Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.07.2010.
22:48
Tanjug A

BELEF otvorio Evropski barokni orkestar

Beogradski letnji festival - BELEF, pod sloganom "Na novom talasu", svečano je otvoren večeras u Kolarčevoj zadužbini koncertom Evropskog baroknog orkestra i flamenko spektaklom "A mi aire" iz Španije.

Pre koncerta mladih evropskih muzičara brojnu publiku pozdravio je direktor BELEF-a Vladan Cerović koji je kazao da je program ovogodišnjeg festivala osmišljen kao svojevrsno podsećanje na najsjajniji period "kulturnog udara", koji je 1980. godine stigao kao novi talas objavljivanjem kultne ploče "Paket aranžman".


"Novi talas, najkreativniji period rokenrol scene bivše Jugoslavije, iznedrio je generaciju značajnih umetnika, autentičnih ličnosti, koji su Beogradu dali šarm i neodoljivost od koje se i danas živi, stoga je ovogodišnji BELEF u znaku poslednjeg velikog urbanog muzičkog i umetničkog pokreta u Srbiji", kazao je Cerović.


Čast da zvanično otvori ovogodišnji BELEF pripala je frontmenu "Discipline kičme" Dušanu Kojiću Koji koji je kratko rekao da je BELEF otvoren i pozvao publiku da nakon koncerta na Kolarcu dođe na koncert njegove grupe i gostujuće "Metak za zlikovca" na sceni iza Prirodnjačkog muzeja na Beogradskoj tvrđavi.


Posle kratkog svečanog otvaranja BELEF-a, pred brojnom dobro raspoloženom publikom nastupio je Barokni orkestar EU (European Union Baroque Orćestra - EUBO) predvođen svojim umetničkim direktorom, dirigentom i čembalistom iz Danske Larsom Ulrikom Mortensenom.


Na prvom gostovanju u Srbiji, 53. evropskoj zemlji u kojoj je za 25 godina postojanja nastupio, Evropski barokni orkestar, formiran svake godine od novih talentovanih mladih muzičara iz evropskih zemalja, predstavio se odabranim baroknim kompozicijama Georga Fridriha Hendla(1685-1759), Tomasa Albinonija(1671-1750), Hainriha Ignaca Bibera(1644-1704) i Marka Antonia Karpentiera(1645-1704).


Članovi ovogodišnjeg Baroknog orkestra, 24 mlada muzičara iz 11 evropskih zemalja zadivili su publiku Kolarca usklađenim sviranjem na originalnim baroknim instrumentima, predvođeni žustrim, ubedljivim dirigentom Mortensenom koji je istovremeno i svirao čembalo.


Koncert majstor EUBO Hju Danijel iz Velike Britanije, solisti Robert De Brije i Iris Dezire Balzerajt iz Nemačke, oboisti, posebno su oduševili publiku koja je njihov nastup ispratila ovacijama.


Od osnivanja 1985. godine, EUBO svake godine poziva 100 talentovanih mladih izvođača barokne muzike iz Evrope da učestvuju na trodnevnim audicijama a potom se od najboljih, oko 25 najuspešnijih kandidata koji prođu oštru selekciju, formira orkestar.


Mladi muzičari, prosečne starosti oko 25 godina, šest meseci zajedno uče i nastupaju na turnejama širom Evrope i izvan nje, pod vođstvom najboljih svetskih stručnjaka za baroknu muziku. Nažalost, u ovom orkestru nema mladih muzičara iz naše zemlje.

Posle koncerta mladih evropskih baroknih majstora u Kolarčevoj zadužbini priređen je flamenko spektakl "A mi aire" (vazduha mi moga ili igra na svoj način) flamenko igračice Lusije Gvarnide iz Španije.

Vatrena umetnica tradicionalne andaluzijske igre, Gvarnido koja predvodi trupu prvoklasnih umetnika - pevačica Loreto de Dijego, gitarista Luis Marijano Renedo i Hose Aniljo, predstavila je odabrane flamenko numere u savremenoj obradi.


Jednostavna i snažno emotivna, ponesena obiljem boja andaluzijskog neba utkanog u flamenko, uz lični pečat, Gvarnido je brojnoj publici podarila flamenko na svoj način.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online