Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.11.2018.
08:15
O. Đoković - Vesti A

Stolar sa perom u ruci

Ode naš čovek u dijasporu, snalazi se, teško radi, neki se i raskomote, a malo je onih koji se svojim talentom i delom, kao stvaraoci, vrate na rodno tlo.

M. Maksimović
Aneta i Ivan Tomašević na sceni

Jedan od tih, uz napomenu da je i šampion skromnosti, jeste Dragan Marinković, Šapčanin, Parižanin, po osnovnoj profesiji stolar ("Profesija mi prešla u prošlost, vraćam joj se jedino kad mi žena kaže: 'Ej, vidi ovu stolicu', pa moram odmah da skoknem"), a po aktuelnom opredeljenju - pisac. To njegovo književno majstorstvo premijerno je predstavljeno u Šabačkom pozorištu, u koprodukciji sa teatrom Maska, čiji su osnivači i direktori glumci Aneta i Ivan Tomašević, inače i glavni akteri scenskog izvođenja.

"Bog, đavo i ja" je originalni naslov romana, koji je već dramatizovan i na francuskom jeziku izveden u Parizu 19, u A studio teatru, sa glumcima Davidom L' Rokom i Erikom Rolonom i pobrao samo pohvalne kritike.

A onda dobar glas stiže do Šapca, na posao navali glumački bračni par Tomašević, otvori stalnu telefonsku vezu Šabac-Pariz, Tomašević-Marinković i iako se nikad uživo nisu videli, posao su priveli kraju.

Kako se adaptacijom i režijom u iskušenje bacio Ivan Tomašević, tako je odlučio da naslov predstave "Bog, đavo i ja" preformulisao u "Iskušenje".

Predigra bi u Bogatiću, kritike i reakcije publike, tako su javili autoru Marinkoviću, odjeknule su više nego povoljno, a posebno ga se dojmilo što su mnogi od gledalaca došli da dožive i premijeru ovog zanimljivog "putovanja vozom", gde i teče radnja romana.

- Kad mi stignu takvi glasovi kako da ne budem zadovoljan? A, tačno je, pre premijere me je tresla trema - iskren je Dragan.

Kao karakteristiku predstave ističe ovo:
- Smisao života. Od kolevke pa do groba kratak je put, malo je onih koji se pitaju šta je bilo pre kolevke i šta će biti posle groba?

M. Maksimović
Ovacije: Publika je na nogama pozdravila pisca i glumce

Tri su romana iza Dragana, dva objavljena ("Ko se krije iza života" i "Bog, đavo i ja"), treći ("Duša koja me sneva") biće u prodaji do kraja godine. Svaki je pisan na srpskom, preveden na francuski.

- Pišem sporo, godina po romanu. To je kod mene više metafizika, mnogo istraživanja, čitanja, treba sve složiti. Pišem i pesme, pa u svaki roman ubacim po jednu-dve pesme. Upravo su uzeli stihove iz romana "Bog, đavo i ja" i uklopili ih u predstavu.

A šta dalje, kad trema prođe? Gostovanja po Srbiji, pa na takmičenja. Izdigao se i projekat scenarija za drugi Draganov roman, predviđanje je da će biti realizovan za godina dana. Eto, tako se zakotrljao samouki dijasporski pisac Marinković.

U Šapcu se na sva zvona najavljivalo Marinkovićevo "Iskušenje". Govorilo se:
- Došla dijaspora na rodno tlo!

Okupljanja zemljaka

Dragan živi u Parizu u koji su ga, kao desetogodišnjaka, doveli roditelji. Ovako nabraja:
- Ćale me učio stolarskom zanatu. Trebalo mi je dugo vremena da se integrišem u ovu sredinu. Sad sam i njihov i naš, sa dvojnim državljanstvom. Društvo mi je u Parizu višenacionalno, čak sam i kum maloj Francuskinji Kler. Idem u našu ckrvu, u Kulturni centar Srbije, na Sabore pesnika, a najviše se okupljamo kod kuće ili u restoranu Le Baržo (Veseljaci) gde gazduje moj Šapčanin Dejan Lukić, nekadašnji golman rukometne reprezentacije Jugoslavije.

Kćerka dirigent

Draganova supruga Jasmina je na Sorboni diplomirala i magistrirala francusku književnost.
- A i mnogo dobro kuva, što se vidi po mojoj liniji - dodaje Dragan.
Kćerka Anastasija je diplomirani muzičar, svira klavir, a danas je dirigent deset pariskih horova, dok je zet Danilo Kordulup, poreklom iz Loznice, arhitekta i izvanredan crtač filmskih scena. Sve to je potvrda da naš dijasporac što želi - to i može, ali uz preduslov da "zagreje stolicu" i predano radi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online