ne obraćamo dovoljno pažnje na ljude koji su najbolji ambasadori Srbije. Otkrivanjem spomenika ispravljamo tu nepravdu - rekla je je Ana Brnabić.

Spomenik glumačkom velikanu, koji je sa ponosom isticao svoje srpsko poreklo, izradio je vajar Zdravko Joksimović.

V. Sekulić

 

Voleo srpsko nasleđe

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, podsetio je da je Malden rođen u samom srcu Amerike, u Čikagu, u porodici koja ga je naučila da voli svoje srpsko nasleđe i da se njime ponosi, a da je izrastao u čoveka koji predstavlja zajedničke vrednosti i ono najbolje u Srbima i Amerikancima.

- Da je danas ovde, bio bi ganut i ostao bi bez reči - rekao je Skot.
Pismo zahvalnosti srpskom narodu uputio je i predsednik Američke filmske akademije Džon Bejli, na čijem čelu je svojevremno bio i sam Karl Malden, a koja mu je dala i nagradu za životno delo.

Karl Malden, odnosno Mladen Sekulović rođen je u Americi 1912. godine, a Oskara za najbolju sporednu ulogu dobio je za film "Tramvaj zvani želja". Velikog traga ostavio je i u jugoslovenskoj kinematografiji ulogom Marka Sekulovića u filmu "Suton". Malden će ostati upamćen i kao legendarni pozorišni glumac. Umro je 2009. godine.

Ponosne ćerke

Osim što je bio veliki glumac, Malden je bio mnogo veći čovek, brižan otac i suprug. Video-porukom prisutnima su se obratile Mila i Karla.
- Žao nam je što nismo u mogućnosti da budemo tu sa vama dok mu odajete veliku čast. Njegovo srpsko poreklo mu je bilo veoma važno i sigurne smo da bi danas bio počastvovan - poručile su Karla i Mila.



 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online