Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.08.2018.
08:27
rts.rs, Vestionline A

Tragom pravdoljubivog Arčibalda Rajsa

Povodom 90. godišnjice smrti istaknutog humaniste, kriminologa i prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa, raspisuje se prvi međunarodni književni konkurs koji će biti otvoren do kraja aprila 2019. godine. Rajs je počasni građanin Mačvanskog Prnjavora, a književni konkurs raspisuje se i u znak sećanja na žrtve zločina koje je u tom mestu počinila austrougarska vojska 4. avgusta 1914. godine.

pixabay.com
 

Osmog avgusta  2019. navršava se tačno  90 godina od smrti istaknutog humaniste, kriminologa i prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa, čije su poruke iz njegovog antologijskog dela "Čujte, Srbi" o mentalitetu, snazi, ponosu, slobodarskom duhu, ali i slabostima i greškama Srba i danas i danas aktuelne. 

Rudolf Arčibald Rajs rođen je 8. jula 1875. godine u nemačkoj pokrajini Baden. Bio švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istraživao je  zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim srpskim stanovništvom, a posebnu pažnju posvetio je monstruoznim zločinima koje su počinili nad žiteljima Mačvanskog Prnjavora i okoline.

Konkurs se raspisuje  i u znak sećanja na žrtve  zločine koje je počinila austrougarska vojska u Mačvanskom Prnjavoru 4. avgusta 1914. godine. 

Inicijator književnog konkursa je Slavica Jovanović, novinarka i spisateljica, koja na ovaj način  ispunjava zavetnu želju Branislava Bojića Banike, književnika iz Beograda, koji je svoje detinjstvo provodio u dvorištu prnjavorske crkve  znatiželjno posmatrajući spomen-kosturnicu u društvu tadašnjeg crkvenjaka.  

Srce Arčibalda Rajsa

Rajs se nastanio u Beogradu, a u njegovom testamentu navedena je želja da se mu se srce, posle smrti, prenese na planinski vrh za koga su ga vezivala sećanja na najsurovije slike iz rata.  Njegovo srce odneseno je u urni na Kajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa oslobodiocima Solunskog fronta.

Na urni, koja je polomljena prilikom naleta Bugara u Drugom svetskom ratu, pisalo je: "Ovde u ovoj urni, na vrhu Kajmakčalana, Zlatno srce spava. Prijatelj Srba iz najtežih dana. Junak pravde, istine i prava. Švajcarca Rajsa, kom nek je slava!"

Bojić je potpisnicu ovih redova zamolio da kroz književno i publicističko štivo, piše o svirepim zločinima nad nedužnim srpskim stanovništvom  u Mačvi. Inicijativu su odmah podržali i članovi Udruženja književnika Srbije Predrag Bogdanović Ci, dr Milan Mladenović i mnogi drugi, novinari, književni klubovi, policajci... U toku je i osnivanje Udruženje pisaca Mačvanskog okruga, čiji je inicijator Slavica Jovanović.

Konkurs je tematski: prva pesma trebalo bi da bude posvećena Arčibaldu Rajsu - njegovom istraživačkom radu na raskrinkavanju zločina nad žiteljima Mačve i njegovom književno-publicističkom radu i knjizi-testamentu "Čujte Srbi, čuvajte se sebe". Druga - posvećena stradanju mačvanskog stanovništva koje je podvrgnuto monstruoznom mučenju, a treća - slepom srpskom guslaru Filipu Višnjiću koji je te zločine  u Mačvi opevao.

Pesme treba da su dužine do 28 redova, potpisane punim imenom i prezimenom autora. Jedan autor  može učestvovati  sa po jednom pesmom na sve tri teme, ili sa tri pesme na jednu temu koju izabere.  Ili samo sa jednom temom konkursa.

Konkurs je otvoren do kraja aprila 2019. godine, a budući da je samofinasirajući, učešće se plaća 500 dinara. Osim štampanja zbornika i književnih večeri, planiran je i poseta Beogradu spomeniku Rajsu koji nalazi se u Topčiderskom parku, kao i poseta spomen-kosturnici u Mačvanskom Prnjavoru.

Najuspešnije pesnike očekuju  diplome, knjige, umetničke slike, zahvalnice.

Proglašenje  pobednika, dodela nagrada i  promocija zbornika posvećenog sećanju na  žrtve ratova u Mačvi biće održana u avgustu, kada se obeležava 90. godišnjica smrti Arčibalda Rajsa i godišnjice velikog zverstva nad Srbima.

Mejlovi  na koji se šalju pesme su: slavicajov69@gmail.com ;  slavicaj1969@gmail.com

Za više informacija o Konkursu - kontakt telefon 063 807 59 35.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online