Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.07.2010.
15:18
Tanjug A

Otkrivena spomen-ploča Zoranu Radmiloviću

Na kući u kojoj je na Vračaru, u Mileševskoj 38, živeo jedan od najvećih srpskih glumaca Zoran Radmilović (1933-1985), tačno na 25 godina od njegove smrti, otkrivena je spomen-ploča u čast slavnom glumcu.

Otkrili su je Radmilovićeva ćerka Ana i predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović, u prisustvu njegove sestre Mirjane Vicković, velikog broja kolega, poštovalaca, prijatelja, stanovnika Vračara i predstavnika medija.

O Zoranu Radmiloviću govorili su članovi Ateljea 212, njegove kolege i prijatelji, dramski umetnici - Milan Caci Mihailović, Aljoša Vučković i Petar Kralj.


Mihailović je podsetio da je na vest o odlasku velikog glumca tadašnji upravnik Ateljea 212 Ljubomir Muci Draškić rekao: "Moje pozorište je izgubilo generala glumačke vojske, glumčinu koji se rađa jednom u dva ili tri veka".

Caci Mihailović

"Ta praznina traje i četvrt veka kasnije", primetio je Mihailović.

"Radmilović je bio jedinstven i neponovljiv, mi koji smo imali priliku da radimo sa njim, putujemo, sedimo za istim stolom i dočekujemo zore, svedoci smo da, gde je on bio, tu je bio uspeh, radost stvaranja, tu se događalo pravo pozorište", istakao je on.

Mihailović je podsetio okupljene da je na platou ispred Ateljea 212 vrlo brzo posle Radmilovićeve smrti otkrivena bista velikog glumca, koja je nakon renoviranja preneta u gornji foaje, a na pjaceti publiku sada sačekuje Zoranov kralj Ibi.

"Ustanovljena je nagrada 'Zoran Radmilović' za glumačku bravuru, u njegovom Zaječaru je pozorište Timočke krajine 'Zoran Radmilović', svake godine Zaječar je epicentar kulturnih dešavanja za vreme Dana Zorana Radmilovića, dodeljuje se 'Zoranov brk' i srebrenjak sa njegovim likom, a pre nekoliko godina Zaječar je otkrio spomenik svom proslavljenom Radmiloviću", naveo je Mihailović.

On je završio svoje izlaganje o vrhunskom komičaru i neprevaziđenom majstoru improvizacije rečenicom, koju je francuski narod namenio svom Molijeru - "Njegovoj slavi ne nedostaje ništa, a našoj slavi nedostaje on".

Petar Kralj

Inicijativu za postavljanje spomen - ploče, rad akademskog vajara Zorana Maleša, pokrenulo je Društvo za ulepšavanje Vračara, a realizovano je zahvaljujući opštini Vračar i matičnom Radmilovićevom pozorištu Ateljeu 212.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online