Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.01.2018.
02:00
S. Sudar - Vesti A

Izložba "Kargo" očarala Balkan: Sanduk za maštanje

Kargo se može odnositi na trenutak u kome živimo, na našu zemlju koja putuje, tumbajući se u potpalublju, preko sedam mora, sa nejasnom odrednicom na kojoj treba da bude istovarena. Kargo takođe asocira na stanje svesti u kome se mnogi od nas nalaze, spakovani i zakovani u sanducima svojih sudbina. Kargo može označavati spori i jeftin transport za ljude i ideje do kojih ostalima nije mnogo stalo. Isto tako, ta reč se može odnositi na idealni prostor za slepe putnike, gubitnike raznih vrsta...

A. Leko
Svestrana umetnica: Ljiljana Petrović

Ovo je rekao reditelj Goran Marković na otvaranju izložbe "Cargo" ("Kargo") autora - kostimografa Ljiljane Petrović, redovne profesorke Fakulteta primenjenih umetnosti, i snimatelja i fotografa Aleksandra Kostića, vanrednog profesora na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Reč je o jednoj od najzanimljivijih i najposećenijih izložbi u protekloj godini. Prikazana je beogradskoj publici na zalasku 2017. u galeriji Drina u okviru Međunarodnog festivala fotografije Vizualizator. Predstavljene su fotografije velikog i srednjeg formata - digitalni printovi na kanvasu i papiru na koje je apliciran tekstil i direktno rađen vez, kao i stereo fotografske instalacije.

U srpsku prestonicu "Kargo" je doputovao iz Gradske galerije u Požegi, a u Požegu je stigao iz galerije Rigo iz Novigrada (Hrvatska).

- Ovaj umetnički interaktivni projekat usledio je po pozivu Ketrin Mijošek Milićević, tadašnje direktorke muzeja Lapidarium iz Novigrada, koja nam je ujedno i dala "slobodu" da osmislimo radove za muzejsku galeriju Rigo. Uvodni tekst je napisala dr sc. Jerica Ziherl, koja je istančanom analizom na najbolji način objasnila naše radove. Izložba je bila veoma posećena i to nam je dalo vetar u leđa da "Kargo" krene na put. Prošle godine je stigao u Srbiju, a već ove 2018. kreće na put oko sveta - kaže Ljiljana Petrović, koja godinama sarađuje sa Aleksandrom Kostićem, a njihovi projekti, kroz koje često povezuju i svoje studente - scenskog kostima i kamere, visoko se kotiraju u umetničkom svetu.

Biografije za divljenje

Izložba "Kargo" zauzima posebno mesto u impresivnim biografijama Ljiljane Petrović i Aleksandra Kostića, koji trenutno rade još mnogo zanimljivih i važnih umetničkih projekata.
- Od onih krupnijih poslova, trenutno pripremam kostime za igrani film "Otac", koji režira Srdan Golubović. Polako spremam zanimljivi umetnički projekt sa četiri svoje prijateljice, a sve smo različitih profesija - filozof, psiholog, glumica, grafički dizajner i kostimograf. Pozvana sam od Međunarodne asocijacije kostimografa i scenografa (OISTAT), čiji sam i član, da budem jedan od kuratora za veliku međunarodnu izložbu pod nazivom Inovativni kostim (Innovative costume of the 21st century The next generation), koja će biti postavljena 2019. godine u Bakhruskin State Central Theatre Museum u Moskvi. Učestvuju 33 zemlje iz celog sveta. Namera mi je da sa radovima predstavim naše najinventivnije mlade umetnike iz oblasti scenskog kostima - otkrila nam je deo svojih poslovnih planova Petrovićeva, dok Kostić radi vizuelizaciju Handkeove drame i dokumentarne filmove o balerini Ašhen Ataljanc i o slikaru Radovanu Kragulju.

A. Kostć
Aleksandar Kostić

Ova izložba, kako je istakao Marković, po slobodi i odsustvu bilo kakve proračunatosti, predstavlja vrhunac njihovog višegodišnjeg stvaranja.

Za njenu realizaciju uložili su punih šest meseci intenzivnog rada koji je, po rečima autora, u startu bio zajednički koncipiran i realizovan.

Ljiljana je bila zadužena za kostim i vez koji je radila linearno i direktno ili je fragmentarno aplicirala na fotografije. Aleksandar je fotografije radio analogno digitalnim postupkom.

- Beležene su na filmu fotoaparatom starim 50 godina, a realizovane u digitalnoj štampi. Sprega epoha, osim u tehnologiji, postoji i na formalnom i estetskom planu. Posebnu vrednost radovima daju zanatski, manuelni rad i autentičnost i neponovljivost svake slike - kaže Aleksandar Kostić.

A. Kostć
Branka Katić

Skok u vodu

- Ljiljanu Petrović sam profesionalno srela na snimanju filma "Falsifikator" Gorana Markovića. Njena predanost poslu, svakom i najmanjem detalju me potpuno očarala. Kada me je pozvala da budem na jednoj od Aleksandrovih fotografija za njihov zajednički projekat "Cargo" spremno sam uskočila u duboke vode (zapravo - Tašmajdanskog bazena). Divno smo radili, a rezultat je ova začudna i originalna izložba. Ponosna sam što sam učestvovala u njenom stvaranju - rekla je za "Vesti" naša slavna glumica Branka Katić, koja je bila jedna od modela, a na fotografiji podseća na Ester Vilijams iz filma "Bal na vodi".
Pored nje, kao modeli na ovom projektu bili su i umetnica Ala Korolkova, grafički dizajner Jana Oršolić, glumci Srđan Miletić i Igor Đorđević, Nikola Tomašević, prvak baleta Narodnog pozorišta, vajari Zoran Ivanović i Mirjana Družetić, deca Jana Kostić, Sofija i Katarina Knežević.

A. Kostć
Igor Đorđević

Rad na ovom projektu bio je iskorak iz njihovog profesionalnog angažmana. Sada su bili i scenaristi i reditelji i realizatori, koji su sami odredili aktere i granice, a to je u ovom slučaju objekat - veliki drveni sanduk, u kojem se ogledaju fizička svojstva karga, kao nešto što bi trebalo biti upakovano i poslato, a doživljava se kao praslika stanovanja, skloništa i sigurnosti.

Po rečima autora, naziv kargo ne odnosi se samo na fizičko, već i na duhovno putovanje kroz maštu.

- Kargo otvara pitanja likovnog i dramskog na istom mestu, u omeđenom prostoru tog sanduka, koji je model sobe. U taj prostor ulaze akteri koji se sjedinjuju sa njim i postaju jedno. Kargo sanduk sa svojim akterom je nasukan na obalu pustog ostrva posle brodoloma, u metaforičnom smislu. Neki akteri su sa onim što bi inače poneli na pusto ostrvo, neki su prosto zatečeni i odneti, doneti, poslati kao sa scene ili kao iz sna. U isto vreme, svi oni osim dece žmure, putuju ili se vraćaju unutar svojih misli ili snova - objašnjava Kostić i dodaje da deca ne žmure jer njihov svet sadrži pomirenu dihotomiju obe stvarnosti.

Postavka komunicira sa publikom koja može da se nađe u ulozi aktera ili fotografa, tako što se slikaju u originalnom sanduku i već za koji minut imaju isprintanu fotografiju i tako postaju deo ovog projekta.

"Kargo" je izložba koja se menja, dopunjuje, razvija. I putuje. Po regionu i svetu, od Zagreba, preko Slovenije i Crne Gore do Teherana i još dalje.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online