Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.05.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Legende na poštanskim markama

Na sceni Ateljea 212 predstavljeno je osam novih poštanskih markica s likovima legendarnih srpskih i jugoslovenskih glumaca koje je objavila Pošta Srbije. Na markicama su: Bora Todorović, Dragan Nikolić, Bekim Fehmiu, Nikola Simić, Vlastimir - Đuza Stojiljković, Ružica Sokić, Marija Crnobori i Olivera Marković.

A. Čukić
Gorica Popović

- Gaga je bio omiljen glumac, legenda naše umetnosti, šmeker. Kad pomislim na njega, imam dvostruka osećanja - ljudsku ozarenost, jer je bio voljen i duhovit čovek koji nije mistifikovao svoju popularnost, a osećam tugu jer ga nema u Taliji, na Krstu, na Adi. Lepo izgleda na markici, ali meni se uvek čini da je on živ - rekao je Feđa Stojanović.

U znak sećanja na Boru Todorovića, Milan - Caci Mihailović je čitao delove iz autobiografije njegove sestre Mire Stupice "Šaka soli". Glumica Renata Ulmanski podsetila je prisutne na Vlastimira - Đuzu Stojiljkovića. Ona je istakla da je Đuza bio šarmer, društven i duhovit, dok je Vlastimir bio melanholik i samotnjak.

- Kad je umro Đuza ja ne znam, a Vlastimir je umro je 17. juna 2015. godine. Poslednju scenu koju je odigrao u filmu "Bez stepenika" bila je sa mnom. Jednom mi je rekao da voli da glumi sa mnom jer može može da me gleda s visine. Ja sam to shvatila kao kompliment - rekla je Renata.
Ljiljana Dragutinović govorila je o Bekimu Fehmiu i istakla da je on bio jedan od simbola filma nagrađivan u zemlji i inostranstvu, ali da ga slava nikada nije ponela.

- Bekima sam osećala i volela kao brata. Njegova porodica ličila je na moju, njegova majka bila je moja majka. Među nama je bilo bratske bliskosti i poštovanja. Bekima volim i poštujem zbog velikog dara, srca i viteštva - rekla je Ljiljana.

Građani ažurniji od države

U želji da se sačuvaju uspomene na glumce više su angažovani građani, nego država. Tako je Udruženje građana "Danilo - Bata Stojković" pokrenulo inicijativu da se sagradi pešački most u Vrnjačkoj Banji koji bi poneo ime Dragana - Gage Nikolića.
- Most će biti sagrađen sredstvima privrednika i građana, a opština je voljna da ovakvom zahtevu izađe u susret - rekao je Nikola Džamić u ime udruženja.
Otvaranje mosta zakazano je za 10. avgust u vreme otvaranja Batinih dana. Uspomene na glumce u Vrnjačkoj Banji brižno se čuvaju i u parku kod Švajcarije gde se za vreme Batinih dana sadi drveće koje nosi imena pokojnih umetnika. Tako se u ovom parku već nalaze stabla sa imenima Dragana Nikolića, Bate Živojinovića, Milorada Mandića Mande, Marinka Madžgalja i Petra Kralja.

Na život Olivere Marković osvrnula se Gorica Popović koja je pročitala ono što je njen sin i reditelj Goran Marković kazao o njoj - da je bila slavna, voljena i poštovana, ali ne i srećna.
- Pretpostavljam da je to usud svakog glumca - reči su kojima je Gorica Popović završila kazivanje spisa Gorana Markovića.

Za mlade generacije

Direktorka Pošte Srbije Mira Petrović rekla je da poštanske marke s likovima glumaca pružaju mogućnost mladima da se upoznaju sa značajnim ljudima srpskog glumišta.

- Ja sam mnogo dana provela u Ateljeu čija sam ispisnica. Zahvalna sam na prilici da učestvujem u ovoj akciji - rekla je Mira Petrović.
Pošta Srbije već je u nekoliko serija objavljivala markice sa likovima srpskih glumaca. Tako su se oni našli u serijama markica Poznati srpski glumci, Velikani srpskog glumišta, Znameniti srpski reditelji, a povodom 50. godina Bitefa objavljene su marke s likovima Mire Trailović i Jovana Ćirilova.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online